Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Curved Air

1970 Airconditioning
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Mihai Plamadeala Airconditioning (1970)

10 Octombrie 2005

de Mihai Plamadeala

Curved Air - Airconditioning

Formatia Curved Air si-a facut prin albumul de fata o intrare cu dreptul in lumea muzicii de gen. La vremea respectiva, albumul a impresionat puternic, pastrand pana in zilele noastre parfumul aparte al energiei pozitive de inceput. Forma de prezentare a produsului finit a fost de asemenea speciala, avand de-a face cu un picture-disc (dupa unele lucrari de specialitate – primul astfel de caz consemnat) difuzat intr-o coperta cu “fereastre transparente”. Dar ceea ce conteaza cu adevarat este muzica.

“It Happened Today”(1) este o piesa pe care semnatarul acestor randuri ar plasa-o undeva intre Renaissance si Pavlov’s Dog. Posibile trimiteri si spre The Flock, in special datorita viorii, a carei partitura are o pondere majora in ansamblul compozitiei.   S-a recurs la reperele comparative de mai sus, valabile pentru intreg albumul, intr-o prima intentie de plasare a formatiei pe o elipsa. Simetria data de alternanta strofa – refren este anulata in a doua parte a piesei, unde improvizatia instrumentala colectiva pastreaza spiritul temei si melodia este preluata de vioara.

Continuand jocul comparatiilor, “Stretch”(2) aduce pana la un anumit punct cu  o “Strange Kind Of Woman” (Deep Purple) cantata de East Of Eden. Pana la un punct, deoarece experimentul sonor isi face la un moment dat aparitia intr-o succesiune de armonii bizare. Este interesanta coexistenta experimentalului cu traditionalul de expresie rock, sub egida unei atmosfere halucinante. Vocea are un important rol in crearea aceastei atmosfere.

“Screw”(3) gaseste fragila granita dintre suprafata si gravitate, la nivel muzical vorbind. Fara a fi vorba de acumularea unor tensiuni, piesa poate induce ideea iminentei unei catastrofe. Sunt aici oarece similitudini cu Slapp Happy.

In “Blind Man”(4) tehnica vocala aminteste de Donovan in “Hurdy Gurdy Man”. Finalitatea piesei este insa alta. Reluarea ca atare a temei, intre paranteze ritmice percutante, creaza o stare de spirit apasatoare.

“Vivaldi”(5) reprezinta o originala abordare instrumentala a unor teme muzicale extrase din opera lui Antonio (Vivaldi). Interpretarea este pe de-a intregul personala, calitatea sa artistica putand face obiectul a numeroase polemici. Cert este ca reprezinta un moment muzical extrem de spectaculos, indiferent de contextul in care ar fi analizat.

“Hide And Seek”(6) debuteaza printr-un scurt preludiu bazat pe partitura pianului, pentru a “intra” apoi in miezul unei teme a la East Of Eden. Chitara electica “fuzz”-ata puternic contrabalanseaza suava si melodioasa linie vocala. Este o piesa de atac a carei forta rezida din acumularea treptata a unei anumite tensiuni, care nu rabufneste ci isi gaseste rezolvarea intr-un linistit postludiu realizat in aceeasi atmosfera de bizarerie propusa pe intregul album.

“Propositions”(7) se apropie intr-o linie minimalista, prin repetitie si repetabilitate, de unele pasaje Faust sau Can. Dar dincolo de orice analogii, se poate vorbi deja despre o puternica amprenta Curved Air.

“Rob One”(8) se caracterizeaza printr-o progresie ce vizeaza obtinerea anumitor efecte dramatice. Este o piesa instrumentala pentru pian si vioara, adaptata, fara a se fi recurs la cosmetizari, la ideea rock in care a fost transpusa.

“Situations”(9) ar putea fi pusa in relatie cu Jefferson Airplane. O nota comuna cu piesa “Today”, intr-o atmosfera de tipul celei de pe “After Bathing At Baxter’s”. Asadar accente psihedelice din plin.

Ultima lucrare, “Vivaldi With Cannons”(10) reia si dezvolta practic ideea piesei (5). Aparut initial pe vinil, albumul isi incheia (din motive de simetrie) fetele cu aceste piese. De departe cele mai spectaculoase, momentele amintite apartin practic muzicii contemporane.

Albumul se caracterizeaza prin unitate, nivel tehnic si simt al proportiilor, individualizandu-se prin conceptie. Genul este un prog-rock al carui fundament ideatic nu este Pop Art-ul ci Minimalismul (ca ramura a Postmodernismului). Pasajele instrumentale sunt comparabile cu cele propuse de John Cage, Michael Nyman sau Penguin Café Orchestra. Latura pur rock este si ea prezenta. Analogiile ce insotesc comentariul de mai sus sprijina acest din urma enunt, punand in valoare cultul postmodern al fragmentului.

Componenta Curved Air este urmatoarea: Sonja Kristina – voce; Darryl Way – vioara electrica, voce; Francis Monkman – chitara, orga, pian, melotron, harpa electrica, sintetizator, efecte; Robert Martin – bas; Florian Pilkington-Miksa – tobe.

Un asemenea album are proprietatea ca isi dezvaluie multiplele fatete pe masura ce este cunoscut. Asadar, cei care nu l-au ascultat (inca) trebuie doar sa ii acorde ceva timp si nu ii va dezamagi!

 O recomandare Muzici si Faze!
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina