Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Alexandru Andries

1984 Interioare
1985 Rock'n'Roll
1990 Interzis
1995 Hocus pocus
1996 Tacerile din piept
1999 Texterioare
2000 Vreme rea
2001 Muzica de divort
2002 Cantece de-a gata
2003 Blues expert
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Interioare (1984)

15 Ianuarie 2003

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Alexandru Andries - Interioare

Dupa ce a colaborat ani de-a randul cu muzicieni din lumea rock-ului si folk-ului ca textier si grafician, Alexandru Andries si-a dezvaluit spre mijlocul anilor 80 calitatile de compozitor si interpret.

Aparitia albumului Interioare in dubla versiune, romana si engleza a reprezentat una dintre cele mai mari surprize din peisajul nostru muzical. As face o analogie a cazului de fata cu cel al lui Leonard Cohen, care s-a lansat in cariera muzicala dupa ce se facuse cunoscut ca poet si romancier . Asemenea lui Cohen (dar desigur, pe alt plan), Andries s-a dovedit a fi un muzician format inca de la prima aparitie discografica. Mai mult decat atat, consider albumul Interioare cel mai bun dintre realizarile sale. Aria de selectie a pieselor a fost in acest caz mare; pe de alta parte ele au fost compuse in timp, fara a trebui sa raspunda unor cerinte ale momentului ori de piata.

Creatia lui Andries cunostea in acea perioada doua directii principale, respectiv critica/satira politica si tratarea subiectului cotidian. Maniera, deosebit de personala l-a purtat pe artist in zodia farmecului, acesta fiind rapid acceptat si recunoscut de public. Umorul sau este bazat pe ironie, nu pe sarcasm. Relatia cu ascultatorul este una confidentiala. Sublimul cotidian este zugravit printr-un limbaj aparte, Andries avand capacitatea de a spune mult in cuvinte putine.

Genul muzical este folk-ul, dar influentele trimit adeseori spre jazz (uneori spre alte zone, dar niciodata spre avangarda ori experimental). Versurile, muzica, aranjamentele si orchestratia, care sunt intr-adevar elevate apartin lui Alexandru Andries. Invitat adeseori in gale de rock, uneori de rock dur, acesta aparea doar cu o chitara, fiind intotdeauna bine primit de public (ceea ce-mi aminteste de Dylan). Pe albumul Interioare insa A.A. voce, chitara, muzicuta, pian, sintetizator este acompaniat de muzicieni de marca: Mircea Marcovici bas; Mihai Farcas baterie, percutie; Mircea Baniciu voce (3, 13), Garbis Dedeian saxofon (3, 13), clarinet (5), Maria Ioana Mintulescu celesta, pian, voce (1, 3, 4, 5, 9, 10, 13).

Piesele cu substrat politic (despre care nu se stie prin ce minune au reusit sa pacaleasca cenzura) mult apreciate in concerte, nu au fost incluse (nici nu prea aveau cum) in proiectul albumului, al carui titlu imi aminteste de Songs from a room Leonard Cohen. "Ea va veni"(1), "Parcul"(3), "Lenea de dupa amiaza"(5) , "Regina noptii"(11), "Nu-l dau pe azi pentru maine"(12) si "Fara griji"(13) sunt concepute intr-o maniera a la 60 (sa-i spunem "Beatles-ista"). Originalitatea lor consta in adaptarea formelor consacrate la ideile evident personale ale autorului, care isi dovedeste astfel clasa de arhitect. Limba romana care le-a creat numeroase probleme textierilor si solistilor vocali, devine parca fluida si total maleabila in proiectul lui Alexandru Andries. Si dovada cea mai buna este chiar compararea albumelor Interioare si Interiors (varianta in limba engleza). "Ochi de ciocolata"(2), "Am doua umbrele" (6), "Poveste mica"(8), Fluture pe perdea"(10), "Azi ninge tare draga mea"(14) alcatuiesc un grup de piese cu mesaj "minimalist". Aici umorul imbraca o forma de maxima candoare. Cu piesele: "Ce albastri sunt"(4), "Ochii tai"(9), "Unde te duci, frumoasa fata"(7), "Asta-i usa"(15) artistul face dovada puternicei forte de comunicare si invita ascultatorul la un anumit tip de meditatie. Profunzimea acestora nu exclude tonul benign al intregului album.

Alexandru Andries are meritul de a fi creat o categorie de public in tara. Interioare, primul si cred eu cel mai valoros dintre LP urile pe care le-a realizat a avut un rol activ in acest fenomen.  Am vazut o multime de tineri incercand sa cante piese de-ale sale sau sa-l imite in (pseudo)compozitii, dar din pacate calea deschisa de artist nu a fost urmata de muzicieni astfel incat sa se poate naste un grup de creatie aparte.

 Faci parte din publicul lui Andries?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina