Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Pacifica

2005 O alta tacere
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Horia Diaconescu O alta tacere (2005)

26 Octombrie 2005

de Horia Diaconescu

Pacifica - O alta tacere

Muzica romaneasca se desfasoara intre cote de mediocritate binecunoscute si previzibile, lipsa de fantezie fiind comuna trupelor vechi si noi. Diferenta o face, uneori, experienta "in the business", care impune macar o interpretare decenta. Pacifica este o "noua" formatie, alcatuita din muzicieni "vechi", fiecare cu participari notabile in randurile scenei autohtone: Leo Iorga – voce (ex Compact, Schimbul 3), Vlady Cnejevici – clape (Pasarea Colibri, Weinberger Blues Machine, Laura Stoica Band, Ioan Cyuri Pascu, Compact, Progresiv TM), Lacke Mihailescu – bas, Cristi Iorga – baterie si Teo Boar – chitara (toti trei de la grupul lui Ioan Gyuri Pascu).

Materialul reuneste noua piese, dintre care opt sunt balade audiate de nenumarate ori in ultimii 20 de ani, de la Dida Dragan sau Laura Stoica si pana la CompactPacifica nu sunt insa produsi de Adi Ordean. Discul de fata se plaseaza pe coordonatele unui pop-rock de consum, potrivit serbarilor orasului sau celor care au declarat razboi play-backului. De altfel, acesta se doreste a fi un "principiu" de baza al grupului, enuntat in interviuri si scris negru pe alb pe pagina oficiala: "trupa a reusit sa isi defineasca o amprenta inconfundabila, caracterizata in primul si in primul rand, prin neabaterea de la un principiu clar formulat si autoimpus de toti membrii trupei: muzica live". General vorbind, daca ambitia de "a canta live" este un scop principal, rezultatele nu pot fi prea mari. Declaratia acopera insa numeroase trupe autohtone in lipsa unor argumente care sa le justifice convingator activitatea. 

O alta tacere (1) ar fi putut fi in trecut un radio-hit. In anul aparitiei discului, nimeni nu mai agata (si nici nu se lasa agatat) pe astfel de piese.

Vei fi din nou cu mine (2) si Am sa astept (5) ar fi momentele (mai) reusite ale discului, puse in valoare de nivelul profesionist al instrumentistilor. In general in muzica romaneasca, indiferent de orientarea de piata, compozitia consta in insiruirea unor module standard, care incep si se termina, odata acestea aliniate, piesa fiind "gata". Pentru o formatie ca Pacifica, experienta muzicala anterioara se traduce in clara delimitare a modulelor, ce induce cursivitate. De remarcat si soundul calitativ.

La farmacie (4) este un cover fara imaginatie dupa trupa iugoslava Bijelo Dugme, realizat la nivelul unei formatii ca Spitalul de Urgenta. Preluarea unei parodii a lui Bregovici are aici un efect artistic comparabil cu acela al versurilor: "In oceanul pacific, s-a nascut un peste mic…".

Mai multe randuri despre O alta tacere nu isi gasesc rostul. Inregistrarea discului de catre niste profesionisti tine probabil de ambitii comerciale sau de nevoia de prestatie. Desi este scurt si nu deranjeaza pe nimeni, materialul se constituie insa intr-un pasaport catre anonimat.


 Si pe coada lui scria...


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina