Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


David Ackles

1968 The Road to Cairo
1972 American Gothic
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
The Road to Cairo (1968)

12 Ianuarie 2002

de Mihai Plamadela - NOMEN EST OMEN

David Ackles - The Road to Cairo
David Ackles este unul dintre artistii care au avut soarta de a ramane necunoscuti marelui public, in conditiile in care prin activitatea lor au influentat dezvoltarea domeniului in care s-au produs, iar opera lor sta in picioare dupa ani si ani. Alaturi de Don McLean este promotor al folk-rock-ului denumit de critica britanica "modern". Cu o voce nuantata, Ackles care este pianist (!) compune si interpreteaza intr-o maniera "de maxima adancime emotionala"(Roots And Branches of Modern FolkRock J. Vassal). Din aceiasi sursa; Elton John s-a proclamat in cateva interviuri un mare fan al lui Ackles.

Primul album, "The Road " care poate fi intalnit si sub denumirea "David Ackles" a fost apreciat in cercuri elitiste drept unul dintre cele mai insemnate albume ale anului 68. Julie Driscoll a transformat in hit versiunea sa a piesei The Road To Cairo. Acelasi lucru s-a intamplat si cu piesa lui Cohen, "Suzanne", care a cunoscut gloria intr-o prima faza prin varianta interpretata de Judy Collins. Una dintre caracteristicile muzicii folk a anilor 60 70 este preluarea unor piese de la artisti contemporani si interpretarea lor in maniera personala. Exista o suma de cazuri in care cover-ul este mai cunoscut sau apreciat decat originalul (Vezi "Cocaine" a lui JJ Cale preluata de Clapton sau "With A Little Help From My Friend" -Lennon/McCartney , a carei interpretare reusita de Joe Cocker a incantat "o planeta" de iubitori ai muzicii)

Piesa "Down River" ne povesteste la persoana intai despre un om care intorcandu-se din inchisoare, unde a petrecut niste ani si-a gasit iubita maritata cu cel mai bun prieten al sau din scoala. Nimic original in acest scenariu, dar punctul de vedere al autorului pune intr-o alta lumina povestea. Nu intalnim celebra "rezolvare" prin ura sau violenta. Piesa vorbeste despre durerea omului care simte cum totul se prabuseste in jurul sau. Forta de comunicare a lui Ackles este atat de mare incat ascultatorul tinde sa se identifice cu prizonierul, devenind participant la problema lui.

In "His Name Is Andrew" D. A. ne spune, tot la persoana intai povestea unui om care adoptand o pozitie nihilista respinge tot ce-i poate oferi viata. El cauta consolarea in credinta, bazandu-se pe ce invatase in copilarie despre asta, dar rateaza incercarea; descopera ca divinitatea "este ascunsa" de catre clerici. Ultimele versuri: "I work in a canning factory, I do not have a friend/I choose to wait alone, for this life to end."

Intr-o alta piesa "Blue Ribbons" avem de-a face cu iarasi bine cunoscuta poveste a unei fete parasite dupa ce a fost lasata insarcinata de catre un barbat despre care credea ca o iubeste si in care se increzuse. In "Be My Friend" mesajul este unul de "tip Lennon" in "Imagine" ori "Come Together". Dar sufletul lui Ackles se regaseste mai degraba in "Sonny Come Home" . Un om se intoarce dupa multa vreme in casa copilariei sale, pentru a constata ca amintirile nu se suprapun cu realitatea obiectiva si ca nu va reusi niciodata sa se intoarca acolo unde si-ar fi dorit de fapt.

Piesa mea preferata (de pe album) este "When Love Is Gone". Cantec de dragoste.

David Ackles in mod cert o surpriza pentru cei care apreciaza folk-ul. Surpriza deoarece , mai putin cunoscut, este in principiu "descoperit" doar de cei care sunt cu adevarat interesati .

 Tu vrei sa-l descoperi?
 


01 Ianuarie 2006

Amazon.comInapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina