Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Areknames

2003 Areknames
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Mihai Plamadeala Areknames (2003)

14 Decembrie 2007

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Areknames - Areknames
Povestea formatiei italiene Areknames incepe in 1997, cand Michele Epifani, compozitor si organist, fondeaza Lentofumo, o trupa dark’n heavy. Era o combinatie de hard, doom si prog. Venirea chitaristului Stefano Colombi in trupa aduce schimbarea numelui in Arco Del Pendolo si a stilului in power jazz prog. Basistul Piero Ranalli, care il inlocuieste in 2000 pe  Alessandro Del Conte pune capat perioadei eclectice, aducand in combinatie elemente space rock. Numele Areknames dateaza din 2001, cand formatia reuseste sa convinga (pe baza unor demo-uri) labelul Black Widow sa o produca.
 
Albumul de debut, Areknames, a fost realizat in 2003. Vocea, clapele si chitara sunt realizate de Epifani. Ranalli “tine” bas-ul iar Mino Vitelli “face” tobele. Colombi apare doar pe una dintre cele sase piese, “Boredom”(5). Este vorba despre un neo prog care nu se inscrie in binecunoscutele bulevarde “nouazeciste”: Spock’s Beard, Magellan ori Salem Hill. Nici prog-ul italian reprezentat de Premiata Forneria Marconi sau Le Orme nu a fost o sursa de inspiratie pentru Areknames. Coordonatelor Gentle Giant, Yes sau Genesis le-au fost preferate cele Van Der Graaf.  Frapeaza similitudinile cu Hammill, regasibile la nivel de voce (timbru & melodie) si oarecum in compozitie. Nota distincta este data aranjamente, bazate pe evolutia mellotron-ului, pianului electric, sintetizatorului ori Hammond-ului si pe riff-uri heavy. In anumite momente isi fac simtita prezenta momente post Canterbury, alteori sunt intercalate pasaje doom.
 
“A Day Among Four Walls”(1) este un exempu perfect pentru definirea postmodernismului aplicat in muzica. Piesa pare o imbinare de track-uri originale de-ale lui Peter Hammill, Soft Machine si a altor formatii bine cunoscute din anii ’70. Ceea ce se aude este insa original prin recontextualizare.
 
“Wasted Time”(2) pare desprinsa din The Least We Can Do Is Wave To Each Other. A glosa mai mult pe tema asemanarilor si deosebirilor relative inseamna a ne repeta. Remarcam riff-ul “suparat” si pendularea instrumentelor cu clape intre space si Canterbury.
 
“Down”(3) reprezinta un slow hard cu tenta experimentala si numeroase inserturi. Cascada de citate muzicale nu rupe logica piesei. Aceasta isi deapana propria poveste bazandu-se in acelasi timp pe fraze si teme muzicale ready made.
 
“Season of Death”(4) este o piesa dramatica bazata pe experimente sonore convertite in riff-uri de hard saptezecist.
 
Partitura “clapelor” si interventia de blockflotele din “Boredom”(5), in dialog cu linia chitarii recomanda piesa drept momentul de maxima fantezie. Acordurile de jazz se intrepatrund cu cele de hard & heavy.
 
“Grain of Lost in the Sea”(6) incheie soft spatial Canterbury un album conceptual de 45’. “Forta” etalata care “lipseste” albumelor Hammill & Van Der … sau solo-urile de tip Atomic Rooster & Colosseum pot fi regasite aici, pe piesa si pe intregul LP.
 
Daca isi pune cineva intrebari in legatura cu numele Areknames, acesta este titlul unei piese (muzicale) a cantautorului Franco Battiato, aparuta pe albumul Pollution din 1972. Versurile suna asa:
 
“Ima Areknames
Malha Areknapes
Atenoip Arret Elevoun
Sisoprommatem Ereitnorf”


 Malha Elevoun?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina