Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Amazing Band

1970 Roar
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Mihai Plamadeala Roar (1970)

14 Aprilie 2009

de Mihai Plamadeala - Muzician Nomen Est Omen

Amazing Band - Roar
Aceasta formatie uimitoare (Amazing Band) este alcatuita din Robert Wyatt – percutie, voce, care avea sa devina cunoscut pe o scara mai larga odata cu intrarea in Soft Machine; Top Topham – chitara; Mal Dean – trompeta; Mick Brennan – saxofon; Miriam Spall – voce; Veleroy Spall – vioara, acordeon (care apare pe Soft Machine Third); Jim Mullen  / George Jensen – bas; Chris Francis – efecte. Dupa plecarea lui Wyatt, la percutie a venit Ken Hyder.
 
Nucleul a fost alcatuit de  catre Mal, Dean si Mick iar conceptia ii apartine lui Mal. Acesta era pictor si ilustrator, pasionat de jazz, poezie si orice forma de arta interdisciplinara, fiind conectat la ideile de avangarda ale momentului. Formatia s-a nascut in urma unor experimente ocazionale in 1968. Un an mai tarziu, Mal Dean a organizat o stagiune de muzica, teatru si poezie experimentala la clubul Pentameters din Hampstead, unde au inceput sa vina muzicieni de jazz, instrumentisti de muzica clasica, rocker-i sau folk-isti. Se canta ori mai bine zis se experimenta laolalta, incercandu-se creatii colective. Amazing Band a inceput sa frecventeze laboratoare artistice, colegii si festivaluri de rock nou infiintate.
 
Formatia se distinge prin sonoritatea particulara si prin evitarea sabloanelor, fie ele de free jazz sau Canterbury Music, de care se apropie cumva. Veleroy Spall spunea ca exista un numitor comun intre muzica lor si coperta albumului Beatles, Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band, si anume eclectismul: albumul Roar reuneste momente dramatice a la Duke Ellington, french mussete, bebop, classic blues, pasaje decupate din Paganini, sirene, sunete inventate …
 
Pe Roar sunt doua piese, daca le putem numi astfel: “Part One” si “Part Two”. Muzica este complet necomerciala si greu digerabila – o spunem din capul locului – dar isi are logica sa si il poate conduce la satisfactii intelectuale pe cel care este avizat in domeniu ori are mintea deschisa pentru experimente. Cele spuse nu reduc cu nimic valoarea intrinseca a paginilor muzicale interpretate, fafa echivoc, de inalta clasa. Atata ca muzica numita “contemporana” este putin cunoscuta si inteleasa de publicul larg, motiv pentru care, pe toate meridianele, se canta in Sali mici si nici acelea pline.
 
Cei care cunosc si (implicit) apreciaza muzica din cariera solo a lui Robert Wyatt, vor gasi in aceasta perioada timpurie a muzicianului germenii ideilor pe care avea sa le dezvolte incepand din 1974. Wyatt a colaborat constant cu Amazing si dupa intrarea in Soft Machine.
 
Roar este singurul album al formatiei Amazing Band, cel putin singurul aparut pana in prezent. A fost imprimat in Studiourile Pathway din Londra in iunie 1970 dar a asteptat pana in … 1997 cand Future Music Records l-a editat oficial.
 
Faptul de a porni pe o cale din start necomerciala, in conditiile in care valoarea muzicala este indiscutabila reprezinta o atitudine demna de respect. De mult prea multe ori, muzicieni “mari” se scuza pentru prostiile pe care le comit in plan sonor, invocand conjuncturi care tin de receptare. Mai toti muzicienii romani (din toate timpurile) pot fi gasiti in memorie ori “pe viu” prin restaurante sau programe de Revelion.


 Canterbury sau disco?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina