Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Eclection

1967 Eclection
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala Eclection (1967)

22 Noiembrie 2003

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Eclection - Eclection
Primul mare pas in muzica (si nu numai) este de a trece de la visuri, planuri, dorinte la materializarea lor. Multi se opresc insa pe acest nivel. Odata cu trecerea timpului, raman nu atat realizarile de C.V. cat acele “lucruri” palpabile, respectiv muzica (si eventualele manifestari adiacente: filmari, etc). Despre o formatie cu un singur album nu se pot spune prea multe. Intr-un astfel de caz, cele mai importante lucruri sunt semnalarea valorii acolo unde exista si eventual importanta in contextul dat. Eclection – o astfel de trupa - face obiectul unor “note de subsol” in toate lucrarile despre folk-rock-ul anilor ’60 care se respecta. Cei care au incercat sa-si faca un loc sub acest nume pe scena muzicii britanice sunt: Georg Hulgreen (principalul compozitor al grupului), Trevor Lucas, Michael Rosen, Gerry Conway si Kerrilee Male (una dintre acele mari voci feminine de la sfarsitul anilor ’60, alaturi de Maddy Prior, Sandy Denny sau Jacqui McShee).

Cum lumea muzicii este uneori mica, Trevor Lucas avea se se casatoreasca dupa experienta Eclection cu Sandy Denny – consacrata la Fairport Convention, impreuna cu care va canta in 1969 intr-o alta trupa fara destin, Fotheringay. Cei doi vor ramane (si vor lucra) impreuna pana la disparitia prematura a lui Sandy (la putin timp dupa lansarea albumului Rendez – Vous). Trebuie spus ca a mai existat ulterior un grup infiintat de Dorris Henderson care s-a numit de asemenea Eclection si care nu continea nici unul dintre membrii fondatori ai primeia. Genul abordat era in acest al doilea caz heavy rock-ul.

Albumul debuteaza cu piesa “In Her Mind”, in care facem cunostinta cu modul de abordare al muzicii de inspiratie traditionala, al protagonistilor. Linia vocala este impatrita intre Hulgreen si Male, care atunci cand nu are de cantat strofa, face “dublaj”. Compozitiile sunt pretentioase, iar aranjamentele trimit cu gandul la muzica psihedelica. “Nevertheless” este un mix original a mai multe idei si directii. “Violet Dew” incepe cu un pasaj de inspirate indiana. Filonul “etno” isi face simtita prezenta pe intreg albumul. “Will Tomorrow Be The Same?”, “Still I Can See” sau “In the Early Days” imi amintesc prin linia vocala de primele Renaissance – uri cu Annie Haslam. “Another Time , Another Place” prinde excelent atmosfera anilor de le sfarsitul deceniului sapte. Anii Monterey – ului, ai Woodstock- ului… Aici vocea lui Kerrilee imi pare plasata intre mai sus citata Annie Haslam si Grace Slick (Jefferson Airplane). “Morning Of Yesterday” imi “aduce “cu formatia Love. Regasesc la nivel de sound si ceva din Beatles. Pe fondul lipsei relative de material a formatiei care s-a destramat inainte de a-si gasi si impune un stil aparte se impune o prezentare prin analogii a albumului (unic). Trimiterea spre zone consacrate ale genului muzical vorbeste de la sine despre nivelul de pe care au incercat sa se lanseze cei de la Eclection. Ca de obicei, originalitatea se dovedeste a fi mai importanta decat valoarea interpretativa. “Betty Brown” este o piesa de tip Steeleye Span. In “St Georg & The Dragon” instrumentatia ne poarta dincolo de sfera folk-rock-ului. Albumul se incheie cu “Confusion” piesa deosebit de sensibila, care aste favorite mea. Din pacate formatia si-a incetat activitatea dupa acest frumos album, ramanandu-ne doar posibilitatea de a cauta in alte parti ideile care ne-au incitat ascultandu-i.

Ca fapt personal, mi-a fost dat sa primesc albumul cadou de la un britanic cu care am purtat intamplator o discutie pe acest subiect cunoscut mie din surse indirecte. Omul ii prinsese in concert si a fost placut surprins sa constate ca cineva dintr-o tara despre care cunostea probabil doar ca se gaseste prin estul Europei, stia despre Eclection.


 Ai ascultat Eclection?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina