Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Peter Hammill

1975 Nadir's Big Chance
1982 Enter K
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala Enter K (1982)

01 Februarie 2006

de Mihai Plamadeala

Peter Hammill - Enter K

Cheia de acces spre muzica lui Peter Hammill se afla, in cel mai cartezian spirit vorbind, la purtator. Tipul acesta de creatie constituie privilegiul marilor artisti. Versurile il definesc in totalitate pe poetul compozitor interpret si, mai mult decat atat, exprima. Muzica depaseste statutul de fond pentru o recitare reusita, fara a dubla intelesul cuvintelor pe care le insoteste. Altfel spus, sunetul contribuie din plin la sensul actului poetic. Hammill reuseste sa fie altcineva decat cel ce fusese la Van Der Graaf, ramanand totusi acelasi. Evolutia – daca se poate vorbi despre asa ceva – s-a produs in sensul personalitatii sale, fiecare noua miscare, oricat de imprevizibila, aparand ca logica.

Cele spuse mai sus se potrivesc de minune cu titlul piesei "Paradox Drive"(1), sintagma care acopera la nivel de speculatie observatiile enuntate. Intentia compozitiei este desigur alta. Forta si fragilitatea coexista si tind a se ingloba una in cealalta. Echilibrul instabil a fost imortalizat ca paradox intr-o piesa cu accente dramatice si un lirism marca Hammill.

"The Unconscious Life"(2) se plaseaza la limitele depresivului, pe care nu le forteaza, insa. Unei "reprize" lirice ii urmeaza una "tehnica", dar nu tehnicista. Subtilele dublaje de voce sau pian puncteaza momentele in care la Van Der Graaf ar fi avut loc "exploziile" binecunoscute. Sunetul modern nu face decat sa cosmetizeze structura de balada in care a fost gandita linia pianului. Faptul este valabil si pentru "Don’t Tell Me".

"Accidents"(3) are atribute de industrial. Tenta post punk, de asemenea prezenta, coloreaza piesa intr-o vasta paleta de griuri, introducand puternice accente decadente.

Piesei "The Great Experiment"(4) i se pot atasa mai toate denumirile care suporta prefixul "post". Si aceasta in conditiile in care structura sa de baza ramane una clasica. Experimentul isi gaseste si el locul incepand de la ritmica si pana la sinteza sunetelor. Logica lui Peter Hammill poate fi interpretata fara nici o grija drept alchimie pura. Rezultatul, atunci cand artistul nu-l imbraca prea mult in cenusiu, este oricum, stralucitor.

"Don’t Tell Me"(5) este un strigat stins in care se aude ritmul inimii, sau mai degraba vibratia sa. Ultima clipa a unei povesti pastreaza totul intact. Mai departe nu este decat devenire si in cele din urma trecere. Poezie, istorie personala, universalitate a mesajului, muzica. Mai mult nu trebuie spus.

"She Wraps It Up"(6) se apropie ca structura de "Paradox Drive". Basul isi deapana propria poveste, in paralel si la concurenta cu linia vocii.

"Happy Hour"(7) are structura (cea mai) complexa (dintre piesele albumui) si o coerenta aparte. Compozitia suporta idei muzicale diverse, care luate separat ar parea chiar divergente si un mesaj pe masura, la nivel de text si metatext.

Cei care si-au dat concursul la realizarea albumului sunt: Guy Evans (Brain) - drums, percussion; John Ellis (Fury) - guitars; Nic Potter (Mozart) – bass; Peter Hammill (k) - vox, keyboards, guitar. Invitat pe piesele (2,8) a fost David Jackson - sax.

In urma cu vreo cincisprezece ani, o cunostinta de-a mea facea calculul ca, pana in acel moment, ar fi baut un hectolitru de spirtoase si ar fi fumat doi kilometri de tigari, puse una in prelungirea celeilalte, ascultand albumul. Nu stiu daca aceste fapte l-au dus sau duc undeva, dar stiu ca intre timp omul s-a tuns si a ajuns economist (in ordinea indicata). Dupa cum spuneam, password-ul este la purtator.

Enter K are caracteristicile intregii opere a lui Peter Hammill: poate fi considerat albumul preferat, contine piese ce "ar putea fi luate pe insula pustie" sau idei muzicale demne de a fi trimise in spatiu. Toate acestea, desigur, inscriptibile in ideea punctului subiectiv de vedere. Personal, il (re)ascult de fiecare data cu bucurie si am sentimentul ca mereu descopar ceva ce anterior imi scapase.

 Enter K!
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shopInapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina