Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Metropol

1978 Egig erhetne az enek / Sunetul in zbor
1979 Voua
1981 Metropol 3
1986 Din nou impreuna
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Din nou impreuna (1986)

03 Septembrie 2004

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Metropol - Din nou impreuna
Putine formatii din peisajul muzical romanesc sunt atat de sincere precum Metropol. Noul album comentat (al patrulea) se inscrie in linia celor anterioare, atributele sale fiind forta, vitalitatea si optimismul. Asadar, totul sub semnul benignului.

“Din nou impreuna”(1) este un inspirat intro, care a “prins” excelent spiritul vremurilor in care a fost creat. Se simte (parca) in acordurile sale freamatul salilor de concert (din Romania acelor ani). Se simte si bucuria de a canta a protagonistilor. In rest, un sunet “consacrat” de rock “saptezecist” in care “plutesc” cateva elemente ale muzicii deceniului urmator (cand se intampla povestea noastra). Compozitia este a lui Bela Raduly (1).

“Doar pentru un moment”(2) este o asa zisa piesa “de transport”, caracterizata prin gradatia bine controlata a tensiunii emotionale create. Este recomandabil ca textul, foarte posibil gandit in maghiara si scris in romana, de catre Raduly (1, 2), sa fie privit doar ca pretext pentru suportul muzical. Prin forta si abordare, piesa aminteste de trupa Sir Lord Baltimore. Andrei Orban (2, 3, 5, 7, 8) s-a dovedit a fi inca de la primele sale lucrari un deosebit compozitor de rock.

“Rock And Roll”(3) este o piesa a la Alex Harvey (The Last Of The Teenage Idols, etc). Corusul de rock’n roll (n.a. - corus = in limbaj profan template) permite etalarea unor solo-uri de chitara cu adevarat remarcabile. Poate fi adusa in discutie si similitudinea partiala cu Ten Years After. Versurile sunt semnate de Ildiko Iordanescu Fogarasi (3, 6).

“Tinerete fara batranete”(4) reprezinta o creatie atipica a formatiei fiind in acelasi timp o veritabila piesa de progressive. Latura puternic meditativa a acesteia este subliniata de intalnirea muzicii lui Traian Cosma (4) cu versurile lui Mircea Florian (4, 7, 8). Influenta gandirii muzicale a lui Florian transpare insa si dincolo de versuri.

“Focul e in mine”(5) - compozitie Ildiko Iordanescu Fogarasi (5, 6) se distinge prin forta si concizie. O piesa directa a carei sustinere instrumentala demonstreaza generozitatea temei. Un rock “de granita” cu hard-ul, pe versuri de Damian Ureche (5).

“Intermezzo”(6) este un blues rock clasic, precum majoritatea pieselor, caci pentru Metropol clasicul reprezinta in fapt inceputul si sfarsitul. Piesa nu exceleaza la nici un capitol, fiind abordata cu prea multa seriozitate.
 
“Conturul iubirii” (7) debuteaza intr-o maniera Pink Floyd (semnalata si cu alte ocazii – “Hajnali Dal” de pe Sunetul In Zbor), insumand pe parcurs mai multe influente. Cu toate ca pe alocuri suna interesant, per total are o suma de minusuri. Nu se mai simte aici acea pofta de viata ce caracterizeaza majoritatea compozitiilor din repertoriul trupei.

“Scurt pe doi”(8) este un mix intre Kraftwerk, Mircea Florian si eventual un new wave construit pe ruinele unei piese rock.
 
“Chiar si fara tine”(9) este la baza un hard clasic, cosmetizat cu un sunet de tobe “electronice”. Muzica si versurile sunt ale lui Zoltan Stier (9). Este tipul de piesa pe care se pliaza cel mai bine formatia oradeana.

“Duet”(10) reprezinta gluma muzical chitaristica a albumului, care se incheie astfel intr-un mod voios, consonant cu spiritul ce domina Metropol-ul.

Cei care si-au dat concursul la realizarea LP-ului, sunt: Andrei Orban – chitara; Zoltan Stier – chitara; Ildiko Iordanescu Fogarasi – bas, voce; Bela Raduly – baterie. Colaboratori: Traian Cosma – voce, chitara; Garbis Dedeian – saxofon; Mircea Florian – claviaturi.

Un album prin care se incearca adaptarea la noile vremuri, dar care este urmarit de “fantoma” anilor ’70. Metropol a impresionat intotdeauna prin atitudinea scenica si prin forta interpretarii oferind publicului din Romania o muzica la care acesta nu avusese acces direct cu un deceniu in urma. Sigur, formatia  nu putea canta in anii ’80 rock-ul sau “clasic”,  ignorand complet ceea ce se intamplase intre timp in muzica, dar ghilimelele impuse de sunetul relativ modern sunt prea mici pentru a putea fi vorba de un act postmodern(ist). Avem de-a face mai degraba cu un fenomen retro. Cel mai important lucru este ca iubitorii genului din tara au putut fi Din nou impreuna cu Metropol …   

 Viata fara de moarte?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina