Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Stone the Crows

1972 'Ontinuous Performance
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala 'Ontinuous Performance (1972)

09 Mai 2003

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Stone the Crows - 'Ontinuous Performance
Stone The Crows este o trupa scotiana de blues-rock. Particularitatea sa consta in linia vocala aparte si in maniera chitaristica originala. Albumul ‘Ontinuous Performance este dedicat lui Leslie Harvey - membru fondator, care a murit (la 26 de ani!) electrocutat pe scena, in plina sesiune de lucru pentru materialul LP-ului discutat. El apare pe cinci dintre cele sapte piese incluse aici. In urma tragicului eveniment, un alt mare chitarist, Peter Green a participat la cateva concerte pentru a sustine formatia in onorarea contractului aflat pe rol. Fratele lui Leslie, Alex Harvey (The Sensational Alex Harvey Band), chitarist, vocal si compozitor de exceptie a avut parte deasemenea de o disparitie prematura, in urma unui infarct.

Bateristul Colin Allen a fondat Stone The Crows impreuna cu Harvey si cu Maggie Bell in 1970. El se facuse cunoscut pe discul lui Johnn Mayall: Blues From Laurel Canyon aparut in 1968.
Maggie Bell – voce, este o fosta muncitoare textilista care canta blues prin baruri din Glasgow. A fost descoperita de Allen si Harvey si cooptata in trupa datorita vocii interesante,"filtrate prin tutun si alcool". Dupa destramarea Stone … are o cariera solo din care se disting doua LP-uri: Queen Of The Night si
Suicide Sal.
Ronnie Leahy – clape il inlocuieste pe John McGinnis care cantase pe primele doua albume, Stone The Crows si Ode To John Law, ambele aparute in 1970. Va colabora ulterior cu Billy Laurie pe singurul album solo, Ship Imagination -1973 (unde printre altii va fi coleg cu Tim Renwick – chitarist la Al Stewart si apoi la Pink Floyd), cu Donovan pe albumul The Same – 1977, si cu Steve Howe (ex Yes) pe al doilea sau album solo, din 1979.
In momentul in care John McGinnis si James Dewer ( clape si bas pe primele doua Stone …) vor parasi trupa, locul lor va fi luat de Leahy, despre care am vorbit si Steve Thompson. Acesta, care a fost descoperit de John Mayall, apare impreuna cu Allen pe Blues From Laurel Canyon. Spre deosebire de Allen, Thompson, a continuat insa colaborarea cu
Mayall.
Sunt interesante de urmarit "traseele" marilor muzicieni, care alcatuiesc o lume aparte, de multe ori barierele geografice sau stilistice fiind suprimate. Fostul bas- ist al Stone … , Dewar, a plecat in Robin Trower Band (Trower fiind venit de la Procol Harum).
Jimmi McCulough
– chitara provine de la obscura trupa Thunderclap Newman, care a avut un singur mare succes, cu piesa "Something In The Air", daca imi amintesc bine, situata chiar pe prima pozitie a topului britanic la un moment dat.
Categorisiti ca trupa de blues rock de expresie "scotiana", cu o voce feminina pe undeva asemanatoare cu Janis Joplin si un slide guitar a la Mick Taylor, Stone The Crows si-au incetat activitatea odata cu acest al patrulea album. Dupa schimbarea de componenta produsa pe al treilea LP, Teenage Licks – 1971, disparitia lui Leslie Harvey a fost o lovitura imposibil de depasit. Majoritate compozitiilor erau originale si se bazau in mare parte pe fantezia amintitului chitarist. Pe acest album de adio, o singura piesa este "clasica", "Penicillin Blues" –
Sony Terry/Brownie Magee. McCulgh (inlocuitorul lui Harvey) participa pe "Good Time Girl" si "Sunset Cowboy".

"On The Highway", "One More Chance", "King Tut" si "Niagra" sunt momente de mare inspiratie, care impreuna cu celelalte, din pacate mult prea putine piese Stone The Crow apartin unui patrimoniu universal al blues-ului si blues-rock-ului.

 Tu ce ai zice?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shopInapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina