Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Rolling Stones

1974 It's Only Rock'n Roll
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala It's Only Rock'n Roll (1974)

04 Aprilie 2007

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Rolling Stones - It's Only Rock'n Roll
Stiu, este doar Rock and Roll, dar imi place. Acest album, in mod surprinzator   “s-a gasit” (de cumparat) in comertul socialist la sfarsitul anilor ’70, ca si Dark Side of the Moon (Pink Floyd) sau Back in Black (AC/DC), toate trei produse in India, sub licenta, dar avand copertile originale. Poate chiar copertile, care se deosebesc de majoritatea aparitiilor vremii, au constituit pasapoartele de intrare pe calea importului a amintitelor discuri. In cazul Rolling Stones, imaginea Pop Art a lui Guy Peellaert, infatisandu-i pe protagonisti printre adolescente izocefale, cu siguranta a fost perceputa de cenzori drept o realizare naiva, ignorandu-se aspectul posibilei iconografii de liturghie neagra , despre care povestesc  flyer-ele catolice impărtite cu ocazia concertelor Stones.

Albumul s-a raspandit in cele mai diverse medii in Romania, ajungand sa circule intens prin schimburi sau vanzare – cumparare, la cote destul de mici de pret, determinate chiar de larga raspandire. Informatiile generale care se vehiculau despre Stones erau puternic relationate cu Beatles, finalitatea conducand spre ideea ca unii au ales sa fie “baieti buni”, ceilalti rai. Din muzica nu se prea intelegea in ce consta rautatea, dar licenta a prins totusi.

Albumul, care marcheaza momentul despartirii de Mick Taylor si intrarea oficiala in trupa a lui Ronnie Wood, a urcat pe #1 in Statele Unite si pe #4 in Marea Britanie. In cartea "It's Only Rock And Roll: The Ultimate Guide To The Rolling Stones" scrisa de  Karnbach si Bernson, am gasit informatia ca David Bowie a participat si el la imprimare. Charlie Watts nu a “batut” pe album, fiind bolnav. Cel care se aude la tobe este Kenny Jones.

Mick Jagger a amintit despre componenta chuckberry-sta a LP-ului, punctand faptul ca ceea ce au realizat cu aceasta ocazie a fost totusi un “amalgam original”. In viziunea lui Mick, artistii din toate domeniile incep prin a imita pe cineva, cei care au ceva cu adevarat de spus ajungand sa se impuna noilor generatii mai presus de modelele initiale.

Albumul debuteaza provocator cu “If You Can't Rock Me”(1) pentru a intra pe coordonate “clasice” cu ”Ain't Too Proud To Beg”(2).

“It's Only Rock 'N Roll (But I Like It)”(3), care a si imprumutat titlul albumului, este una dintre cele mai vehiculate sintagme legate de Stones.

Atmosfera din “Till The Next Goodbye”(4) si “Time Waits For No One”(5) creaza o stare emotionala aparte, intr-o directie indepartata de perioada 1968 – 1972, considerata de o buna parte a fanilor drept varful de lance al creatiei trupei.

In acest context, “Luxury”(6) pare o intoarcere la principiile consacrate, dar balansul din “Dance Little Sister”(7) demonstreaza ca la o formatie cum este Rolling Stones orice nota cantata suna inedit.

“If You Really Want To Be My Friend”(8) si “Short And Curlies”(9) pot trece doar drept alte piese Stones, dar ascultate cu atentie demonstreaza ca au captat spiritul aparte al perioadei in care au fost compuse. Entuziasmul colaborarii cu Ron se simte, asa cum se simte si regretul despartii de Mick (Taylor). Aceasta este, in viziunea semnatarului, ceea ce face din It’ s Only … un album unic.

Nostalgia atinge cote de alerta in “Fingerprint File”(10), dar (din pacate) albumul se sfarseste si nimic din ce va urma nu se va asemana cu ceea ce a fost ascultat pe albumul ’73 – ’74.

Principala calitate a albumului It’s Only Rock’n Roll este ca poate placea teoretic oricarui om deschis spre orizonturile rock; cunoscator sau ignorant, initiat ori novice, vesel  sau trist precum “caprioara ratacita printre munti” comparata in versurile unui cantec (pretext pentru cersit) cu copilul care nu are parinti. Imi aduc aminte ca in liceu ii puneam la telefon prietenei de atunci “Time Waits For No One” si “Fingerprint File” lipind receptorul de boxa cea mai apropiata. Ii spuneam ca este vorba de ceva hard, reggae, blues, balada … genuri derivate din Rock and Roll – si parea fericita.

 TIme waits for no one!


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina