Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


George Baicea Blues Band

2008 Vintage Stories: Jamming in Germany
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Vintage Stories: Jamming in Germany (2008)

14 Ianuarie 2009

de Mihai Plamadeala - Muzician Nomen Est Omen

George Baicea Blues Band - Vintage Stories: Jamming in Germany
Acest album este de concert, a fost imprimat in 2006, a aparut in 2008 si contine paisprezece piese internationale “standard” plus una romaneasca. Genul este blues- jazz-ul iar interpretul George Baicea. Pentru cine nu il cunoaste (inca), acesta apare pe circa douazeci dintre albumele lui Alexandru Andries, incepand din anii ‘90. Maestrul Andries, dealtfel a si realizat coperta, in aceeasi maniera in care confectionase anterior imaginea pentru Iris III, adica sub inspiratie "Ac/Angus/Dc"-ana. Cariera solo ne arata o alta fateta a aceluiasi profesionist. Motivul principal pentru care il admiram si il recomandam pe Baicea spre ascultare este ca avem de-a face cu un om care canta cu placere si care face bine acest lucru. Mai mult decat atat, este vorba despre un artist.
 
Lumea s-ar putea intreba de ce ar asculta "Amazing Grace / Little Wing"(1) in interpretarea trio-ului Baicea? Inainte de a incerca sa raspundem, este cazul sa-i numim pe cei doi colaboratori ai Jamming-ului, Wolfgang Ziegler - bas si Adrian Militaru - baterie. Un motiv este acela ca piesele amintite au cunoscut numeroase interpretari celebre de-a lungul timpului. “Little Wing”, de exemplu, a fost cantata de la Jimmy Hendrix incoace, de Sting, Metallica, Pearl Jam, Clapton, Stevie Ray Vaughan, dar si de Pantera, Sepultura ori Yngwie Malmsteen. Fiecare versiune arata diferit datorita personalitatii formatiei sau interpretului, daca au un cuvant viabil de spus. Argumentul este valabil pentru intreg albumul.
 
Fie ca este vorba de "Cold Shot"(2), de celebrul si deopotriva periculosul "Hey Joe" (3), prin care se poate descalifica oricine, daca il rateaza, de "Leave My Little Girl Alone"(4) sau de "Mary Had A Little Lamb"(5), ascultam un blues de calitate. Glumind, chiar il suspectam pe George Baicea ca a cules bumbac intr-o viata anterioara. Spre deosebire de alti cativa bluesman-i romani, care incearca sa fie cu tot dinadinsul “de acolo”, ei fiind clar “de aici”, Baicea nu se preface ca este fratele lui John Lee Hooker si de aceea ajunge la rezultate mai bune.
 
"Imi spune mama"(6) este o piesa pentru publicul amator de momente muzicale exotice. Din fericire albumul nu a fost gandit in acest fel.
   
In "Say What"(7) se simt influente Mike Stern. Acesta este dealtfel unul dintre artistii care au exercitat o puternica asupra lui George Baicea, alaturi de Frank Zappa, Miles Davis, Stevie Ray …  
 
"Scuttle Buttin" (8),  "The Things That I Used To Do"(9), "Tin Pan Alley"(10), "Villanova Junction"(11) inseamna, intre altele si o calatorie intr-o lume aparte, decupata din marea poveste a blues-ului.
   
Un moment deosebit este "Vodoo Child / Third Stone From The Sun"(12). “Vodoo …” poate fi considerat un examen de maturitate pentru oricine, oricand. Trio-ul de care discutam, s-a achitat.
    
Jamming-ul se incheie cu "Wild Thing"(13), in aceeasi nota decenta. 
 
Consideram ca acest album este in umbra celui anterior, Cinderella, care l-a avut pe Steve Clarke ca invitat. Locul ocupat in Top 10 Muzici si Faze 2008 exprima raportarea la productiile anului, nu la anii de asa zis aur ai blues-ului cantat pe meleagurile Carpato – Danubiano – Pontice.
 
Blues-ul si jazz-blues-ul au iesit din scurta voga in care intrasera in primii ani ’90 in Romania. Din pacate, concertele de gen sunt rare si complet izolate. Generatiile “emoticon” cer multa (e)Nergie si determina in mare masura ce se intampla pe scenele autohtone. Nu mai este la moda sa se bea bere pe ritmuri de blues, nici bourbon, nici scotch …


 John Lee Hooker sau Stevie Ray Vaughan?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina