Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Survolaj

1992 Survolaj 1
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Ioan Cora Survolaj 1 (1992)

01 Decembrie 2004

de Ioan Cora

Survolaj - Survolaj 1
Dupa auditia primului album Survolaj, ramane sa ne punem problema asupra rostului si locul acestuia in contextul rock-ului autohton. Privit astfel (in context mioritic), materialul este interesant. Dar inca o data ne lovim de vechile metehne: anacronism, mimetism si lipsa unor idei (ideologie) care sa le particularizeze demersul.

In momentul in care Survolaj canta o muzica a anilor 60 fara a anunta in vreun fel ca se afla treizeci de ani mai tarziu, gandul ne fuge spre termeni mult mai severi: kitsch sau second-hand. (In orice targ de vechituri poti intalni copii mai slabe sau mai bune dupa vestiti pictori impresionisti. Le privesti cu condescendenta sau amuzament si treci mai departe).
 
Cele trei piese de pe acest disc ne dovedesc ca cei patru membri ai trupei Szabo Zsolt (chitara), Teodoreanu Catalin (bas), Molnar Levente (tobe) si Petre Daniel-Silvian (voce, muzicuta) aveau gusturi muzicale alese. Ten years after, Cream si Led Zeppelin sunt principalele surse de inspiratie si respiratie. Nu este vorba de plagiat. Putem discuta mai degraba despre o atitudine de fan si de o dorinta de a suna cat mai aproape posibil de trupele mentionate. Cand dispui de o tehnologie a anilor 90, nu este o problema sa “suni” ca in anii 60.
 
Broken flight (1) este o incursiune spectaculoasa si de durata (peste 18 minute) in lumea blues-rock-ului. Sunt de remarcat evolutiile chitarei si bateriei. Cei doi instrumentisti dau dovada de virtuozitate atat in manuirea instrumentelor cat si in arta "dialogului" ( = o nota buna care se poate acorda acestui album). La polul opus se afla bass-ul si vocea. Despre bass nu se poate spune mare lucru, partitura sa fiind modesta si lipsita de orice creativitate. Vocea “reuseste” performanta sa strice chiar climax-ul dialogului chitara-baterie (ex:vezi min. 11). De aici si o lipsa de finalitate, de rezolvare muzicala. Intentia membrilor trupei a fost sa sugereze ideea de “zbor frant”.
 
Piesa 2 aduce o inovatie in rock-ul romanesc. Posibilitatea de a-ti alege singur titlul piesei. Eu m-am gandit s-o numesc Tribute to Led Zeppelin.
 
Love me & hate me (3) poate fi “citita” in parametrii primei piese. Si de aceasta data este o adevarata placere sa asculti duetul chitara-tobe. Intrerupt din pacate de diverse elemente auxiliare.

Inca o data Timisoara a incercat un revival al spiritului liber si nonconformist al generatiei hippie. Din acest punct de vedere, despre Survolaj 1 se poate specula (discuta) ideea ca ar fi primul material greenpeace din istoria rock-ului romanesc (aparut, ce e drept, mult prea tarziu). Cand, insa, nu exista idei ramanem doar cu amintiri si imagini. Vezi coperta.

 Tu cu ce ai ramas?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina