Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Mony Bordeianu

2008 Back To The Future
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Back To The Future (2008)

02 Februarie 2009

de Mihai Plamadeala - muzician Nomen Est Omen

Mony Bordeianu - Back To The Future
Back To The Future, inainte de a deveni numele albumului scos de Mony Bordeianu impreuna cu Nicu Covaci, este titlul unui film realizat in 1985 de Robert Zemeckis. Soundtrack-ul acestuia a fost editat pe disc, printre protagonisti numarandu-se si Eric Clapton. Asadar avem de-a face cu o “concurenta” demna de a fi luata in seama. Cu toate acestea coincidenta nu erodeaza proiectul la care ne referim in randurile de mai jos, deoarece sintagma acopera un camp larg de sensuri si dincolo de faptul ca este suficient de comuna, isi pastreaza atributele comerciale.
 
Back -ul care ne intereseaza are noua piese in engleza si doua in romana. Compozitiile sunt in principiu din anii ’60 – ’70. Unele dintre ele au fost cantate la vremea respectiva, altele si-au asteptat randul, dar nici una dintre ele nu a fost editata oficial pana in 2008. Aranjamentele apartin stilistic cu totul altei epoci decat celei in care au fost create piesele, compoziţiile sunt saizeciste iar formele muzicale - optzeciste, adica nici “de atunci” si in nici un caz de acum.
                                                                                                                      
Albumul debuteaza in forta cu “Gypsys On the Road”(1), o piesa care ne invita sa reintram in atmosfera anilor ’80, cand wave-ul, heavy-ul si disco-ul isi cautau formule de coexistenta in proiecte de tip Foreigner. Chitara lucreaza impecabil in raport cu intentiile conceptuale, ca dealtfel pe intreg albumul. Riff-urile de debut promit (in materie de hard) mai mult decat constatam ca se va intampla in continuare.
 
Pentru ca titlul ne invita – speram noi ca nu doar formal – sa ne intoarcem in viitor(ul unui timp pierdut – apropos de Moody Blues cu al sau celebru Days Of Future Past), vom incerca o prezentare a pieselor intr-un sistem comparativ ludic. Astfel, putem spune ca “Black Jack Jaguar”(2) suna a compozitie Brian Ferry,  completata de un solo de saxofon al lui Dick Parry.
 
“Can I Say Something To You”(3) poate fi vazuta atat ca pastisa Beatles cat si ca Stars Of 45, dar exista si optiunea Middle Of The Road. Din simpla coincidenta sau nu, Mircea Baniciu a folosit cu moderatie acelasi tip de ornamente vocale ca Mony Bordeianu, de exemplu pe “Esarfa in dar”.
 
Dupa acelasi algoritm, “Stiu Ca Ma Iubesti”(4) se apropie de Pasarea Colibri, de Dylan, aducand la un moment dat si cu Ennio Morricone.
 
“Touche, Touche”(5) trimite cu gandul la anii cu “Friday On My Mind” si “Lady Madonna” – in variante Phoenix. Respectivul single contine si doua compozitii proprii care au intrat in legendele rock autohtone. Vremuri …
 
Pana la intrarea vocii, “I Am A Hunter”(6) anunta o dezvoltare de tipul “I Can Walk” - Genesis sau Steppenwolf . Ceea ce urmeaza se aseamana mai degraba cu Wham!
 
Vedem “Back To The Family”(7) undeva in triunghiul imaginar Alex Harvey, Arthur Brown, Free (“All Right Now”).
 
Pentru a nu parea prea rigizi in propunerea noastra de joc intelectual, plasam “Jimmy Is Doing All Right”(8) pe axa imaginara Chris Reea - Eagles (“Hotel California”) - Pavel Stratan – “Rad si Plang” (si te strig aiurit/iubirea e soare, e cald si e vant) – cantec de padure (la, re, mi, la).
 
In “She Was A Good Girl”(9) avem o piesa puternic saizecista a la Dylan, pe alocuri Beach Boys, cu un nou insert de saxofon (apropiat ca tusa de acelasi Parry).
 
“That's The Way I Like You”(10) ar fi putut fi compusa de Ringo Starr. Pasajul de orga este deosebit de interesant.
 
Dincolo de ce se gaseste pe LP si cum se aude, track-urilor au la baza refrene antrenante in jurul carora sunt construite piesele propriu zise, clare, concise, fluide. Ritmurile trimit spre new wave, chitara spre clasic & heavy, armonia bate in folk iar linia vocala include cat de multe repetitii (ale versurilor si strofelor) au considerat protagonistii ca “merg”. Auditia materialului ne poate arata cum ar fi evoluat Phoenix sau cei doi interpreti, in conditiile libertatii de exprimare.
 
Remarcam faptul ca mesajul este optimist; nu transpare nici o frustrare si nici nu avem de-a face cu o incercare de metafizica in termeni de rock. Timpul lui Bordeianu, spre deosebire de cel al lui Covaci, se pare ca nu “s-a scurs in umbra marelui URS(S).
 
“Ulciorul”(11) incheie “romaneste” albumul. Exista o varianta radio a piesei, “din anii de atunci”. Comparatia cu aceasta ne-ar intoarce insa in trecut; noi avem de revenit (in ceea ce priveste perceptia protagonistilor) la viitor.


 Canarul sau I Am A Hunter?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina