Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Metropol

1978 Egig erhetne az enek / Sunetul in zbor
1979 Voua
1981 Metropol 3
1986 Din nou impreuna
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Metropol 3 (1981)

12 August 2004

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Metropol - Metropol 3
Materialul care sta la baza acestui al treilea LP Metropol este partial deosebit de ceea ce “aratase” formatia cu ocaziile anterioare. Am putea vorbi despre cautarea unei noi identitati “sonore”, dar poate fi vorba si despre modificarea componentei.

Noul album ne prilejueste intalnirea cu Viranyi Attila – bas, voce; Orban Andrei – chitara, voce; Raduly Bela – percutie, voce; Luca (Bubu) Marius – chitara, voce. Formatia aduce multumiri lui Nicu Enache, Teodor Negrescu si Cristian Paunescu.

Piesa de debut a albumului, “Averea palmelor”(1), semnata Elekes-Orban (textul Raduly),  aduce ca atmosfera cu Iron Butterfly &. Un hard bazat pe dialogul “intrebare – raspuns” sustinut de chitari electrice, in care sunetul “greu” joaca principalul rol.

Compozitia lui Luca, “Jolly Rocker”(2) reprezinta o piesa pretext pentru tema si in particular vorbind pentru partitura  chitarii. Atmosfera este pozitiva, usor degajata. Altfel ar putea fi comparata prin linia vocala cu Lou Reed, mai putin voiosia degajata de interpretarea (prea) liniara.

“Cantec simplu”(3) – Viranyi-Orban aminteste puternic de piesa “Space T…” a formatiei Deep Purple, fara a fi prea indepartata nici de (aceeasi) Iron Butterfly despre care am pomenit deja. Textul lui Raduly pare “aplicat” pe un negativ din anii ’70. Mesajul este reprezentat de etalarea virtutilor legate de profesiunea de credinta a protagonistilor, tema des intalnita in muzica autohtona.

Dar dincolo de texte ori mesaj, este de remarcat grija cu care sunt construite piesele. Intrarile, pasajele introductive, finalurile sunt, asa zis, lucrate (in limitele conceptiei generele a trupei). Rezultatul este un sunet curat, cursiv, ca marca a profesionalismului de care a dat dovada intotdeauna Metropol.

“Metrock”(4), compusa de Luca, incheie fata intai a LP-ului in linia generala data de anterioara piesa, cel putin la nivel epic. In plan muzical, insa, rezolvarile armonice sunt redundante, neoferind nimic in plus fata de ideea de consonanta. Tema principala ar fi putut cunoaste o dezvoltare mai putin spectaculoasa si deopotriva mai puternic ancorata in muzica “suparata”. Altfel spus, ideea de “soft” nu prinde la o trupa precum Metropol.

Compozitia lui Trifan (cu textul lui Orban), “Taina umbrei”(5) “bate” spre Vannila Fudge si spre zona rock-ului greu, in general vorbind. Piesa permite din plin etalarea creativitatii (la nivel de improvizatie sau variatiuni) dar interpretarea (de studio) este “prea cuminte”. O astfel de piesa suna mult mai interesant in concert.

“Regasit”(6), compozitie  Luca, este o piesa meditativa, cu accente progresive si psihedelice. Avem de-a face cu un moment atipic al formatiei Metropol, de inalta tinuta artistica. Suntem departe de matca trupei, dar explorarea unor alte zone decat cele cu care ne-au obisnuit, transfera originalitatea de la nivelul compilarii la cel al compozitiei in sine.

Compozitia Viranyi-Raduly, “Ajutor”(7) incheie un (alt) album reusit al formatiei. Ne apropiem din nou de Deep Purple, dar distanta ramane suficient de generoasa incat sa fie vorba doar de elemente morfologice de limbaj rock, nu de influenta directa. Sunetul “greu” abordat (si) in aceasta piesa se preteaza de minune capacitatilor interpretative a protagonistilor.

Piesele reunite pe albumul Metropol 3 sunt unitare prin stil interpretativ si prin coerenta “constructiva”. Sunt remarcabile in principiu solo-urile de chitara, cu atat mai mult cu cat in perioada aparitiei albumului, rock-ul romanesc, ce traversa o relativa criza a “valorilor”, nu se putea “lauda” cu prea multe momente fericite in acest domeniu, cel putin la nivelul aparitiilor discografice.

Dar ce ramane este muzica (nu conjunctura), iar muzica Metropol-ului sta indiscutabil in picioare, in contextul dat.

 Muzica sau conjunctura?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina