Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Cat Stevens

1970 Mona Bone Jakon
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala Mona Bone Jakon (1970)

17 Ianuarie 2003

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Cat Stevens - Mona Bone Jakon
Steven Demetri Georgiou, (cunoscut sub numele de Cat Stevens) s-a nascut in1948 la Londra. Tatal sau era cipriot iar mama suedeza.In 1966 si-a schimbat numele in Cat Stevans sub care avea sa devina celebru.

Primele incercari muzicale au fost timide , dar unele dintre piese au retinut totusiatentia: "I Love My Dog", "Mathew And Son", "The First Cut Is The Deepest", "Where Are You" sau "Come On Baby (Shift That Log)", toate aparute la Decca/Deram pana in 1968, cand s-a inbolnavit de TBC si a iesit din circuit pentru doi ani. La revenire, in 1970 a semnat un contract inspirat cu Islands, de aici inainte avand sa atinga culmile succesului cu folk-rock-ul sau.

Prin Mona Bone Jakon, Cat Stevens a dovedit ca are un potential fantastic. A fost primul mare succes ca LP dintr-o serie desfasurata intre 1970 – 1974. Dupa albumul Earth aparut in 1978 a renuntat in mod surprinzator la cariera muzicala devenind mai intai profesor si apoi trecand la islamism sub numele Iusuf Islam. Primele trei albume, Mathew And Son, New Masters, The World Of Cat Stevens aparute in 1967, 1968 si 1970 aduc in prim plan un muzician cu un mod particular de interpretare, a carui sensibilitate creaza o anumita intimidate cu ascultatorul. Mona Bone Jakon - 1970, Tea For The Tillerman – 1971, Teaser And The Firecat – 1971,Catch Bull At Four – 1972, Foreigner – 1973 si Buddha and the Chocolate Box –1974 sunt albumele de deplina maturitate ale artistului, toate acestea fiind exceptionale. Compozitor de marca, interpret stralucit, ramanand mereu acelasi fara a se repeta, Cat Stevens este unul dintre cei mai de seama muzicieni de gen. In 1974 apare o colectie de piese inedite produse in anii de inceput: The View Of The Top - 2LP. Acesteia ii urmeaza in 1975 Numbers pe care il consider ultimul album "ascultabil" (in raport cu ceea ce reprezinta Cat Stevens}. Ultimele doua LP – uri Izitso – 1977 si Back To Earth – 1978 sunt departe de ce se intamplase pana atunci.

"Lady D’Arbanville", prima piesa de pe Mona Bone Jakon este una dintre cele mai inspirate creatii {in materie de folk} pe care le-am ascultat. "Maybe You’Re Right" se potriveste ca turnata dupa "Lady … " in economia albumului. "Pop Star" este o satira apropiata ca forma de country rock. Versurile, maniera interpretativa si conceptia piesei ne arata un Cat Stevens stapan pe mijloacele sale de expresie. " I Think I See The Light" este o piesa de forta, cea mai "rock" a albumului. Fata A se incheie printr-o revenire spre sfera folkului, cu "Trouble". Fata B debuteaza cu piesa titulara, "Mona Bone Jakon",in care isi fac simtita prezenta accente psihedelice. "I Wish I Wish" se apropie ca atmosfera de "I Think …" . Pe "Katmandu" apare Peter Gabriel, cantand la flaut. In acea perioada Genesis producea Trespass. O alta piesa deosebita, de mare sensibilitate. "Time" este o piesa complexa in maniera progresiva, legata de "Fill My Eyes"- prin care se revine la folk si care ne poarta in mod gradat spre rock, pentru a se termina in mod surprinzator printr-o revenire spre piesa de introducere. Albumul se inceie prin "Lilwhite" , o piesa elaborata ce aminteste prin orchestratie de Tim Hardin.

Cat Stevens este unul dintre cei mai interesanti muzicieni de folk-rock, a carui activitate merita din plin sa fie urmarita, iar Mona Bone Jakon reprezinta primul pas intr-adevar important al carierei sale.

 Tu ce parere ai?
 


01 Ianuarie 2006

Amazon.comInapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina