Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Celelalte Cuvinte

1987 Celelalte Cuvinte I
1990 Celelalte Cuvinte II
1992 Se lasa rau
1994 Armaghedon
1997 Ispita
2004 NOS
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Celelalte Cuvinte II (1990)

12 August 2002

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Celelalte Cuvinte - Celelalte Cuvinte II
Al doilea LP al formatiei Celelalte Cuvinte este realizat intr-un mod asemanator cu primul, fara a aduce nimic nou. Cum nivelul de asteptare al publicului crescuse (pe masura ce trupa concerta pe scenele tarii), acesta a fost primit mai putin bine decat cel anterior. Aria de selectie a materialului a fost redusa in raport cu situatia precedenta. Sunetul este captat la parametri scazuti, uneori parand a fi vorba de imprimari din concert. Pe alocuri "reteta" transpare, spre exemplu cand actorul Florian Pittis recita in cadrul piesei (1) poezia "Seninatate" de Al. Philippide, ceea ce facuse (si alegerea artistica fusese foarte inspirata) pe albumul anterior cu o poezie a Elenei Farago. Dar cu toate acestea Albumul 2 ramane unul dintre cele mai valoroase ale muzicii rock romanesti.

Pe langa Calin Pop – voce, chitara, blockflote; Radu Manafu – chitara, voce; Ovidiu Rosu – chitara, voce; Marcel Breazu – bas, voce; Leontin Iovan – tobe, apare in formatie Tiberiu Pop – claviaturi, voce.
"Fara cuvinte"(1) este o piesa elaborata, de bun gasit, care pregateste atmosfera pentru o auditie speciala, marca Celelalte Cuvinte. Conceputa instrumental, aceasta gazduieste recitarea de exceptie a lui Pittis. Blockflote-le si vocea (solfegiul) lui Calin Pop creaza acea legatura intima cu ascultatorul, specifica trupei.
"Paraul"(2) si "Calatorii"(3) sunt piese de forta in linia stiuta, in care elementele muzicii vechi se impletesc cu cele hard rock. Linia bas-ului este remarcabila. Aceasta impreuna cu percutia alcatuiesc fundalul ideal pentru improvizatia solistica.
"Cand ma uit in ochii tai"(4) si "Ramai"(7) sunt piese mai lirice care-mi amintesc de creatii anterioare precum "Daca vrei", "Despartire" sau "O sa am". Limbajul de exprimare este in cazul Celelalte Cuvinte unul particular, bazat pe confidentialitate la nivel de text si de sinceritate la acela de subtext.
"Nu-mi da tot intr-o zi" (5) este una dintre piesele cu structura complexa, in care isi gaseste loc solo-ul de tobe – unul dintre punctele tari in concert. Si daca tot am amintit de concerte, prestatia formatiei a atras intotdeauna atentia prin calitatea interpretarii si viziunea de ansamblu a actului artistic.
Dar cea mai elaborata este "Comoara"(6), piesa de rezistenta a trupei, aceasta fiind si favorita publicului. Se regasesc aici trimiteri spre zona preclasicului, asa cum se intamplase si in "Fantana suspinelor" de pe albumul anterior. Schimbarile de ritm, intercalarile si modulatia sunt doar cateva dintre procedeele cu care a atras atentia formatia in peisajul rock-ului de la noi.

Muzica este semnata de Calin Pop (1, 2, 4, 6, 7), Marcel Breazu (3, 5), iar versurile de Marcel Breazu (2, 3, 5, 6), Calin Pop (4) si Otilia Cazimir (7).

Imprimarea acestui album este unul dintre acele mari (si multe) momente de neinspiratie ale Electrecord–ului, care cu putine exceptii a distrus munca si visurile a numerosi artisti (din motive de eroare umana!). Nu am luat in calcul lipsa bazei materiale, de asemenea de neinteles in conditiile in care este vorba de singura casa de discuri din tara (in acea perioada), iar albumele se vindeau in milioane de exemplare.

In cazul de fata ar fi vitala o reprocesare a sunetului pentru auditia in conditii decente a unui material pe care am avut ocazia de a-l asculta in conditii mai bune in concerte. Dar dincolo de toate problemele exterioare actului creatiei, Celelalte Cuvinte, trupa cu nume si destin aparte, a invins in lupta cu fortele care faceau legea in acea perioada. Dovada: chiar muzica in sine!

 Ne poti spune celelalte cuvinte?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina