Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Celelalte Cuvinte

1987 Celelalte Cuvinte I
1990 Celelalte Cuvinte II
1992 Se lasa rau
1994 Armaghedon
1997 Ispita
2004 NOS
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Horia Diaconescu Armaghedon (1994)

06 Martie 2004

de Horia Diaconescu

Celelalte Cuvinte - Armaghedon

Trupa a continuat relativul experiment Se lasa rau, fiind una din putinele formatii autohtone care n-a abandonat intreprinderea apropierii de sunetul rock “de afara” (in conditiile in care au si inceput-o). Daca pe Se lasa rau intalnim un hibrid metalizat, Armaghedon-ul apare ca un album conceput unitar. Pe alocuri, inca se simte ca este vorba de o trupa autohtona care a cunoscut cenzura, si care are nevoia acuta de a canta cat mai heavy. Riffuri monocolore sunt reluate monoton, chiar si cand nu este nevoie de insistenta acestora. Mixajul este insa potrivit intentiilor, astfel ca, la momentul aparitiei Armaghedon suna mai bine decat alte albume de rock romanesc. Raman la parerea ca “metalul” este un teritoriu de actiune prea stramt pentru Celelalte Cuvinte, insa coerenta materialului - muzica, imagine, sound si versuri - trebuie salutata.

In 1994 a aparut ca un album fresh, in primul rand datorita influentelor de metal gotic (ce tocmai isi afirma aparitia prin nume ca Tiamat sau Paradise Lost), care au surprins la o trupa romaneasca cu un picior in anii ’80. Combinatia va fi intalnita un an mai tarziu si la Cargo in piesa doom-death Destin. La un deceniu de la prima auditie, nu se mai poate vorbi de prospetime la un album bine ancorat in niste scheme de mult apuse, ci eventual de actualitate. In perioada post ’89, aproape toate albumele rock realizate in Romania, au abordat teme sociale - de la sarcasmul Timpuri noi, pana la imaginile hippie Octave sau violenta unui Altar. Chiar si Se lasa rau a fost inspirat din evenimentele contradictorii petrecute in dezorientata societate romaneasca (mineriade, vechii comunisti la putere, depresia generala etc.). Armaghedon ramane cel mai pesimist material al vremii si de aceea, poate, cel mai radical.

Versurile, directe, camufleaza in cateva metafore simple, dar de efect, un mesaj prea evident pentru a ramane doar la nivel de speculatie: exista undeva un Neam blestemat, intr-un perpetuu Armaghedon, ce traieste precum o haita de Lupi dezbinata, a carei soarta este hotarata de altii, de cei stapani pe Balanta. Damnatii isi iau lumea in cap (Cel din rasarit) sau raspund cu resemnare (Asa e viata mea, Nu-i vina mea) si prin disperarea absurda a unui Cor de copii orfani care nu pot vedea decat Lumea de apoi. S-ar putea spune ca albumul exploateaza artistic dezolarea.

Desi materialul este unitar, fiecare compozitie este memorabila in felul ei. Piesele de aici raman printre favoritele publicului (tanar) in concerte, ce percuteaza atat la muzica, dar si la versuri. Gasesc ca punctul forte al albumului este interpretarea vocala a lui Calin Pop, de data asta atent mixata, care pune in evidenta anumite pasaje ce pot deveni obsedante. Soloul din Neam blestemat poate urmari pe ascultatorul pasionat. Nu pot sa nu amintesc momentul "dintr-un amvon… ura coboara-ntre noi", care da fiori de gheata. De altfel, intreg materialul este construit pe un contrast constant intre seninatatea vocii (de-a dreptul mioritica) si o anume aer sumbru al versurilor si muzicii. Desi are 9 minute, piesa de titlu impresioneaza datorita dozarii excelente a alternarilor instrumentale. La finele ei apare intrebarea “deja?”. Celelalte Cuvinte au reusit sa redea senzatia de hotar, de punct limita.

As evidentia si Lumea de apoi, cu un farmec special in constructia Armaghedonului - o mostra de gotic metal (cu un outro amplu specific), ce duce cu gandul la vechile albume Tiamat. La fel, Balanta - ce puncteaza o tema clasica doom si Lupii, agresiva, de metal "pur-sange", sunt printre piesele reusite. In rest, anii vor trece, iar Armaghedon va ramane, pentru unii la fel de actual…

Nicaieri, in acest loc blestemat
Nu mi-am aflat rostul...
Asa e viata mea


 Si-a ta-i la fel de rea?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina