Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Byrds

1968 The Notorious Byrd Brothers
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala The Notorious Byrd Brothers (1968)

26 Aprilie 2003

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Byrds - The Notorious Byrd Brothers
Notorious Byrd Brothers impreuna cu albumul anterior, Younger Then Yesterday 1967 sunt realizate in trei: Mike Clarke – baterie, voce; Roger (James)McGuinn – chitara, voce, leader; Chris Hillman – bas. Formula initiala fusese de cinci muzicieni. Primul a parasit trupa Gene Clark – voce, dupa albumul Turn! Turn! Turn!, in 1966. David Crosby a plecat in acelasi an, dupa Fifth Dimension. Formula originala se va mai reuni in 1973 pentru albumul The Byrds. Formatia va cunoaste mai multe schimbari de componenta, dar stilul creat va ramane o constanta, iar albumele vor fi de o inalta tinuta artistica.

Byrds s-au facut cunoscuti prin Mr. Tambourine Man, in 1965, acest LP fiind considerat de multi drept primul album Byrds. Totusi materialul pentru Early Flight–Jet Set si Preflite fusese imprimat anterior, in 1964, Preflite chiar aparand (intr-un tiraj redus) fara a fi insa remarcat. Ambele vor fi editate in 1969, in plina ascensiune a formatiei.

Byrds a fost una dintre primele trupe in relatie cu care s-a vehiculat termenul de folk-rock. La vremea aceea, cand muzica pop (n.a. - rock) si critica asupra ei se aflau la inceputuri, acesta desemna interpretarea unor piese de folk in versiuni electrice.

Piesa "Mr. Tambourine Man", compozitie a lui Dylan, ce a cunoscut numeroase preluari, a fost interpretata in maniera "Beatles", rezultatul constituind un sunet original. Aici este inceputul nu doar al unei cariere de prestigiu, ci si al unui nou gen muzical. Beatles, in mare voga pe atunci au spus despre Byrds ca sunt trupa lor preferata din Statele Unite. Dar in muzica lor, Byrds treceau cu usurinta de la balade la piese ritmate, country sau psihedelice, toate pastrand un sunet usor acustic pe fundalul electric.

Notorious Byrd Brothers incepe neobisnuit pentru Byrds, cu "Artificial Energy", unde se aud "alamuri", ceea ce se mai intamplase anterior in "So, You Want To Be A Rock’N’Roll Star" de pe Younger Than Yesterday. "Goin’ Back", "Natural Harmony" si "Draft Morning’ sunt piese in nota obisnuita, in care acultatorul poate descoperi ceva dincolo de limbajul strict muzical. Byrds nu erau prin atitudinea lor doar muzicieni, ci dupa cum s-a vehiculat in presa vremii, veritabili "mistici" ai rock-ului si contestatari socio-politici totodata. Ei au fost intre promotorii muzicii cu mesaj.
"Wasn’t Born To Follow", compusa de Carole King si Gerry Goffin a fost inclusa in coloana sonora a filmului Easy Rider. "Get To You" si "Chance Is Now" amintesc de provenienta California-na a trupei, a carei activitate timpurie se leaga de Los Angeles. Totusi drumurile lor ii poarta la inceputul anului 1966 la New York, o capitala a elitismului artistic. Ideile la care s-au racordat si pe care le-au dezvoltat in actul lor creator apartineau avangardei. Pe album se fac simtite momente psihedelice, uneori chiar prog. . "Old John Robertson" gazduieste la nivel de insert pasaje simfonic-rock. "Tribal Gathering" este compusa de Crosby si McGuinn, in conditiile in care Crosby nu mai este in trupa in momentul imprimarii albumului. Piesa aminteste de compozitiile de mai tarziu, cu Crosby, Stills & Nash.
"
Space Odyssey" este o piesa preponderent psihedelica, construita pe fundament de efecte (electrice). Bas-ul sustine un ritm sacadat, alaturi de percutie, care puncteaza timpul principal in timp ce chitara genereaza sunete cu rezonanta "astrala".

Sunetul de folk-raga-rock, cu influente cand prog, cand psihedelice, fac din Byrds o formatie de mare importanta, cu atat mai mult cu cat la sfarsitul anilor ’60 aceste particularitati reprezentau chiar esenta avangardei. Dupa "experienta" Byrds nu s-a mai mirat nimeni sa semnaleze prezenta in back-stage–ul concertelor de rock a unor personalitati cum ar fi poetul Allen Ginsberg, Norman Mailer ori Timothy Leary

 I-ai ascultat pe acesti mistici?
 


01 Ianuarie 2006

Amazon.comInapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina