Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Mugison

2005 Mugimama, is this Monkey Music?
2006 Little Trip
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Aron Biro Mugimama, is this Monkey Music? (2005)

21 Iulie 2006

de Aron Biro

Mugison - Mugimama, is this Monkey Music?
Mugison este artistul care i-a suflat lui Bjork premiul national pentru albumul anului, cu materialul comentat in cele ce urmeaza. Mugison este un pescar islandez cu o nevasta, un laptop si o sensibilitate folk aparte. Turistii frecventeaza Islanda in cautarea povestilor cu trolli sau spiridusi ori sa participe la concerte de club cu vedete locale. Pe Bjork e mai probabil sa o prinzi la New York, iar pe Sigur Ros la Londra. Pe crestele fiordurilor il putem gasi totusi pe Mugison, doar ca el nu emana nimic legendar, ci canta despre pescari si camioane. I'm sad as a truck, zice cantecul.
 
Totusi, primul lucru care conteaza in schema de fata este ca Mugison vine din Islanda. Cei care au vizionat documentarul Screaming Masterpiece, dedicat scenei pop-rock islandeze, l-au putut vedea facand repetitii in biserica pastorita de cumnatul sau, inchiriata pe post de studio sau sala de repetitii. Nevasta face rost de cheile bisericii. Muzica lui Mugison nu are veleitati pagane asa ca totul e ok cu biserica. Doar ca e al naibii de frig. In sosete de lana, cu chitara la subtziori, Mugison si nevasta Runa ne canta tragedia de a avea un socru gay, in piesa What i would say in your funeral.
 
A fi artist islandez este un statut aparte, pentru care trecerea de la audienta nationala la audienta internationala inseamna trecere de la audienta locala la audienta planetara. Oportunitatea unui contract cu o casa de discuri "de afara" inseamna a trece de la 200 de bucati vandute la peste 10 000, de aceea in Islanda nu exista artisti frustrati, ci doar performeri locali sau vedete internationale. Pentru Mugison, oportunitatea a fost Mike Patton (ex-Faith No More) si casa lui de discuri, Ipecac Records, unde s-a incadrat intr-un colectiv propice si influent. Propice pentru ca mentalitatile de la Ipecac incurajeaza manifestarile ludice pe care le regasim in majoritatea artistilor islandezi. Influent pentru ca albumul Mugimama, is this Monkey Music? prezinta un Mugison masluit la nivel de studio, de la statutul sau original de folkist la unul mai marketabil, cu elemente electro, trip hop, vag indie rock. Transferul este usor de sesizat, avand in vedere ca majoritatea materialului de fata a fost publicat in prealabil, in forme subproduse - albumul este o compilatie tip best of, concisa si solida, din piese care inainte au fost disponibile in formate demo sau live, la care s-au alipit interludii pattoniene (muzicuta, ragaituri filtrate, prosteala computerizata) pentru a ridica materialul deasupra pragului cantitativ de jumatate de ora. Totusi, cele 9 compozitii propriu-zise ies in evidenta, construind o identitate puternica a artistului si evitand cu succes diluarea in ambalajul amintit.
 
Muzica reflecta fiecare pas sugerat de declaratiile autobiografice ale electro-trubadurului: Mugison sustine ca s-a apucat de compus piese atunci cand a realizat ca nu le putea canta corect pe ale altora. In cautarea verii a explorat cluburile englezesti, si-a facut relatii si rost de un laptop. Ramas fara bani de chirie, la indemnul pragmatic al unui misterios profet malaiezian, s-a intors acasa sa se insoare si sa inregistreze. Nevasta, muzicutza si batutul genunchilor au intrat rapid in schema ca artificii de productie si recuzita live. Concertele sale sunt cunoscute pentru frecventele crash-uri ale laptopului si treceri bruste din registrul electro in folk si invers, dupa circumstanta.
 
Productia cu elemente ambientale ne permite sa-l vizualizam pe Mugison aruncand pietricele intr-un gheizer in timp ce canta cu elocventa unei Bjork mahmure si cu inceput de raceala. Artistul reuseste sa isi valorifice vocea cu un cadru sonor intim-minimalist si suportul nevestei acolo unde un plus de tandrete este necesar, in economia baladelor cu iz trip-hop care domina materialul. Mugison nu se abtine nici de la tentatia folkistilor de a compune si un galop spaghetti western, aici radio hit-ul Murr Murr. Piesele Sad as a Truck si Chicken Song sunt atipic explozive, infectate cu sindromul cartoon-pop consacrat de artisti ca Beck, Gorillaz sau unele din proiectele lui Patton. Indiferent de forma in care sunt prezentate, toate piesele tradeaza intelepciunea rimata a muzicienilor de foc de tabara. Spre deosebire de folkistii nostri obisnuiti sa acompanieze prajitul de slanina cu preluari dupa poeti nationali, Mugison, cu un caracter rece solitar, sosete de lana si respiratie aburita de copca, trateaza pe cont propriu probleme eterne precum natura si rostul sperantei: The chicken is one of the few birds that never can fly, but even with its head chopped off is still giving a hell of a try.

 Is this Monkey music?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina