Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Deep Purple

1968 The Book of Taliesyn
1971 Fireball
1972 Machine Head
1974 Stormbringer
1993 The Battle Rages On...
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Ioan Cora Machine Head (1972)

21 Noiembrie 2002

de Ioan Cora

Deep Purple - Machine Head
Imi cumparasem masina de trei zile. Si, natural, primul meu gand a fost sa-mi montez un "supercasetofon" cu niste "superboxe". Bineinteles ca inainte sa plec spre magazin mi-am luat si cateva casete. Printre ele se afla parca Pantera "Far beyond driven" si Deep Purple "Machine Head".

Mi-am ales un Panasonic si patru boxe supermeseriase. Eram superincantat. M-am urcat la volan si m-am indreptat catre standul de montare. Din nefericire am executat o manevra nu prea desteapta si am facut cunostinta cu zidul amplasamentului (aveam carnetul de 5 zile). Stiu ca primul impuls a fost sa-l intreb pe cel ce urma sa-mi monteze casetofonul ' S-a lovit rau? ' Tipu' s-a uitat la mine ca la un novice...si mi-a raspuns pe un ton candid ' Nu chiar...'. Portiera era vraiste....Am reusit sa trec peste acest moment delicat si am asteptat montarea casetofonului. Am zis eu ca un Deep Purple va reusi sa ma scoata din starea de rahat in care deja ma gaseam. Si chiar asta s-a intamplat...Cum sa nu-ti revii cand asculti un solo Blackmore...Acel solo de pe "Highway Star" ce nu este neaparat original (cred ca este o prelucrare dupa Bach) dar are acea doza de prospetime ce o regasesti si dupa ce s-a asezat praful de peste 25 de ani. Tocmai cand trebuia sa inceapa "Maybe I'm a Leo" vad ca sunt oprit de semnalul unui politist. Actele la control bla bla... unde ati facut accidentul... AAAaaahh.. vad ca sunteti incepator...aveti grija cum conduceti si nu mai ascultati muzica asta zbuciumata la volan...

....Solo-ul lui Blackmore era fantastic...Pai cum sa opresc eu asa o bunatate de piesa...Am continuat sa conduc.

"Pictures of Home" m-a impresionat dintotdeauna prin ritmul de staccato impus de orga si chitara. Cred ca e ideala la "drum lung". Chiar si ritmul oarecum "impiedicat" al lui Paice - ce pare sa nu se simta in largul sau pe aceasta piesa - se potriveste cu strazile Bucurestiului.

Tocmai cand am ajuns in locul de parcare de la birou a inceput si piesa Never Before. Chiar ma gandeam ...stiind ca e o piesa mai lunga, poate reusesc si eu sa-mi parchez masina pana se termina. Am executat mai repede "procedura" de parcare...dar am stat in masina sa ascult piesa mea favorita de pe acest album.

Ma intorsesem la birou sa iau asigurarea masinii. Urma sa merg la politie pentru... constatare... M-am suit la volan ..am apasat tacticos pe PLAY si a inceput "Smoke on the water"...povestea lui Zappa si a mamelor..:-). Cand sa ies din parcare...vad ca in dreapta mea opreste o masina de epoca; si un tip deschide portiera....si..POC!!!. Na ca l-am lovit si p'asta. Am coborat terminat din masina... doua accidente intr-o zi...era deja prea mult. Tipul, un englezoi, vroia sa scape cat mai repede de mine. 'For me is OK...U?' Am scapat si de data asta....Am dat noroc..si ne-am vazut de drum. Cand m-am urcat in masina tocmai se terminase piesa. Am miscat masina pe dreapta...Mi-am aprins o tigara si m-am apucat sa ascult excelentul solo de orga cu care incepe "Lazy". Si asa eram si eu...lazyyyyy. Ca prin minune ritmul m-a prins si m-am vazut pus psihic pe picioare si gata de drum. Indreptandu-ma spre politie incepusem sa-mi vad proiectia de undeva de sus...cu masina vraiste...mergand ca ochii mortului ...nesiguranta totala...dar dand din cap multumit si fredonand "You're Lazy / Just stay in bed...You're Lazy / Just stay in bed.."

M-am "frecat" vreo 10 minute pe langa politie cautand un loc de parcare. Iar "Space Truckin' " se potrivea de minune. Peste tot...locurile erau prea stramte...sau tot felul de gropi ce pentru mine capatau dimensiuni uriase. Pana la urma sa zicem ca m-am descurcat...

La politie totul a mers struna. Am terminat cam in patru ore....si unii spun ca am scapat ieftin. Asa ca epuizat m-am reintors la masina...si ...a inceput "When a Blind Man Cries". In mod normal m-as fi gandit la vremurile cand dansam cu prietena mea....cand incercam sa patrund versurile ...sa descopar sentimente...Dar acum ma gandeam ca s-ar fi potrivit o piesa cu titlul "When a Blind Man Drives........"

 Tu ce parere ai?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina