Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Thee Maldoror Kollective

2007 Pilot (Man With the Meat Machine)
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Aron Biro Pilot (Man With the Meat Machine) (2007)

31 Ianuarie 2007

de Aron Biro

Thee Maldoror Kollective - Pilot (Man With the Meat Machine)
Thee Maldoror Kollective nu este atat o trupa asupra careia trebuie sa se atraga atentia, cat un pretext pentru a discuta un simptom actual al muzicii experimentale. Primul gest la care un potential muzician se poate deda pentru a deveni interesant este experimentul. Acest gest poate fi dublat sau nu de cunostinte in domeniu, fapt de importanta secundara la nivelul la care se ridica problema. Numerosi muzicieni de cariera si-au inceput istoria cu vitejii intuitive si la fel de multi si-au inceput-o cu pasul lent, melc melc codobelc, al insusirii temeinice a bazei tehnice, fara a gasi o problema in asta.
 
Un fenomen care reuseste frecvent sa se ascunda sub fusta ideii de experiment este colajul. In mod surprinzator, a capatat din partea catalogatorilor si o denumire vandabila: genul practicat de grupul italian TKM este etichetat ca visionary post-industrial-metal. Am mai intalnit si eticheta cinematic avant-garde music, mai apropiata de termenul corect pe care il voi formula pe intelesul tuturor: colaj avangardist de esantioane cinematografice.
 
Desigur, colajul este practicat intens in toate genurile muzicale, de regula acolo unde apare un dezinteres subordonat unor scopuri mai „inalte” - o linie vocala impunatoare ca brand ori o ambianta social-senzoriala de tipul techno-party. Colajul este intens exploatat si in muzica metal, dar aici se mai adauga si ambitia de a produce sunetele respective cu o prezenta fizica si cu sudoarea fruntii. In cazul unor trupe ca Thee Maldoror Kollective insa, colajul reprezinta ratiunea de a exista, cel putin la stadiul de pupa, imediat succesor al stadiului de larva si, speram, premergator celui de fluture.
 
Pentru TMK, viermuiala s-a desfasurat pe terenul black-metal iar inaltul zborul ar trebui, inductiv, sa aiba loc in domeniul muzicii de film. Consideratia are la baza datoria pe care trupa o are fata de cinematografie, atata vreme cat initiativele sale experimentale se dovedesc a fi biblioteci de esantioane sonore din filme (horror si SF) asternute peste un fundal generic de ritmuri electronice. La sperantele formulate mai contribuie si increderea in onestitatea membrilor, care si-au botezat penultimul album A Clockwork Highway, nume alcatuit prin decuparea si alaturarea titlurilor A Clockwork Orange si Lost Highway. Alte surse de inspiratie pentru clipboard-ul trupei sunt titluri ca Resident Evil, Blade Runner, soundtrackurile filmelor spaghetti zombie, seriile James Bond, Matrix, iar lista se lungeste intr-atat, incat transforma auditia intr-o ghicitoare de aproape o ora. Totusi, ceea ce ramane pana la urma de salutat este stradania de a canta, manifestata pentru prima data de TMK pe materialul invocat aici ca pretext, Pilot (Man with the Meat Machine). In sfarsit sunt identificabile contributii muzicale sporadice din partea trupei pe piese ca Zombie Children Do Synthetic Dreams, The Modernist Matador Mansion si The Night Mr.Clenchman Died, precum si esantioane jazz de textura organica (pian, bass, baterie) prin care se incearca evadarea de sub umbrela restrictiva a muzicii electronice. Pentru a nu lasa tabloul incomplet, trebuie sa apreciem si ca trupa nu se mai multumeste cu scalarea si translatarea esantioanelor ci risca ocazional o interpretare personala a acestora, un efort care deschide posibilitatea unei cariere live, oarecum similara cu a graficienilor itineranti care-ti fac portretul la Costinesti in sezonul estival. Daca nu te misti prea tare, incepe sa semene.

 Ne vedem la obelisc!


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina