Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Marillion

1983 Script for a Jester's Tear
1985 Misplaced Childhood
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Ioan Cora Script for a Jester's Tear (1983)

15 Noiembrie 2004

de Ioan Cora

Marillion - Script for a Jester's Tear
Albumul de debut Marillion este atipic prin prisma evolutiei muzicii rock. La aproape zece de ani de la cantectul de lebada al rock-ului progresiv (Red – King Crimson) aparitia unei trupe ce vrea sa reinvie spiritul acelor vremuri apuse nu poate fi privita doar ca un simplu act de curaj. Mai degraba ca o nebunie. Atasarea particulei neo(prog) nu ar fi fost suficienta pentru un eventual succes comercial. Mai era nevoie de acel “ceva”. In cazul de fata se poate specula ideea unei incercari de arta naiva mixata cu un teatralism ce duce cu gandul la un Genesis sau mai degraba Peter Hammill. Fish (voce) reuseste sa impresioneze ascultatorul prin charisma si prin textele “confuze” despre depresii, dependenta, suferinta si eventual dragoste. Naivitatea voluntara prin care sunt atacate subiectele tine de o delimitare de pe pozitii inocente prin care Marillion incearca sa pastreze o nota de optimism care poate fi tradusa mai simplu prin accesibilitate. Acest optimism naiv reprezinta cheia originalitatii trupei si o completare a unui triunghi imaginar format impreuna cu un monumentalism teatral si un teatralism depresiv (Marillion – Genesis – Hammill). Fish a recunoscut ca a fost influentat de respectivii artisti.
 
Piesele de pe Script for a jester’s tear (in numar de sase) fac parte din tabloul tipic al unui album al “inceputurilor”. Caracteristica obisnuita: aglomerarea temelor muzicale ce vor fi dezvoltate mult mai fericit pe albumele ulterioare. Tocmai aceasta aglomerare face ca albumul sa nu poata fi receptat din acest punct de vedere (al melodicitatii). Descoperirea si asocierea acestora cu stari de spirit poate fi prima treapta in savurarea acestui album. Cand vorbim de savurarea unui album nu trebuie uitat faptul ca poate fi vorba si de stari de anxietate, greata sau depresie. Felul in care le gestionezi tine de particularitatea fiecarui individ si, de ce nu, de felul in care ti le transmite artistul. Iar modul in care Marillion a reusit sa impacheteze aceste stari de spirit este unul dintre cele mai fericite si accesibile.
 
Piesa de titlu (1) si Chelsea Monday (5) sunt cele mai reusite momente ale albumului. Steve Rothery (chitara), Pete Trewavas (bas), Mark Kelly (clape), Mick Pointer (tobe) si Fish sunt cei ce si-au unit fortele pentru renasterea prog-ului. Acesti Forgotten sons (6). Remarc la aceasta ultima piesa introducerea "cu radioul" la care se aude vocea lui Peter Gabriel (vechi cliseu dealtfel) si finalul cu un cor de copii. Corul de copii reuseste, in ciuda inocentei si naivitatii, sa fie cu adevarat monumental.
 
Fara a fi un album deosebit, Script for a jester’s tear reprezinta un moment ce a dat nastere unei guri de aer proaspat in ceea ce s-a numit neoprogressive. Abordarea acestuia nu trebuie facuta superficial si nici cu prejudecati. Daca simti ca suferi de vreunul din aceste “defecte” lasa-i pe arheologi sa-l asculte. Sunt destui…

 Arta naiva?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina