Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Klaus Schulze

1972 Irrlicht
1973 Cyborg
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Horia Diaconescu Irrlicht (1972)

27 Ianuarie 2006

de Horia Diaconescu

Klaus Schulze - Irrlicht
Debutul solo al lui Klaus Schulze a urmat despartirii de Tangerine Dream si aparitiei primului disc Ash Ra Tempel. Se poate intui, deci, ca Irrlicht ofera ceea ce nu se gaseste pe discurile (de pana atunci) ale trupelor mai sus mentionate. Si, am adauga noi, nici la alti artisti kraut. Subtitlul „Eine quadrophonische Symphonie für Orchester und E-Maschinen” ne pune in garda asupra faptului ca proiectul este deopotriva ambitios si inedit (pentru anul aparitiei). Materialul se prezinta pe deplin incadrat in tendintele perioadei ‘67 – ’72 mergand pe linia de experiment neconditionat, limitat doar de imaginatia artistului si, in mai mica masura, de unele granite tehnice. Cariera influenta a lui Klaus Schulze, aflata sub semnul inovatiei de limbaj, poate fi vizualizata si ca o descendenta a perioadei amintite, probabil cea mai densa (in realizari) a muzicii moderne (pop).
 
Lista instrumentelor folosite include orga (Teisco!), mixer elementar, oscilatoare, benzi de magnetofon, amplificator de chitara si angrenaje de conceptie proprie pentru realizarea samplingului. Daca Holger Czukay & Can cantau procesand surse non-muzicale, iar Tangerine Dream au colaborat cu un cvartet pentru inregistrarile de la Zeit, Klaus Schulze realizeaza sampling pe un ansamblu de coarde dirijat in studio la pre-inregistrari (Coloquium Musica Orchestra). Prin sonoritatea ampla, albumul aminteste de Popol Vuh si Tangerine Dream. Pentru acest tip de constructii terminologia anglofona utilizeaza un cuvant fara corespondent in romana: „drone”, ce desemneaza compozitii si inregistrari realizate in jurul unei singure note, a carei progresie se realizeaza prin intermediul spatializarii, variatiei de volum si de timbru. Daca dronele au fost, in anii ’60, apanajul minimalistilor (violonisti ca Tony Conrad, John Cale etc.), Irrlicht le aduce in muzica electronica. Un an mai tarziu, Fripp & Eno isi vor manifesta si acestia vointa prin antologicul No pussyfooting.
 
Satz Ebene (1) a generat descrierea elogioasa de “muzica a titanilor”. Sample-urile de coarde sunt complet absorbite in tema-nota principala, care la randul ei se subordoneaza unei drone pe orga, de 23 de minute. Paradoxal, cu cat numarul notelor scade, cu atat este nevoie de mai mult timp de „expunere” pentru ca o acumulare calitativa sa se produca. Chiar si pentru o eventuala deconectare, Schulze cauta un postludiu de cel putin 5 minute: Satz Gewitter / Energy Rise - Energy Collaps (2).
 
Satz Exil Sils Maria (3) continua fata a doua a vinilului cu 21 de minute apropiate de ceea ce se va numi “industrial”. Ascultat pe sistem surround, panning-ul stereofonic primar are toate sansele de a “cadea greu”. Ecoul insotitor propulseaza un zid de sunet care isi micsoreaza treptat circumferinta pana la disiparea dronei. O reprezentare moderna a ceea ce folclorul german numeste “Irrlicht” – traditia conform careia sufletele mortilor apar sub forma unor lumini bantuitoare ce refuza apropierea de fiintele umane.
 
Principala obiectie adusa discului (fata de creatia ulterioara Schulze) este caracterul impersonal al muzicii. Un experiment extrem cu o arie de adresare restransa. Cine asculta, asadar, Irrlicht!?... Raspunsul nu poate fi ocolit: aceia care se pot extazia la auditia unui album de electronica realizat fara sintetizator sau sequencer.

 Quadrophonisch?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina