Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Yat-Kha (Tuva)

1995 Yenisei Punk
2003 Tuva.Rock
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Horia Diaconescu Yenisei Punk (1995)

03 Martie 2006

de Horia Diaconescu

Yat-Kha (Tuva) - Yenisei Punk
Yat-Kha sunt prima formatie rock siberiana ce s-a facut cunoscuta in Europa. Grupul activeaza din 1990, realizand pana in prezent 8 discuri de studio. Este recunoscut international la inceputul anilor ’90 in cadrul festivalului Voices of Asia din Kazahstan, unde insusi Brian Eno le acorda premiul special. Dupa debutul european din 1995, Yat-Kha si-au facut un renume la nivelul scenei indie & world music. Ce poate fi mai underground decat un grup de rockeri şamani din taigaua asiatica!? Marturisesc ca, manat de curiozitate, mi-am cumparat discul trupei atunci cand l-am gasit intr-un gothic-shop.
 
Yat-Kha origineaza din Tuva, republica a Confederatiei Ruse la granita cu Mongolia. Statul are aprox. 300 000 locuitori, dintre care majoritatea apartin etniei tuvine (sau “tuvane” conform anglofoniei), neam altaic de limba turcica; aflat in negura istoriei sub stapanire kirghiza, mongola, apoi chineza, iar din secolul XX bolsevica, in prezent rusa. Pe baza analizelor ADN, antropologii au constatat ca tuvinii sunt cei mai apropiati de “indienii” nord-americani, ai caror stramosi au migrat din Asia (fenomenul de conservare biologica se datoreaza probabil caracterului de enclava intra-montana al Tuvei).
 
Muzica Yat-Kha oglindeste asadar ceva din Asia Centrala, cel putin prin intermediul instrumentelor populare care acompaniaza o forma vocala gutural-polifonica (khoomei), brandul cultural prin care tuvinii sunt (re)cunoscuti international. Ocazional, chitara acustica sau electrica isi fac simtite prezenta (pe viitoarele albume se vor intalni si compozitii rock). Membrii trupei, in frunte cu Albert Kuvezin (leader), isi pun in valoare traditiile emanand valuri sonice printr-o tehnica vocala specifica zonei. Cantatul gutural foloseste craniul si cavitatile sistemului respirator drept cutii de rezonanta, iar sunetele-drone sunt controlate prin laringe si nas. In momentul in care se trece la polifonie, muzica devine hipnotica (adevaratii interpreti tuvini ajung pana la producerea a sase vibratii simultane).
 
Necunoscand limba tuvina si nici traditiile artistice specifice, ascultatorul european (roman) are ca singuri factori de accesibilitate exotismul sonor si informatiile ce insotesc grupul Yat-Kha. Aflam de pe CD ca membrii trupei au experienta in orchestre de stat sau ale Partidului Comunist Tuvin, in grupuri traditionale sau rock-jazz locale, dar si la vanatoare, pescuit in raurile de munte si culesul de ierburi medicinale. Putinele texte explicative ofera suficiente sugestii pentru a ne imagina ca  piesele vorbesc de spiritele naturii, gustul laptelui de yak sau despre fecioare frumoase precum iepele salbatice. Nu lipsesc preluarea unor traditii recente si chiar umorul. Astfel Solun chaahai sovet churtum (2) canta despre cat de minunata este taigaua si cat de mandru este noul popor sovietic ce se naste - o piesa de doom siberian macinat de drone nazale si riffuri elementare de chitara. Kamgalanyr kuzhu-daa bar (5) (=”avem o pavaza”) este un cantec ce a apartinut “folclorului oficial” din Tuva. Trompetele confera un aer de sarbatoare imnului care glorifica fericirea de a trai in Uniunea Sovietica impreuna cu numerosii frati pan-continentali.
 
Preferintele personale sunt Kaa khem (3) si Toorugtug taiga (11), piese dedicate caprarilor din munti. In Kargyram (12) facem cunostiinta cu fiecare muschi si cartilagiu din gatlejul lui Albert Kuvezin. Acesta imita vantul, cascadele, dar si mugetul unei camile ce si-a pierdut puiul, intr-o meditatie samanica de 10 minute in stilul kargyraa (cu cele mai joase sunete). Auditia indelungata provoaca ameteli.
 
Inregistrarile de rezistenta sunt insa cele doua bonus-trackuri. Kozhamyk (13) si Doshpuluurum (14) il au ca invitat pe marele Kan-ool Mongush, reprezentant al unei vechi familii de pastratori ai cantecelor locale. Acesta ridica vizibil nivelul interpretarii, cantand cu vocea si morin-huur-ul (instrument ancestral avand coardele din par de iapa si arcusul din coasta de armasar). Celor care s-au lasat cuceriti le recomand vizionarea documentarului Genghis Blues, despre intalnirea dintre un blues-man american orb si muzica Tuvei.
 
Din titlul albumului trebuie retinut numai cuvantul “Yenisei” (fluviul arctic ce izvoraste din inima Tuvei), celalalt avand exclusiv valoare comerciala pentru publicul vestic. Termenul “punk” este cel putin nepotrivit pentru muzica unor siberieni iesiti partial dintr-o epoca in care s-a supravietuit la nivel fortat de subcultura (nefiind cazul unei rezistente legitimate in numele unei contraculturi, precum in spatiul occidental). Inregistrarile vorbesc de la sine.

 Support the underground!
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shopInapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina