Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Olympic '64

196? Cantic de haiduc / Ziua bradului de noapte (single)
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Cantic de haiduc / Ziua bradului de noapte (single) (196?)

18 Ianuarie 2006

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Olympic '64 - Cantic de haiduc / Ziua bradului de noapte (single)
Acesta este singurul vinil pe care apare Olympic '64. Cele doua piese ale single-ului au fost insa de ajuns pentru a trimite formatia in constiinta publicului din Romania. Interesant este ca o mare parte a celor interesati de folk si rock au facut cunostinta cu Olympicii dupa incetarea activitatii lor ca trupa, prin intermediul inregistrarilor aflate in discutie. Difuzarea acestora a depasit cu mult limitele formatului in care au fost editate.

Discutia noastra se va opri pe cat se poate acolo unde incepe speculatia. Asadar componenta este urmatoarea: Dimitrie Inglessis – chitara electrica, chitara acustica, flaut de lemn; Mircea Marian – orga, pian; Dan Dimitriu – bas; Alexandru Preda – chitara; Costin Petrescu – baterie; Dorin Liviu Zaharia – voce. Formula instrumentala enuntata se pliaza pe ideea de folk – rock, am spune noi, una de maxima originalitate. Din acest punct de vedere semnalam similitudini (nu asemanari) doar cu creatia timpurie a lui Mircea Florian.

“Cantic De Haiduc” (1) este o prelucrare din folclor, realizata de Inglessis si Zaharia. Tema (haiduceasca) avea sa se dovedeasca o constanta atat in preferintele publicului cat si ale muzicienilor de la noi din tara. Releu al spiritului nonconformist, in conditiile lipsei unui camp prea larg de manifestare, Olympic '64 a propus (daca nu prima) una dintre primele mostre de balada haiduceasca in formula folk – rock. Valoarea “Cantic”-ului consta in minima interventie asupra piesei populare si in acelasi timp a licentelor armonice si ritmice care o re-contextualizeaza.  
      
“Ziua Bradului De Noapte” (2) ramane una dintre marile reusite ale muzicii rock romanesti. La cateva decenii de cand a fost compusa, muzica si text, de catre Dorin Liviu Zaharia, ascultand-o sau vorbind despre ea, ai sentimentul ca o carte “… s-a deschis la primul rand …”. O astfel de piesa elimina mimetismul de pe lista singurelor posibilitati de exprimare, demonstrand ca nu este o conditie sine qua non a muzicii de gen, chiar daca pop-culture-ul a intrat in tara prin import (uneori indirect).

Coloanele sonore ale filmelor Nunta de piatra, Duhul aurului si Filip cel Bun contin o suma de piese needitate (inca), realizate de Dorin Liviu Zaharia si Dan Andrei Aldea. Acestea, impreuna cu single-ul de fata, reprezinta singurele marturii audio cunoscute, ale unui artist (D L Zaharia) despre care Ioan Petru Culianu spunea ca “este un sacerdot al rock’n roll-ului.”

Termin articolul odata cu incheierea single-ului, stiut de altfel pe dinafara si care dupa ani de ani de zile si-a regasit locul pe platanul unui pickup (la vremea sa, cap de serie) pe care-l pastrez ca piesa de colectie in birou. Imi rasuna in urechi ultimele versuri, “A fost ziua ta si-am sa te-ascund / In tacerea care m-a surprins”.

 Speculatii?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina