Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Amazing Blondel

1970 Amazing Blondel I
1972 England
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala Amazing Blondel I (1970)

22 August 2003

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Amazing Blondel - Amazing Blondel I
Amazing Blondel este un trio britanic de folk-rock cu accente progresive. Formatia a fost fondata in 1969 de John Gladwin – voce, 12 string ch., lute, double bass si de Terence Alan Wincott – voce, ch., harmonium, recorders, flute, ocarina, congas, dupa o incercare de trupa numita Methusala. Nu mult dupa aceea li s-a alaturat Edwin Baird – first lute, voce, glockenspiel. Se fac remarcati in urma unei activitati de club si la recomandarea celor de la formatia Free, Chris Blackwell, director la Islands le propune un contract care le aduce popularitatea si primele realizari discografice.

Din 1970 pana in 1971 Amazing Blondel intreprind o serie de turnee nationale si internationale si imprima nu mai putin de trei albume (!), toate de mare valoare. Seria acestora va continua cu inca patru aparitii discografice pana in 1976, dupa care activitatea propriu zisa a formatiei va inceta, pentru ca in anii ’90 sa fie reluata intr-o idee sa-i spunem nostalgica. Pe primul dintre ele, purtand numele trupei, alaturi de membrii componenti sunt invitati: Clem Cattini – drms, Chris Karan, Gary Taylor  – perc. Aranjamente muzicale: Jim Sullivan si Amazing Blondel. Dupa cum se poate deduce din lecturarea instrumentelor folosite, stilul este un folk rock cu influente medievale, renascentiste si pe alocuri traditionale. Una dintre trupele cu care s-ar putea face analogie este Third Ear Band, cu mentiunea ca acestia pun o baza solida in latura experimentala, ceea ce-i apropie mai mult de prog.

Piesele albumului de debut sunt: “Saxon Lady”(1), “Bethel Town Mission”(2), “Season Of The Year”(3), “Canaan”(4), “Shepherd’s Song”(5), “Though You Don’t Want My Love”(6), “Love Sonet”(7), “Spanish Lace”(8), “Minstrel’s Song”(9), “Bastard Love”(10). Acestea, unitare prin abordare si interpretare anunta linia pe care s-a inscris Amazing Blondel inca de la inceputul carierei.

Melodicitatea joaca un important rol la AM, dar datorita “contrabalansarii”  printr-o armonie elaborata, piesele lor nu cad in comercial sau facil. In comparatie cu alte trupe ale momentului, asemanatoare ca posibilitati artistice, care au acordat atentie laturii traditionale sau exotice, audienta lor a fost limitata. Este interesant ce s-ar fi intamplat daca nu s-ar fi oprit la sursele de inspiratie muzical-insulare. Perioada elisabetana a generat cele mai puternice influente in activitatea Amazing Blondel. Modul in care au valorificatat experienta “istorica” a fost acela de a compune in stilul respectiv, eventual pentru instrumente specializate/consacrate in folk. Gryphon, o alta formatie care, in special la inceputul carierei, s-a axat pe aceeasi idee conceptuala, au cautat mix-ul fericit intre sunetul modern si cel ancestral, insistand pe variatiuni, aranjamente si racorduri ingenioase. Francezii de la Malicorne reprezinta o alta trupa a “familiei” prezentate. Se spune ca istoria se repeta si ca moda este un fenomen ciclic in timp. Faptul de a se incerca punerea in acord a unor vechi idei cu noi mijloace de exprimare imi apare ca natural. Reusita este data de adaptabilitatea la vremurile in care se produce actul (artistic) discutat. Elementul cheie al problemei este originalitatea.

Stilul practicat de John Gladwin, Edwin Baird, Terence Alan Wincott este inconfundabil. Pana la albumul al patrulea, England, acestia au avut capacitatea de a nu se repeta, cel de-al treilea LP, Fantasia Lindum fiind considerat de critica si protagonisti cel mai inspirat dintre ele. Altfel spus prin aceste albume cei interesati de subiect pot face cunostinta cu o formatie Amazing Blondel aflata in momentul artistic cel mai fast.

 Tu ce zici?
 


01 Ianuarie 2006

Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina