Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


King Crimson

1969 In the Court of the Crimson King
1970 In the Wake of Poseidon
1970 Lizard
1971 Islands
1972 Larks' Tongues in Aspic
1974 Starless and Bible Black
1974 Red
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Ioan Cora In the Wake of Poseidon (1970)

04 Iunie 2002

de Ioan Cora

King Crimson - In the Wake of Poseidon
Acesta este albumul care m-a facut sa inteleg ce inseamna sa folosesti instrumentele muzicale la adevarata lor valoare. Precizia "loviturilor", sincopele, ruperile de ritm sunt cu atat mai uimitoare cand sunt amestecate cu un feeling uman. Rareori am avut senzatia vizualizarii unui instrumentist la ascultarea unui album. Am uneori impresia unei proiectii in care Giles este dezlantuit… si, parca, la sfarsitul fiecarei piese imi face chiar cu ochiul. O alta descoperire a fost melotronul (un instrument mai putin folosit in zilele noastre… Spock's Beard il mai "uziteaza"). Melotronul va fi sinonim cu perioada de glorie a prog rockului 1969-1973 si ma face sa ma gandesc la instrumentele medievale ce au fost inlocuite mai tarziu din cauza tehnicii. Am spus "din cauza" si nu "datorita" Poate ca suna conservator… dar melotronul a fost inlocuit de computer "In the Wake of Poseidon" a fost ultimul album cu Greg Lake la voce/bass. Performanta de pe "In the Court.." si de pe acest album nu a mai egalat-o niciodata. Indiferent ca a cantat cu Emerson sau cu Asia nu am mai simtit aceeasi dorinta, pasiune, razbunare, ura amestecate ca intr-o chimie a sentimentelor.

Ian McDonald, compozitorul de drept, parasise intre timp trupa lasandu-l pe Fripp in focurile creatiei. Obiectiv vorbind, se simte o acuta criza de inspiratie ce ma face sa spun ca Poseidon-ul este o clona nereusita a primului album. Dar e ceva ce m-a fermecat dintotdeauna. Sunt prea multe teme melodice rock si jazz ce nu se inteleg cu indiferenta. Chiar si cea mai lenta piesa -  Cadence and Cascade (vocal Gordon Haskell) -  iti induce o stare de liniste uimitoare. Doar e vorba de povestea a doua grouppie
...

Piesele de rezistenta sunt fara indoiala: "Pictures of a city", "In the wake of Poseidon" si "Cat Food" (locul de unde a pornit jazz rockul). Cea mai putin digerabila (dar poate si cea mai valoroasa) este "The Devil's Triangle". Am ascultat o gramada de piese ce vroiau sa-ti induca stari de neliniste sau de anxietate…
era ridicol. Aceasta insa chiar reuseste sa te faca sa te dai cu capul de peretisa ai impresia ca totul s-a terminat … ca sfarsitul este inevitabil... ca ultimul lucru de care ai nevoie este pacea. (Mai tarziu am aflat ca tema principala e preluata de la un compozitor pe nume Holsts).
Piesa de titlu face legatura intre muzica si coperta. Sinfield (textier) reuseste sa recreeze cele 12 arhetipuri ale picturii lui De Jongh;textul a fost rescris de peste 25 de ori. Personajele - asa cum spune mitologia - sunt creatii pure ale celor patru elemente fundamentale apa/aer/pamant/foc. 

Ultima piesa ne ofera tocmai ce ne doream "Peace - an End". Vocea lui Lake - un echilibru perfect intre putere si armonie.

"
PEACE IS THE END,LIKE DEATH
OF THE WAR.
"

Daca ti-a placut "In the Court of the Crimson King" e aproape imposibil sa nu te indragostesti si de acest album. Eu, cel putin, uitasem de orice pe lumea asta si, dupa trezirea lui Poseidon, am plecat in urmarirea celorlalte albume Crimson.


 Ti-e frica de Poseidon?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina