Aceasta rubrica este alcatuita in relatie cu intrebarile sosite la redactie (pe calea mail-ului), dintre care unele sunt formulate in clar, altele rezultand dintr-un context mai divers. Faptul ca exista un centru de interes fata de initiativa Muzici si Faze ne ofera posibilitatea unei "priviri in oglinda" si reprezinta in acelasi timp certitudinea ca ne-am atins inca din start scopul – crearea unei comunitati virtuale la nivelul Internet-ului care sa exploreze "lumea sonora" cu plecare de la impartasirea experientei personale. Extinderea unor discutii avute in particular reprezinta conditia necesara (si nesuficienta) pentru depasirea limitelor, indiferent unde sunt ele plasate. Am raspuns deja la una dintre cele mai frecvente intrebari, si anume Care este scopul sitului Muzici si Faze? Un alt argument ar fi dorinta de dezvoltare a unei colectii de articole diferite de cele aparute in modesta mass-media de specialitate din Romania, care au un limbaj rezumat in genere la enumerarea unor date tehnico-biografice, a unor descrieri fara semnificatie ("Sectia ritmica este precisa", "Hard rock melodios cu un tempo mediu, apasat") sau a unor informatii mondene (vezi artistii non-rock din presa).
In aceeasi categorie de intrebari cu caracter informational se cer detalii despre genurile si artistii "acoperiti" de Muzici si Faze, despre includerea unor trupe si ocolirea altora, precum si despre disponibilitatea de a prezenta recenzii ale unor demo-uri ori albume trimise la redactie. Genurile abordate sunt enuntate chiar de titlurile rubricilor, ceea ce nu inseamna ca pe viitor sfera preocuparilor noastre nu se poate largi. Selectia, respectiv excluderea unor artisti si ordinea prezentarilor acestora tin de criterii subiective, ca de altfel in cazul tuturor antologiilor, revistelor etc. din lume. Demo-urile (sau albumele) pot fi trimise la adresa Muzici Si Faze / Horia Diaconescu OP 82 - CP 52 Bucuresti 4. Acestea vor fi ascultate (!) si daca vor fi gasite interesante din punctul de vedere al redactiei, se vor bucura de recenzii, indiferent de gradul de audienta al protagonistilor. O aparitie pe Muzici si Faze ar putea fi (de ce nu?) chiar punctul de lansare al unei formatii romanesti.
Suntem constant intrebati despre posibilitatile de sustinere a sitului si despre schimbul de link-uri. Mijloacele de sustinere sunt clasice. O sponsorizare (sau sprijinul logistic spre un astfel de demers) in vederea promovarii si pentru actiunile ce le avem in vedere (organizarea serilor Muzici Si Faze intr-un club serios din Bucuresti), semnalarea sitului pe culoarele mass media (clasice - radio, presa, tv sau alternative - situri web, newslettere) reprezinta cele mai importante cai de sustinere. Uneori difuzarea informatiilor in "underground" are efecte mai puternice decat in cazul "metodelor clasice", asa ca forumurile, listele de discutii, grafitti-ul public… Daca cineva considera ca situl sau are legatura cu Muzici si Faze, poate solicita schimbul de link-uri. Propunerile vor fi analizate. Ii rugam pe cei care doresc sa ne puna link sa ne anunte. Putem oferi banner-e de orice dimensiuni.
Situl este orientat catre interactivitate, alaturi de materialele publicate de redactie, fiind luate in considerare si articole sau reactii ale sustinatorilor sitului. O suma de cititori isi exprima disponibilitatea de a scrie pentru Muzici si Faze, idee in care se intereseaza despre ce trebuie sa faca (?), cum sa scrie (?), cat de mare sa fie recenzia (?) si daca pot prezenta albume live, split-uri, compilatii, materiale demo sau neoficiale (?). Prima conditie este aceea de a scrie un text si de a-l trimite. La intrebarea despre cum se scrie (in general vorbind) nu s-a putut da pana acum vreun raspuns viabil. Pe noi ne intereseaza materialele in spiritul (nu in stilul!) sitului. Ideea este de a prezenta albume, daca este posibil intreaga discografie a unui artist. Punem pret pe atitudinea critica (pozitiva ori negativa), nu pe articolele de "fani". Ca observatie, situl este de cultura muzicala, nu de cultura a fazelor, acestea fiind un pretext, nu un scop in sine. Povestirile plac insa tuturor… Problema "lungimii unui articol" nu se poate pune. Trei randuri plictisitoare par mai lungi decat trei sute de pagini scrise "frumos si bine". Un articol obisnuit (in mass media) are 40 – 60 de randuri scrise cu caractere de "10". Sunt acceptate articolele despre orice formula de album, desigur, daca ele corespund cerintelor enuntate anterior.
O serie de intrebari sunt legate de autoritatea si de recomandarile in ramura ale celor care publica articole pe acest sit. In majoritatea cazurilor nedumeririle retorice sunt legate de frustrarea unor persoane carora le-au fost refuzate materialele. Nu mi-ati publicat recenzia, dar pe sit sunt materiale mai slabe. De ce? / Cu ce drept comentati/criticati un album, artist, o recenzie? Ce inseamna o recenzie slaba?/ De ce sa scriu despre un album, cand eu vreau sa scriu despre artist in ansamblu? Acestor probleme critice li se mai adauga si pareri divergente privind designul. Suntem intrebati de ce nu facem situl mai atractiv vizual (?). Dat fiind ridicatul nivel de implicare afectiva al celor ce pun astfel problema, raspunsurile nu pot decat sa trimita spre cele scrise deja. S-au oferit toate informatiile si cheile legate de strategia ori asteptarile redactiei Muzici si Faze.
Suntem intrebati despre gazduirea mp3-urilor si despre "muzica la schimb". Rubrica mp3 nu se gaseste (deocamdata) pe pagina home a sitului, asa ca nu trebuie cautata nici prin pagini. Nu putem pune muzica fara acordul casei de discuri (sau al reprezentantului in Romania). Mai este si problema cumpararii de spatiu si banda, ambele probleme fiind rezolvabile printr-o sponsorizare. Pana atunci… Agreem in principiu ideea unor schimburi culturale si informationale, dar nu o putem extinde la nivel de preocupare a sitului.
Nota: Din pacate este nevoie si de asa ceva. S-a intamplat de cateva ori sa primim materiale plagiate total sau partial (dupa alte situri, dupa reviste de muzica sau antologii romanesti sau straine). Cei care au asemenea intentii sunt rugati sa isi reconsidere atitudinea.
Cu mentiunea ca acceptarea diversitatii culturale este unul dintre mobilele celor implicati in initiativa de fata, consideram potrivit sa incheiem temporar dialogul pe baza intrebarilor frecvente prin a exprima punctul de vedere privind atractivitatea vizuala a sitului, a carei (uneori) pretinsa lipsa a facut obiectul unor atitudini critice. Suntem axati pe continutul creativ, de aceea acordam prioritate accesului, manevrarii si administrarii bazei de date. Marea majoritate a siturilor romanesti se axeaza pe design, colectii de linkuri si pe stiri seci, adeseori selectate aleator. Muzici Si Faze, care reprezinta cu totul altceva, este doar un alt mod de a pune problema, intr-un peisaj web nu tocmai variat.
|