Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


High Tide

1969 Sea Shanties
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala Sea Shanties (1969)

10 Ianuarie 2007

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

High Tide - Sea Shanties
Mai putin cunoscuta publicului larg, dar nu lipsita de calitati, High Tide este una dintre acele trupe pe care te bucuri ca le-ai descoperit cand considerai ca stii deja miscarea din rock-ul greu al anilor ’70. Dupa indelungi reprize de Led Zeppelin si Deep Purple, alternate cu Iron Butterfly sau Vannila Fudge, dupa descoperirile Sir Lord Baltimore si Kingdom Come (“trupa formata dintr-un om” dar si titlu de album al trupei Sir Lord …), High Tide poate deveni “raritatea” care incununeaza statutul de “cunoscator” al celui in cautarea unor astfel de confirmari. Cum discursul nostru se axeaza pe muzica, nu pe infierarea snobismului sau kitsch-ului de atitudine, vom continua recomandand albumul si trupa, care in fapt se autorecomanda prin calitate.

Nimic din ce se aude pe album nu este nou sub soare. Pot fi identificate multiple influente si idei preluate ca atare, dar totul este atat de bine cantat incat rezultatul poate fi salutat fara rezerve majore.
Introdusa de un sunet fuzz-at de chitara, piesa “Futilist’s Lament”(1) deschide in forta seria “cantecelor marinaresti” (n.a. – shanty = cantec interpretat de mateloti, de obicei in cor). Sunetul heavy anunta in cel mai cinstit mod ce se va asculta in continuare pe album.

Timp de ‘9”07“, compozitia instrumentala “Death Warmed Up”(2) deruleaza o serie de idei muzicale pe cat de variate, pe atat de surprinzator aranjate. Virtuozitatea este unul dintre atributele de baza ale formatiei. Dar faptul intr-adevar remarcabil este ca inca de la primele sunete constituite intr-o fraza, se deschide o lume care incadrata in rock, nu se pierde intr-o masa de creatii reprezentative, ci isi etaleaza particularitatile punand accentul exact pe genul pe care-l reprezinta.

“Pushed, But Not Forgotten”(3) este o balada rock in care isi gasesc locul cateva acorduri “speciale” care pun o serioasa bariera celebrelor interpretari “de parc”. Nici prin garaje nu se prea folosesc “diminuatele” ori alte minunatii de tipul acesta. Vocea, vioara si alternanta slow – hard fac deliciul piesei.

“Walking Down Their Outlook”(4) reprezinta un exemplu potrivit pentru ideea de compozitie. Spunem “ideea” deoarece in numeroase cazuri nu exista asa ceva. Coerenta si concizia temelor secundare in raport cu cea principala demonstreaza ca finalitatea artistica precede la High Tide actul compozitional in sine.

In “Missing Out”(5), o alta lucrare de mari dimensiuni (‘9”38), se intampla mai multe decat in intreg rock-ul din sud estul Europei (exceptand desigur Romania, pe care daca am introduce-o in calcul nu s-ar schimba nimic). Nu vom insista asupra calitatilor pe care la are piesa, pentru a nu fi nevoiti sa ne repetam.

Ultimul titlu de pe album, “Nowhere”(6) este o (alta) demonstratie in forta privind relatia dintre ritm, modulatie, armonie si melodie. Gandirea “pe registre” (de frecventa) reflecta conceptia muzicienilor. O asemenea muzica nu poate fi interpretata cu succes daca nu este inteleasa.

Formatia este alcatuita din Tony Hill – chitara, voce; Simon House - vioara; Peter Pavli - bas; Roger Hadden – tobe.
De remarcat la High Tide ca muzica nu are vreun accent sau iz intelectualist. Totul este firesc, chiar si micile bizarerii, incadrate (atunci cand apar) intr-un discurs muzical coerent. Viziunea de ansamblu si stapanirea deplina a procedeelor compozitionale la care s-a recurs, fac din piesele propuse ceva pe intelesul tuturor, in functie de cat poate intelege fiecare.

 Opinii despre High Tide?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina