Albumul reuneste o prima formula a trupei, in care alaturi de Iuliu Merca, Stefan Boldijar si Gheorghe Ciolac (care vor ramane in continuare) mai evolueaza Paul Masgras, Ica Ioan, Cristian Ranetti, Liviu Hriscu.
Orientarea spre rock a unei formatii este in contextul muzicii romanesti un fapt intotdeauna pozitiv, deoarece (din motive specifice) acest tip de muzica nu a fost (la noi) niciodata comercial. In anii cand dincolo de "cortina de fier" muzica de calitate si moda mergeau mana in mana, in tara capitolul era privit ca fiind "decadent". Din punctul de vedere enuntat, activitatea Semnal M –ului, respectiv albumul de fata sunt de respectat. Muzical vorbind, insa "Trenul …"nu aduce nimic notabil. Stilul avea sa se cristalizeze ulterior, intre realizarile formatiei numarandu-se cateva momente notabile.
La nivel de idee, piesa titulara,"Trenul Cursa De Persoane Apahida - Cluj-Napoca"(1) ofera o surpriza prin punerea in relatie a formei de rock cu un tip de spiritualitate nespecifica acestuia. Acelasi procedeu va mai sta la baza altor cateva creatii, dintre care cea mai cunoscuta va fi "Bal La Apahida" de pe albumul urmator, Cantece Transilvane. Aici este vizata o mai stransa armonizare a celor doua elemente prin influenta si "insert"-ul de muzica lautareasca. Directia va fi (din fericire) abandonata, lasand locul unor proiecte mult mai inspirate. Daca ar fi sa remarc o piesa de pe prezentul album, aceasta ar fi "Hore Pe Smalt"(9), o creatie de hard-rock, cu un solo de chitara remarcabil. Aceasta ar fi fost, cred eu, calea de urmat … .
Cele zece piese ale LP-ului sunt: "Trenul Cursa De Persoane Apahida - Cluj-Napoca"(1), "Racul, Broasca Si O Stiuca"(2), "Colorand O Fraza"(3),"Copii Pamantului"(4), "Versul"(5), "Generatia Noastra"(6),"Raul"(7), "Vara Amintirilor"(8), "Hore Pe Smalt"(9),"Orizont Si Inaltime"(10). Muzica: Iuliu Merca. Versuri: Alexandru Donici (2), Negoita Irimie (3), Iuliu Merca (4, 6, 7, 8), Mihai Stanescu (5, 9), Mariana Dumitrescu (10) Se pot descoperi (la modul speculativ) mai multe "bile albe", dar scopul acestui articol este de a face o prezentare a albumului, asumata de autor. Semnarea randurilor de fata reprezinta o recunoastere a valorii si importantei celor in cauza, analizati in relatie nu doar cu muzica autohtona, ci intr-un context mai larg.
|