Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Phoenix  English version 

1968 Vremuri / Canarul / Lady Madonna / Friday On My Mind (single)
1968 Totusi sunt ca voi / Floarea stancilor / Nebunul cu ochii inchisi (single)
1973 Cei ce ne-au dat nume
1973 Mama, Mama/ Te intreb pe tine soare/ Mesterul Manole (single)
1974 Mugur de fluier
1975 Cantofabule
1981 Transsylvania
2000 In umbra marelui urs
2005 Baba Novak
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Cei ce ne-au dat nume (1973)

01 Septembrie 2002

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Phoenix - Cei ce ne-au dat nume
Consider acest album prima realizare notabila, la nivel de LP din istoria aparitiilor discografice produse in sfera rock-ului si folk-ului (din Romania). Refuzand partial ideea ca ne situam la o "periferie" culturala in care "valorile" locale s-au substituit total celor universale, voi aborda subiectul in relatie cu ceea ce s-a intamplat si se intampla in ramura la nivelul intregii lumi. Intrebarea cea mai importanta (in contextul dat) este daca formatia si albumul "stau in picioare" pe plan mondial. Faptul de a nu se canta in engleza este o serioasa piedica a oricarei formatii privind receptarea sa de catre publicul larg. De asemenea lipsa de publicitate ori de evenimente obiective "fericite"{miscare pacifista, festival de proportii mari, etc.} pot face ca o trupa sa ramana necunoscuta, indiferent de valoarea pe care o are. In analiza noastra nu vom lua in calcul acesti factori, incercand sa ne oprim doar la muzica in sine.

Pana in 1967 un LP era "construit" dupa principiul "greatest hits"-ului. Piesele isi gaseau locul una langa cealalta prin alaturarea mai mult sau mai putin arbitrara. Coperta reprezenta un aspect exterior, legat de obicei doar de partea comerciala . Odata cu aparitia albumului "Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band"al Beatles-ului, situatia a inceput sa se schimbe. Copertile albumelor Pink Floyd, Yes, Renaissance … (si lista este deosebit de lunga) sunt realizate intr-o relatie mai stransa cu continutul, avand importanta in economia generala a conceptiei, imaginii (desigur si reclamei), etc. In aceeasi perioada o suma de formatii si interpreti isi incearcau puterea de creatie in proiecte de mai mare complexitate. Apar primele opere rock (vezi "Tommy"- Who), ori colaborari cu orchestre renumite (Moody Blues - London Festival Orchestra). Rock-ul devine unul din elementele de baza ale manifestarilor artistice de avangarda (Andy Warhol – Velvet Underground).

Coperta originala a albumului "Cei ce ne-au dat nume" (semnata de Valeriu Sepi) este, la inceputul anilor ’70, aliniata (atat artistic cat si ca produs finit), fiind una dintre cele mai bune realizate in Romania. Piesele, complexe si variate stilistic precum si concertele originale ale Phoenix-ului plaseaza formatia in curentul artistic (necomercial) al vremii. Explorarea "filonului etno" reprezenta atunci o activitate de pionierat.

LP-ul, reunind patru titluri are o arhitectura coerenta, caracterizata prin conceptie si interpretare adecvata intentiilor artistice. "Ciclul anotimpurilor"(1) reprezinta un veritabil poem rock, in care pe fundalul unor teme de inspiratie traditionala autohtona se desfasoara momente de virtuozitate instrumentala de marca. Vocea, chitara, bas-ul si percutia alcatuiesc un ansamblu unitar intr-un limbaj progresiv, coordonatele pe care se situeaza formatia fiind diferite de directia folk-rock, bine reprezentata in lume in acele vremuri. Aceasta suita este un fragment dintr-un concert-spectacol mai cuprinzator. Preludiul "A oilor"(1.a) creaza atmosfera necesara receptarii in acord cu ceea ce urmeaza sa se intample in plan muzical mai departe. Legatura cu "Primavara"(1.c) este realizata printr-o piesa pregatitoare scurta si ritmata, "Jocul Timpului"(1.b). Versurile de la "Vara"(1.d) si "Iarna"(1.f) precum si cele din "Nunta" sunt semnate de catre Victor Circu, cu care formatia mai colaborase si avea sa colaboreze si pe albumul urmator, "Mugur de fluier". "Primavara" (ca si "Negru Voda"), are text popular. "Jocul Caprelor"(1.e)- instrumentala, incheie ciclul, facand totodata legatura cu "Nunta"(2)- moment de forta a LP-ului, realizat intr-o maniera hard, care incheie prima fata. "Negru Voda"(3) este o piesa abordata in maniera jazz-rock. Solo-ul de bas, interventiile viorii si percutia fac aceasta realizare unica in creatia Phoenix. Ultima piesa a albumului, "Pseudo-Morgana"(4), se caracterizeaza printr-un aranjament muzical de mare rafinament. Prin acest prim LP, Nicolae Covaci – chitara, fluier, voce, Mircea Baniciu – voce, chitara, Iosif Kappl – bas, voce, Costin Petrescu, Valeriu Sepi – percutie, fac dovada valorii lor incontestabile, deshizand un drum in rock-ul romanesc (unde au fost practic cunoscuti) si ridicand totodata stacheta.

 Cat de inalta era stacheta?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina