Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Jefferson Starship

1973 Baron von Tollboth and the Chrome Nun
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala Baron von Tollboth and the Chrome Nun (1973)

31 Mai 2003

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Jefferson Starship - Baron von Tollboth and the Chrome Nun
Baron Von …” este semnat: Paul Kantner, Grace Slick & David Freiberg. Numele Starship fusese vehiculat pentru prima data cu un an inainte, in 1972, cand Paul Kantner producand Blows Against The Empire, primul sau LP dupa destramarea trupei Jefferson Airplane, a subintitulat proiectul si echipa cu care colaborase, Jefferson Starship, adjudecandu-si astfel pozitia de continuator al marii formatii. Experienta si succesul relativ al acestor doua albume au determinat adoptarea fara echivoc a numelui folosit initial din considerente de ordin comercial, trupa evoluand mai departe sub noua titulatura.

Alaturi de cei trei, la realizarea albumului colaboreaza Jerry Garcia (de la Greatful Dead), Jorma Kaukonen, fost membru al Airplane si fondator al unei formatii de exceptie cu care si-a continuat cariera: Hot Tuna; David Crosby (care in acelasi an revenea la Byrds pentru un ultim album), Papa John Creach – viitor membru al Starship, John Barbata, Chris Elhridge, Craig Chaquico, Jack Traylor, Jack Casady, The Pointer Sisters, Mickey Hart. Toate acestea sunt nume mari ale rock-ului, asupra carora am facut doar cateva referiri selective, pentru culoare. O discutie mai larga asupra conexiunilor ce se pot face prin analiza componentelor ar ocupa un spatiu mult mai larg decat ne-am propus in prezentarea noastra.

Grace Slick are un important rol pe acest LP, partial comun cu ceea ce facuse in ultima perioada la Airplane, partial orientat spre ceea ce avea sa faca in cariera solo. Vocea sa extraordinara atat in atacuri solistice cat si in background este dublata de compozitii pe masura semnate cu o exceptie (“Flowers Of The Night” – Jack Traylor) de Paul Kantner, Grace Slick ori David Freiberg. Cele zece piese de doua pana la sase minute de pe Baron … sunt variate stilistic, din acest punct de vedere avand de-a face cu cel mai eterogen LP al proiectului Starship. “Ballad Of The Chrome Nun” (1) este o piesa particulara ce nu-si are corespondent  in creatia formatiei. Faptul ca aceasta imprumuta numele albumului discutat este un fapt sa-i spunem excentric. Compozitia ii apartine lui Freiberg, care mai semneaza si “Harp Three Lament” (7), celelalte piese fiind impartite intre Kantner si Slick.
“Fat” (2) anticipeaza linia urmata de Grace Slick in cariera solo. Privita in context Jefferson, apare mai stranie, dar ideile ce au stat la baza ei se regasesc intr-o formula dezvoltata pe albumul Manhole, in care poate fi regasita acea Grace care se facuse cunoscuta in Airplane sau Great Society.
“Flowers Of The Night” (3) este interpretata intr-o maniera apropiata de “Voluntares”. Acelasi ritm de mars, frazare asemanatoare, mesaj bazat pe “impact social”.
De-abia cu scurta piesa “Walkin” (4) se patrunde in atmosfera generala a albumului. Acesteia ii urmeaza o alta compozitie a lui Kantner, “Your Mind Has Left Your Body” (5), piesa de rezistenta.
“Across The Board”(6) este una dintre acele creatii care i-au permis pe de-a intregul lui Grace Slick sa-si puna in valoare calitatile vocale. Impecabila tehnica a gradatiei, sustinuta prin vocalize face impreuna cu solo-ul de chitara al lui Garcia nota distinctiva a acesteia.
“Harp Three Lament”(7) reprezinta un alt moment special in care nostalgia joaca principalul rol. Aranjamentul muzical, in special dublajul de voci este de mare subtilitate. “White Boy”(8), subintitulata “Transcaucazian Airmachine Blues” fusese “anuntata” pe albumul precedent, Blows Against The Empire, dar pe Baron … isi gaseste forma ideala. “Fishman”(9) o recomanda pe Grace Slick la valoarea cu care a obisnuit. Ascultand o astfel de piesa intri in contact cu marile posibilitati de exprimare ale artistei. “Sketches Of China” (10) este una dintre cele mai izbutite piese Starship. Progresia , rezolvarile surprinzatoare, fantezia si structura baroca fac din ea finalul potrivit al unui album care avea sa garanteze viabilitatea proiectului ce lua cu adevarat contur dupa momentul aparitiei LP-ului Baron … .

Putem considera albumul Baron… drept una dintre ultimele realizari ale unei epoci artistice, sau una dintre primele incercari de adaptare la noile timpuri. Cert este ca pentru generatia celor din Jefferson, deceniul precedent a fost mult mai bun decat cel care tocmai incepuse.

 Tie ce perioada artistica iti spune mai mult?
 


01 Ianuarie 2006

Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina