Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Simon & Garfunkel

1966 Sounds of Silence
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala Sounds of Silence (1966)

30 Noiembrie 2002

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Simon & Garfunkel - Sounds of Silence
Simon & Garfunkel este cu siguranta cel mai valoros duet din folk rock pe plan mondial. Atat Paul Simon cat si Art Garfunkel s-au nascut in 1942 in cartierul New York-ez Queens, fiind buni prieteni si colegi de scoala. In 1957, pe cand isi spuneau Tom & Jerry au avut un prim hit cu piesa "Hey Schoolgirl". Initial cei doi s-au orientat spre o cariera extramuzicala, Simon absolvind Dreptul iar Garfunkel Matematica.

Incurajati de succesele repurtate de Dylan si Baez, si-au inceput cu adevarat cariera ca Simon & Garfunkel. Primul lor LP intitulat Wednesday Morning 3 AM, LP a aparut in 1964 . Acestuia i-a urmat Sound Of Silence in 1966. Al treilea album a fost Parsley, Sage, Rosemary and Thyme aparut in acelasi an 1966. The Graduate din 1968 este un soundtrack al filmului omonim (cu Dustin Hoffman in rolul principal). Anul 1968 a adus si un album de sine statator, Bookends. 1971 avea sa fie deopotriva anul celui mai mare success, cu Bridge Over Troubled Water{incununat cu sase Grammy-uri} dar si cel al despartirii. Dupa destramarea duo-ului fiecare si-a urmat cariera solo muzicala si cinematografica aparand in cateva randuri si impreuna, cea mai notabila dintre aceste aparitii fiind cea din Central Park – 1981. Concertul respectiv avea sa apara ca album anul urmator.

Paul Simon a dovedit un deosebit har componistic.Piesele realizate in perioada colaborarii cu Garfunkel sau cea solo, stau in picioare din punct de vedere muzical. Nu acelasi lucru se poate spune si despre versuri, care nu sunt intotdeauna la inaltimea compozitiilor. Din acest punct de vedere Simon se aseamana cu Don McLean, cu mentiunea ca primul este incomparabil mai valoros.

"Sounds Of Silence" este o piesa cu un destin interesant. Compusa si interpretata intr-o linie folk, a trecut neobservata. Cand insa a fost rearanjata intr-o maniera orchestrala ritmata a oferit chiar o reteta de succes. Piese realizate anterior au suferit acelasi tratament, iar altele au fost gandite din start pentru astfel de aranjamente, rezultatul fiind de fiecare data pozitiv. Insa cheia reusitelor este data fara indoiala de farmecul vocilor celor doi, care se armonizeaza impecabil.
Albumul contine douasprezece piese, una mai frumoasa ca cealalta, toate fiind semnate de Simon. Garfunkel, a carui voce este nu doar foarte buna ci si extrem de potrivita in contextul dat, nu a reusit niciodata sa se afirme ca si compozitor, nici impreuna cu Paul, nici solo.
"Leaves That Are Green","Blessed", "Kathy’s Song", "Somewhere They Can’t find Me", "Anji", "Homeward Bond", "Richard Cory", "A Most Peculiar Man" , "April Come She Will", "We’ve Got A Groovy Think Goin", "I Am A Rock" sunt titlurile pieselor care alcatuiesc alaturi de piesa omonima albumul Sound Of Silence.

Ca nici un alt grup (duo), Simon & Garfunkel au reusit sa evolueze de la un capat la celalalt la cota maxima, in cariera lor neexistand practic vreo piesa despre care sa se poata spune ca e mai putin reusita decat alta. O trupa similara din punctul de vedere formulat, dar care canta cu totul altceva este Credence Clearwater Revival. In cariera solo Garfunkel nu a convins iar Simon a oscilat intre momente de nivelul celor cu care obisnuise si unele mai putin inspirate. Dar ceea ce au facut ca grup este viabil si ce este cel mai important, muzica lor place peste ani asa cum a placut si la vremea cand a fost creata.

 Iti place Simon&Garfunkel?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shopInapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina