Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri
Rock romanesc
|
|
|
Consider acest album prima realizare notabila, la nivel de LP din istoria aparitiilor discografice produse in sfera rock-ului si folk-ului (din Romania). Refuzand partial ideea ca ne situam la o "periferie" culturala in care "valorile" locale s-au substituit total celor universale, voi aborda subiectul in relatie cu ceea ce s-a intamplat si se intampla in ramura la nivelul intregii lumi. Intrebarea cea mai importanta (in contextul dat) este daca formatia si albumul "stau in picioare" pe plan mondial. Faptul de a nu se canta in engleza este o serioasa piedica a oricarei formatii privind receptarea sa de catre publicul larg. De asemenea lipsa de publicitate ori de evenimente obiective "fericite"{miscare pacifista, festival de proportii mari, etc.} pot face ca o trupa sa ramana necunoscuta, indiferent de valoarea pe care o are. In analiza noastra nu vom lua in calcul acesti factori, incercand sa ne oprim doar la muzica in sine.
Pana in 1967 un LP era "construit" dupa principiul "greatest hits"-ului. Piesele isi gaseau locul una langa cealalta prin alaturarea mai mult sau mai putin arbitrara. Coperta reprezenta un aspect exterior, legat de obicei doar de partea comerciala . Odata cu aparitia albumului "Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band"al Beatles-ului, situatia a inceput sa se schimbe. Copertile albumelor Pink Floyd, Yes, Renaissance … (si lista este deosebit de lunga) sunt realizate intr-o relatie mai stransa cu continutul, avand importanta in economia generala a conceptiei, imaginii (desigur si reclamei), etc. In aceeasi perioada o suma de formatii si interpreti isi incearcau puterea de creatie in proiecte de mai mare complexitate. Apar primele opere rock (vezi "Tommy"- Who), ori colaborari cu orchestre renumite (Moody Blues - London Festival Orchestra). Rock-ul devine unul din elementele de baza ale manifestarilor artistice de avangarda (Andy Warhol – Velvet Underground).
Coperta originala a albumului "Cei ce ne-au dat nume" (semnata de Valeriu Sepi) este, la inceputul anilor ’70, aliniata (atat artistic cat si ca produs finit), fiind una dintre cele mai bune realizate in Romania. Piesele, complexe si variate stilistic precum si concertele originale ale Phoenix-ului plaseaza formatia in curentul artistic (necomercial) al vremii. Explorarea "filonului etno" reprezenta atunci o activitate de pionierat. LP-ul, reunind patru titluri are o arhitectura coerenta, caracterizata prin conceptie si interpretare adecvata intentiilor artistice. "Ciclul anotimpurilor"(1) reprezinta un veritabil poem rock, in care pe fundalul unor teme de inspiratie traditionala autohtona se desfasoara momente de virtuozitate instrumentala de marca. Vocea, chitara, bas-ul si percutia alcatuiesc un ansamblu unitar intr-un limbaj progresiv, coordonatele pe care se situeaza formatia fiind diferite de directia folk-rock, bine reprezentata in lume in acele vremuri. Aceasta suita este un fragment dintr-un concert-spectacol mai cuprinzator. Preludiul "A oilor"(1.a) creaza atmosfera necesara receptarii in acord cu ceea ce urmeaza sa se intample in plan muzical mai departe. Legatura cu "Primavara"(1.c) este realizata printr-o piesa pregatitoare scurta si ritmata, "Jocul Timpului"(1.b). Versurile de la "Vara"(1.d) si "Iarna"(1.f) precum si cele din "Nunta" sunt semnate de catre Victor Circu, cu care formatia mai colaborase si avea sa colaboreze si pe albumul urmator, "Mugur de fluier". "Primavara" (ca si "Negru Voda"), are text popular. "Jocul Caprelor"(1.e)- instrumentala, incheie ciclul, facand totodata legatura cu "Nunta"(2)- moment de forta a LP-ului, realizat intr-o maniera hard, care incheie prima fata. "Negru Voda"(3) este o piesa abordata in maniera jazz-rock. Solo-ul de bas, interventiile viorii si percutia fac aceasta realizare unica in creatia Phoenix. Ultima piesa a albumului, "Pseudo-Morgana"(4), se caracterizeaza printr-un aranjament muzical de mare rafinament. Prin acest prim LP, Nicolae Covaci – chitara, fluier, voce, Mircea Baniciu – voce, chitara, Iosif Kappl – bas, voce, Costin Petrescu, Valeriu Sepi – percutie, fac dovada valorii lor incontestabile, deshizand un drum in rock-ul romanesc (unde au fost practic cunoscuti) si ridicand totodata stacheta.
|