Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Don "Sugar Cane" Harris

1972 Fiddler on the Rock
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala Fiddler on the Rock (1972)

17 Mai 2003

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Don
Un critic muzical numit Joachim E. Berendt scria despre Don “Sugar Cane” Harris ca “este cel mai important lucru intamplat in materie de vioara de la Stradivari”. Revista londoneza Music Maker afirma deasemenea despre el ca este in mod indiscutabil cel mai bun (dintre violonistii de gen). 

In 1971 a venit in Europa impreuna cu John Mayall atragand atentia asupra valorii sale pana intr-acolo incat s-a considerat ca in acea perioada el era adevaratul star al trupei si ca ii “cara” profesional pe colaboratorii sai. Aflat in turneu in Olanda cu Mayall, a pus ad-hoc bazele unui cvartet in care alaturi de el evoluau chitaristul Harvey Mandel, basistul Larry Taylor si bateristul Paul Lagos. Larry Taylor cantase cu Jerry Lee Lewis si impreuna cu Harvey Mandel avea sa fondeze Canned Heat. Mandel evoluase in compania celor mai multi blues- mani din Chicago si Detroit scotand patru albume sub numele sau. Paul Lagos era unul dintre cei mai solicitati bateristi de studiou din Los Angeles pentru blues si rock si il insotise pe Harris intr-un turneu cu Johnny Otis Blues. In momentul formarii grupului toti acestia functionau in echipa lui Mayall, dar nu se poate spune ca Harris i-a furat oamenii deoarece pe Lagos el il adusese in trupa iar cu ceilalti colaborase cu niste ocazii anterioare, cel mai important moment fiind aparitia la Ash Grove Club din Hollywood. 

Leonard Feather, unul dintre personajele back-stage-ului anilor ’70 a spus dupa ce a ascultat cvartetul ca “Harris este intr-adevar original. El canta la vioara electrica intr-o varietate de stiluri ce acopera intervalul de la Stuff Smith la Jean Luc Ponty. Vocea sa nelinistita, care aminteste uneori de James Brown, ataca  blues-ul, rithm & blues-ul dar si rock-ul. … Harris ar putea fi un mare nume atat in jazz cat si in rock.” Dar soarta lui Don “Sugar Cane”Harris a fost alta; a ramas necunoscut publicului larg, in ciuda unor prestatii pe masura sperantelor puse in el. Mayall, care a impartasit o cu totul alta soarta il descoperise pe Harris de pe vremea cand acesta canta sub titulatura “Don & Dewey”. Putini au stiut insa cine era acel Don. Daca “vina” ii apartine artistului sau daca pur si simplu el nu s-a nascut “sub o stea norocoasa” este o problema de discutat.

Albumul Fiddler On The Rock ne ofera posibilitatea sa ascultam un gen mai putin intalnit, dar cel putin interesant prin particularitatile sale. Avem momente veritabile de blues, uneori apropierea de jazz depaseste limitele acestuia, in timp ce prezenta rock-ului este o constanta. Pe fondul acestor elemente sunt solourile instrumentale, dintre care cele de vioara (principale de altfel) sunt stralucitoare. Vocea, secundara, pigmenteaza piesele concepute pe structura evident instrumentala. Imprimarea albumului duce cu gandul la un concert de studiou (realizat de instrumentisti experimentati). Piesele, cu o singura exceptie sunt semnate de Harris. Aceasta exceptie este si marea surpriza a albumului: compozitia Lennon/McCartney “Eleonor Rigby”, cea mai lunga piesa de pe LP si cred eu cea mai inspirata. Dar intreg albumul este deosebit si merita din plin sa fie ascultat.

 Ce zici de vioara lui Harris?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina