Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


God

1997 From the Moldavian Ecclesiastic Throne
1998 Sublime
2002 Aura
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Horia Diaconescu From the Moldavian Ecclesiastic Throne (1997)

13 Septembrie 2004

de Horia Diaconescu

God - From the Moldavian Ecclesiastic Throne
Am reparcurs primul album God. M-am intrebat cum de s-a putut asculta asa ceva in ‘97. Un album de gotic-black cu o voce grind defazata de linia pieselor, productia primitiva, incoerenta instrumentala, totul incadrat de o piesa despre Stefan cel Mare, cu citate din cronicari si refren in limba engleza, si o preluare (de amatori) dupa cea mai punk piesa Lacrimosa: Copycat. Plus imaginea ortodoxa a trupei acompaniata de cuvantul anglo-saxon “god”.
 
Lasand de-o parte curiozitatea pe care multi au avut-o fata de unul din primele albume romanesti de gotic metal, God au reusit la vremea respectiva sa atraga atentia. Ar fi exagerat sa vorbim de “originalitate” la o trupa cu probleme majore de compozitie si instrumentatie. God aveau insa un specific neintalnit la alte trupe de gen romanesti. Vocea nazala “de popa”, accentul moldovenesc, camasile albe ale vestimentatiei de scena, piesele saltarete si dinamice, oarecum atipice pentru gotic metal si prezenta viorii au constituit cateva elemente de identitate. Pe scurt, o trupa sa-i spunem exotica, balcanica prin amalgamarea influentelor din locul unde Moldova se intalneste cu Phlebotomized.
 
Greutatea titlului (Moldova + tron + eclesiastic) nu este insa deloc sustinuta in plan sonor. O sectie ritmica scolareasca si, pe tot albumul, o chitara care nu stie mai mult de cateva note. “Vajaielile” nu vor inlocui niciodata absenta de compozitie, iar vioara duce greul, incercand sa acopere golul lasat de celelalte instrumente. Componenta: Constantin Lapusneanu – voce, Eugen Lapusneanu – chitara, Stefan Nicolau – bas, Manuel Giugula – clape, Adrian Olaru – tobe, Elena Doroftei – viola.
 
Cateva sunt bucatile “de referinta” ale materialului:
Piesa de album - From the Moldavian ecclesiastic throne (2) in care este rostit testamentul lui Stefan intre ragete si guturale. Ritmica frazarii fortate a titlului este, poate, cel mai atroce pasaj inregistrat de vreo trupa romaneasca. A devenit deja antologic si momentul in care vocea black scuipa “…in veacul vecilor!” de parca s-ar face o exorcizare.
 
My romance (4) – “sapte minute despre iubire”, dupa cum se spunea intr-un interviu... “Cu insertii de voce tip Regurgitate”, mai trebuie adaugat. Dezlantuirea de mijloc (de la min 4:28), unul din momentele decente ale albumului, nu a avut sansa unor instrumentisti mai capabili. Piesa anticipeaza totusi cateva din accentele de pe Sublime.
 
Diabolus in musica (6) – a fost "hitul" trupei si singurul loc unde racnetele au un rol al lor. O piesa de anarhie, unde vioara traseaza cu indrazneala o melodie psihotica peste opintirile vocale si cacofonia instrumentala. Ca faza, imi amintesc ca la un concert, vreo 10 pustani se tavaleau si se aruncau in cap in timp ce God rememorau cenzurile Inchizitiei.
 
Si… (8) - o alta piesa de oarecare succes, inascultabila in absenta curiozitatii care a insotit trupa in 1997. De altfel, peste tot, falsarea si, dupa caz, o engleza “de balta” (vezi Pity of my own grief (7)) constituie problemele cele mai acute. Versurile si refrenul sunt relativ mai lucrate fata de restul albumului, dar fara suportul viorii piesa practic nu ar exista.
 
Acesta nu a fost singurul album God. Foamea de metal underground a fost destul de ridicata prin ’97 – ’98. From the Moldavian… s-a vandut in peste 1000 de copii, mai bine decat alte trupe ale vremii. Sustinerea investita de acelasi public metal underground avea sa genereze un al doilea material, ceva mai reusit (fata de primul) in care nu se va mai canta despre Moldova nici cu regurgitari si nici in limbi straine.

 In veacul vecilor?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina