Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Stephen Stills

1972 Manassas
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala Manassas (1972)

03 Mai 2003

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Stephen Stills - Manassas
Dupa aparitia dublului album de concert Four Way Street, in 1971, trupa Crosby, Stills & Nash s-a destramat a "n"-a oara, membrii sai componenti axandu-se pe proiecte solo. Un an mai tarziu, Stephen Stills a incercat experimentul "Manassas". Unele enciclopedii vorbesc despre trupa cu acest nume, altele includ cele doua albume produse in aceasta schema, Manassas din 1972 si Down The Road din 1973, in discografia lui Stills.

Oricum, Manassas este unul dintre momentele de varf ale carierei lui Stephen Stills (solo ori cu Crosby &). Sunt oarece similitudini cu albumul Déjà vu al amintitului trio. Folosirea Pedal Steel Guitar-ului, in albumul Crosby, … (de catre Jerry Garcia) si in Manassas (de Al Perkins) reprezinta un numitor comun. Sunetul general, inclusiv tipul specific de cor sunt de asemenea apropiate.

Cele patru fete ale albumului poarta titluri, respectiv 1.The Raven, 2.The Wilderness, 3.Consider, 4.Rock And Roll Is Here To Stay. Prima fata este cea mai diversificata, combinand momente de blues, folk-rock si rock. Piese precum "Jet Set", "Anyway" sau "Both Of Us (Bound To Loose)" anunta ceea ce poate fi ascultat mai departe in cadrul LP-ului. Prin pasajele de blues veritabil, pe aceasta prima fata, trupa se diferentiaza cel mai mult de Crosby, Stills & Nash. A doua fata ne poarta in sfera folk-ului si folk-rock-ului. Sunetul trimite aici spre Byrds. Avem balade, country-uri si piese blue grass - Kentucky. "Fallen Eagle" sau "Colorado" sunt mostre de maiestrie interpretativa, originale prin punctul de vedere din care au fost abordate. "So Begins The Task" a fost preluata de Judy Collins si inclusa in albumul True Stories And Other Dreams, varianta care personal, mi se pare mai reusita. A treia fata este cea mai in ton cu ceea ce facea Stills in echipa cu David Crosby si cu Graham Nash. "Johnni’s Garden", "Bound To Fall" sau "How Far" ar putea trece lejer drept materiale ale trio-ului de care sunt profund legati muzicienii mai sus citati. "It Doesn’t Matter" a fost preluata de trupa Firefall al carei leader, Rick Roberts era prieten cu Stills. Aceasta va fi prima piesa a albumului lor de debut. "Love Gangster" este rodul colaborarii cu Bill Wyman de la Rolling Stones, coautor si bass-ist invitat. Ultima fata este un tribut adus lui Jimi Hendrix, Al Wilson si Duane Allman. "What To Do" si "Right Now " sunt favoritele mele.

Alaturi de Stephen Stills, pe albumul Manassas apar muzicieni de marca. Chris Hillman – chitara a fost membru fondator in Byrds. Dallas Taylor – baterist de acompaniament s-a facut cunoscut la formatia americana Clear Light (a mai existat o trupa cu acest nume in Marea Britanie). Taylor se regaseste pe primul Stephen Stills solo si pe Deja Vu (ambele aparute in 1970). Intre multi altii a mai colaborat cu Hendrix si Clapton. Paul Harris – clape a cantat cu Dan Fogelberg, The Cate Brothers si BB King. Fuzzy Calvin Samuels – bas a cantat cu Kevin Ayers (ex. Soft Machine) pe al doilea sau album solo, Shooting Of The Moon – 1971, cu Chili Charles (baterist britanic) si cu Mike Vernon, proprietar al casei de discuri Blue Horizon (unde i-a produs intre altii pe Chiken Shake, Fleetwood Mac sau Duster Bennett). Al Perkins – chitara a colaborat cu mai toti muzicienii de folk si folk-rock renumiti. Momentul cel mai cunoscut al carierei sale dupa Manassas a fost cu trupa Souther, Hillman , Furay Band (supergrup alcatuit din J D Souther – patru albume solo, Hillman – ex Byrds si Furay - ex Poco) unde a participat la realizarea celor doua albume, Souther, Hillman , Furay Band – 1974 si Trouble In Paradise – 1975. Ultimul, dar nu cel din urma, Joe Lala - percutie, a cantat cu Johny Cougar si cu Pacific Gas & The Electric, o trupa ciudata din Los Angeles formata din patru "albi" si un solist vocal de culoare (care abordau un soul-rock cu oarece influente prog-psihedelice. "Bluebuster" a fost pisa lor de cel mai mare succes).

Am optat pentru o prezentare a albumului prin aceasta metoda (comparata) pentru a accentua faptul ca muzica folk si folk rock (& blues) nu este un fenomen accidental, bazat pe conjunctura sau mimetism, ci apartine unei mari familii, care merita atentia si respectul oricarei persoane interesate de "arta sunetului".

 Esti interesat de ''arta sunetului''?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shopInapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina