Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Firma

2003 La orbire
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala La orbire (2003)

27 Septembrie 2004

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Firma - La orbire
Inca din primele secunde de auditie, se poate constata faptul ca sunetul propus de Firma pe albumul La Orbire este, la nivel morfologic vorbind, aliniat cu ceea ce se face in Occident in ultimii zece ani. Cele noua piese reunite pe CD-ul de debut, exprima viziunea formatiei “asupra lumii. Nu e un refuz sau o religie ci suma frustrarilor unei revolutii spirituale …” despre care se doreste sa isi gaseasca ecou in ascultatori (din textul de sustinere).

Lecturand coperta plianta, aflam ca cei care alcatuiesc Firma sunt: Rocca (Daniel Marius Stoicea) – voce, pian, clape; Lix (Alex Donciu) – chitara; Robert Lama (Enache) – chitara solo si Sorin Burcas – tobe, percutie. Din aceeasi sursa, citam faptul ca “… Erhan … a dat cu basul in 2, 3, 4, 5, 6, 7 si Simon … a indulcit cu backing vocals 5”-ul. Toate piesele au fost compuse de Rocca, in afara de (2) si (6), atribuite lui  Rocca & Lix si de (7), semnata Rocca & Sorin Burcas.  Orchestratia a fost realizata de Rocca & Robert Lama, iar mixarea si masterizarea ii apartin de asemenea lui Rocca (Daniel Marius Stoicea). Evident, coperta si grafica – Rocca, si in fine, videoclipul La Orbire a fost realizat de (surpriza!) Rocca, Lix si Benzal.

Daca Firma ar fi o echipa de fodbal, cu siguranta, Rocca ar centra, ar da cu capul, avand in acelasi timp marea responsabilitate de a inscrie. Plecand de la aceasta speculatie (pe care, in acest moment o abandonam definitiv), vom analiza in ce masura muzica practicata de Firma cu concursul lui Daniel Marius Stoicea (Rocca) se inscrie pe “lista preferintelor” (desigur, in ceea ce priveste publicul autohton) si care sunt caracteristicile de baza ale acesteia.

“Nimeni”(1) este o piesa speciala, ce recomanda Firma drept trupa “de atitudine”. Versurile aparte isi gasesc o buna sustinere in muzica pe care sunt “difuzate” si “rezolvarea” percutanta in refren. Solo-ul de chitara si procesarea sunetului in maniera anilor 2000 completeaza tabloul conturat mai sus.

Practic, piesa de debut isi gaseste o replica pe masura in ultima creatie inclusa pe album, “La orbire”(9), care este (pana acum) hitul de necontestat al formatiei. Tema  deopotriva inspirata si generoasa, aranjamentele consonante cu sensul muzical si cu mesajul sunt principalele atribute ale compozitiei. Aceste doua titluri au intrat dealtfel in “play list” –ul publicului activ care urmareste fenomenul rock romanesc.

Protestul ce se materializeaza in “Dinti de lapte”(2), “Important”(6) si “Crede in ei”(7) atinge forme maligne, pe fondul adoptarii unui ton uneori prea implicat in textul comunicarii. Altfel, muzica se inscrie in linia generala a CD-ului.

“Te paste”(3) este o creatie conceputa in jurul unui text pretios si totodata pretentios care induce o stare de mister (nu prin secret, ci) prin ambiguitate. Aici muzica se vrea un suport (ocult) al unei anumite atitudini (de fapt gestualitati) despre care protagonistii considera ca “da bine”.

“Am sa uit”(4) este realizata intr-o maniera apropiata de “Nimeni”, fara a atinge nivelul acesteia. Aici redundanta ia nastere prin atribuirea (atat a) cauzelor (cat) si a efectelor, sub egida statutului superior in care se (auto)plaseaza compozitorul – interpret – creator – zeu, care se adreseaza celor din jur de la microfon.

In “Alma”(5) detasarea dintre text si linie vocala atinge cota maxima si in mod cert acest fapt este pozitiv, dar tematica se indeparteaza de zona in care a fost conceputa “marca” trupei (respectiv brand-ul).

“Pe marginea prapastiei” (8) – piesa in mare parte instrumentala (vocea “intra” spre final), constituie un moment de forta si coerenta care permite etalarea individuala a membrilor formatiei si pregateste atmosfera pentru piesa de final.

Dintre trupele care ar fi putut exercita influente (indirecte) asupra muzicii comentate cu aceasta ocazie, ne oprim la Nirvana si Portishead, doua solide puncte de reper dintr-o lista ce s-ar putea intinde pe o arie vasta.

Amintind in treacat ca a existat in Marea Britanie o celebra formatie numita The Firm (unde printre altii a cantat Paul Rodgers – ex Free), vom “concluziona” cele mentionate in randurile anterioare, remarcand efortul coerent pe care l-a intreprins Firma in demersul sau de a “scoate” un (prim) album. Este remarcabila grija manifestata pentru “sound” si salutara intentia adoptarii unei atitudini (noncomerciale) de protest. Se poate simti totusi eroarea artistica a unei abordari ce respecta mecanic normele sau schemele importate din vest.
 
Precum in alte “cazuri” pe care le consideram pozitive, asteptam cu interes urmatorii pasi ce vor fi intreprinsi de Firma, cu speranta ca viitorul va fi (mai) generos cu ei si cu rock-ul romanesc in general.

 Dinti de lapte?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina