Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Donovan

1966 Sunshine Superman
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala Sunshine Superman (1966)

29 Iulie 2002

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Donovan - Sunshine Superman
Donovan s-a nascut in 1946 in Glasgow (ca si Bert Jansch de la Pentangle), intr-o familie de muncitori. In copilarie trece cu bine o cumplita incercare, respectiv se vindeca de poliomelita (acelasi lucru s-a intamplat si cu Judy Collins). Prima sa pasiune: povestile horror pe care adesea le concepea singur si le insotea de desene. Acesta a fost "pasaportul" spre Colegiul de Arte unde a zabovit doar un an, timp suficient pentru el de a intra in contact cu ideile ce aveau sa-i determine viata. Autodidact in materie de muzica va realiza primul demo intr-un studiou la optsprezece ani, si pana la aparitia primului LP se va face cunoscut prin aparitia in cadrul unei emisiuni TV, "Ready , Steady, Go". Ca si in cazul Melanie – ei Safka, primul album, "Catch The Wind" va sta in picioare, ramanand valabil in contextul intregii sale cariere. Acestuia i-a urmat "Fairytale’, ambele LP –uri oferind piese de neuitat, cum ar fi "Colours", "Sunny Godge Street", "Catch The Wind" ori preluarea de la Buffy Sainte-Marie "Universal Soldier". Dupa aceasta "etapa" a vietii sale va disparea pentru vreun an refuzand porecla de "Scottish Dylan" cu care fusese "cadorisit". Reapare in 1966 la Newport Folk Festival in compania lui … Joan Baez. Piesa prezentata atunci, "Sunshine Superman", care va da numele urmatorului album va cuceri publicul, facandu-l pe Don, dupa Beatles si Rolling Stones, cel mai apreciat britanic peste ocean. (Ca fapt anecdotic, prescurtare numelui sau a stat la baza poreclei pe care o avea prietena din acea perioada – Donna. "Donna, Donna" este o piesa dedicate acesteia.)

"Sunshine Superman" – este un album axat pe balade, realizate nu in sens traditional ci intr-o maniera noua, contribuind la transformarea speciei muzicale intr-un gen. Tot aici isi gaseste loc un blues, "Bert’s Blues" aluzie la Bert Jansch. Avem o piesa de factura deosebita, "Legend Of The Girl Child Linda", care ne atrage atentia asupra calitatii de textier a lui Donovan. Piesa "The Trip" este despre experienta drogurilor, subiect foarte la moda in muzica pe atunci. Pe album este folosit ocazional sitarul, ceea ce anticipeaza unele idei ale autorului despre cultura orientala pe care se va stradui sa o cunoasca. Donovan va "functiona" in tabara lui Maharishi alaturi de Beatles si Beach Boys. Albumul "Hurdy Gurdy Man" se va centra pe astfel de idei. Piesa "Season Of The Witch" este realizata in maniera de rock elaborat. Acest album ii va conferi lui Donovan aura de unul dintre cei mai importanti compozitori si interpreti ai vremii.

Se poate vorbi despre un stil particular al artistului, in acest sens o multime de metode de chitara (pop-rock) citand capitolul "Donovan". Faptul de a fi reusit in plan financiar l-a indepartat pe Donovan de la cantecele cu tenta sociala, (de tip "Universal Soldier") ceea ce i-a adus critici. Neincluderea sa in programul oficial al uriasului concert din Hyde Park in amintirea lui Brian Jones (de la Rolling Stones) i-a adus prejudicii de imagine, ca si plimbarile sale londoneze in Rolls, dar in ciuda acestora, momentele bune ale carierei lui nu s-au limitat la ceea ce facuse pana atunci. Pana la "Cosmic Wheels"aparut in 1973, consider ca sunt multe de ascultat din creatia lui Donovan.

 Tu ce zici?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shopInapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina