Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Roata

1992 Va fi, Lazare, va fi
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Va fi, Lazare, va fi (1992)

17 Decembrie 2004

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Roata - Va fi, Lazare, va fi
Anii ’90 au adus numeroase schimbari si prefaceri in toate domeniile, inclusiv in muzica, unde vechiul si noul s-au putut imbina in forme hibride, sub egida unor transformari cu puternic caracter dinamic. Este o perioada de coexistenta a unor lumi diverse, uneori antagonice, alteori anacronice. Va fi, Lazare, va fi este unul dintre ultimele albume din Romania, aparute pe suport vinil, intr-un moment de puternica tranzitie spre CD. Chiar daca materialul muzical este independent de forma de prezentare finita a sa, in cazul acesta, s-ar putea vorbi despre o coincidenta intre “rotatiile de final ale discurilor” si apusul perioadei artistice din care vine (trio-ul) Roata. |
 
Cert este ca ceva avea sa se incheie in mod iremediabil, fapt anuntat de formatie inca din prima piesa, “Rugaciune la sfarsit de mileniu”(1), un soft rock a la ’80, lung si destul de anost. Preludiul recitat penduleaza intre indemnul de tip oriental de a fi mai atenti la cum ne traim viata si mesajul cu iz de ultimatum eshatologic, sa fim aproape unii de altii. Elena Perianu – claviaturi, voce, interpreteaza corect o linie vocala gandita intr-un registru vocal ingust si lejer.

“Umblu sa m’adun”(2) este o piesa alternativa si totodata progresiva. Elemente noi, elemente vechi… Generatorul de ritm, un model care, evident, nu a facut cariera in scurta istorie a ingineriei de sunet, mult prea “metronomic”, impune o oarecare monotonie ce afecteaza spiritul compozitiei. Vocea intra mai tarziu, intr-un moment in care piesa parea a se desfasura in limite instrumentale, diversificand in mod salutar aria de desfasurare. Sunt identificabile aici influente Sfinx  dar si Curtea Veche, formatii pe unde a activat Sorin Chifiriuc – chitara, voce.

“Ei, si?”(3) este hit-ul albumului si una dintre melodiile fredonate in perioada aparitiei sale. Refrenul antrenant, saltaret a atras difuzarea piesei in regim de heavy rotation. Valentin Badea – bas, sustine si echilibreaza armonic o creatie “eminamente” pentru voce si chitara.

“Localele la Mizil”(4) contine un preludiu total independent de tema irlandeza distorsionata care ii urmeaza. Daca se intampla ca cineva sa nu recunoasca traditionalul din spate, faptul nu poate fi decat in favoarea Mizilului, unde prin locale se canta, desigur, altfel de muzica … Finalul, de fanfara, este o alta mostra de interpolare, procedeu care se dovedeste a fi una dintre caracteristicile albumului.

“Numa’ cateva mii de intrebari”(5) urmeaza linia alternativa, cu nostalgii new wave. Compozitie de marca si totodata reusita instrumentala, piesa putea cunoaste o varianta mai fericita pe album. Totusi tema concisa si cursivitatea sunt elemente de forta ce recomanda lucrarea si in forma de prezentare pentru care s-a optat.

“Mi si la si re si pa”(6) are la baza o gluma muzicala, una destul de serioasa. Alternanta vocala Chifiriuc – Perianu conduce la intrebarea fireasca: de ce?. Textul trimite spre gandirea lirica a lui Florian Pittis (semnatar al versurilor intregului album), nefiind prea indepartat ca atmosfera nici de axa LennonMcCartney, in traducere si adaptare.

“Probantur Amicitiae”(7) propune un alt preludiu, de data aceasta cu niste hlizeli, de asemenea, fara legatura (muzicala) cu piesa. Compozitia nu se indeparteaza substantial de “Ei si?”. Ar fi vorba de un alternativ brodat pe scheletul unui hard comercial (=creatie hibrida, compozita, dar nu si eclectica).

Glumind, “Alt Psalm”(8) pare o combinatie a unor piese din carierele solo Phil Collins si Peter Gabriel. O multitudine de elemente de identificare cu Sorin Chifiriuc, insa. Final absolut surprinzator, in care o lucrare preclasica este facuta sa intre peste armonia si ritmul corespunzatoare “psalmului” de final.

Albumul pare realizat in graba (cum probabil a si fost, dar acest fapt nu are relevanta in analiza noastra). Bugetul trebuie sa fi fost de asemenea scazut, ceea ce implica o serie de acrobatii in urma carora important este ca produsul final sa iasa cat se poate de bine, iar nu cum ar dori muzicianul. Conditiile sunt oricum peste cele de care  beneficia o formatie rock in Romania, pana in 1989, lipsurile putand fi puse exclusiv in dreptul muzicianului.
Dar ceea ce inca nu a fost (deocamdata) realizat, suntem anuntati de titlu, urmeaza a se intampla2

 Va fi?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina