Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


King Crimson

1969 In the Court of the Crimson King
1970 In the Wake of Poseidon
1970 Lizard
1971 Islands
1972 Larks' Tongues in Aspic
1974 Starless and Bible Black
1974 Red
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Ioan Cora Red (1974)

22 Septembrie 2003

de Ioan Cora

King Crimson - Red

Nota explicativa:

Ma vad nevoit sa incep cu o explicatie. Imi va fi imposibil sa fiu obiectiv vis-a-vis de Red. Atat timp cat indiferent de starea de spirit sau conjunctura voi spune ca cel mai bun album ascultat de mine vreodata este Red nu exista loc de obiectivitate. Au trecut peste 10 ani de cand l-am ascultat prima oara si vraja declansata de muzica de pe Red in loc sa se diminueze a capatat noi si noi valente. Recunosc ca imi trezeste nostalgii... dar e vorba de o bucurie a reamintirii unor momente sau persoane; tristetea iti este indusa de un anumit substrat filozofic dincolo de muzica. Cel putin la mine a fost vorba de tristetea intrebarii : Unde am ajuns?

Partea I

Era 1992. Eram la un turneu de go la Galati. Tocmai descoperisem Red-ul de cateva luni si devenise singura caseta ce se auzea in camera caminului in care eram cazati. Colegii de camera au fost initial extrem de intelegatori... dar dupa cateva ore atmosfera de nervozitate se instalase printre noi. Deja consumasem juma' de sticla de vodca si jucam o partida de go cu Radu (la fel de abtiguit ca mine). Pentru a n-a oara incepea Red:
- Bai Radu!!!! King Crimson sunt niste ZEI... Un asemenea album n-am mai ascultat pana acum...
- Cora! Trebuie sa tii minte ca ce asculti tu acum nu se numeste King Crimson... se numeste CHINTESENTA de King Crimson!!!
Am continuat sa jucam, preamarind Red-ul de fiecare data cand gaseam un moment prielnic. Spre 3 dimineata colegii de camera (care incercau sa doarma) ma implorau sa opresc casetofonul... sau cel putin sa pun altceva. Era imposibil... tocmai ma gandeam la viitorul clip al piesei "Starless"; piesa de peste 12 minute ce incepea incet incet sa mi se deschida. A doua zi am constatat ca am alti colegi de camera... Printre ei se afla si Lucky din Brasov 'Poti sa asculti cat vrei King Crimson; mi-a spus... Imi plac si mie la fel de mult'. Se facuse 10 dimineata. Imi era rau... Am intrat intr-o camera alaturata. Se asculta niste muzica la radio... cred... nu m-am putut abtine... am scos caseta din buzunar si am apasat pe play. A inceput piesa Starless. Dupa aproximativ 5 minute am auzit o voce dintr-un colt al camerei 'Cora! Te implor!!! Muzica asta e insuportabila!!!"

Ceea ce incerc sa spun e ca bucuria mea era atat de mare ca faceam tot ceea ce era posibil ca s-o impartasesc cu cei din jur. Privind retrospectiv imi dau seama ca de fapt atitudinea mea nu era o deschidere... era de fapt o manifestare a egocentismului meu nativ. Iar amestecul de egocentrism dintre mine si muzica King Crimson a creat (cel putin in acel moment) o rezultanta fatala. Mi-au trebuit si mie niste ani buni sa ma acomodez (nu spun sa inteleg) cu acordurile de pe Starless (ultima piesa a albumului). Riff-urile "metalice" de pe "Red" sau "One more red nightmare" m-au facut de multe ori sa ma simt angoasat... Si atunci ce a declansat atunci si multa vreme dupa aceea o efuziune ce dorea sa molipseasca si alti prieteni? Cred ca am simtit pentru prima oara ca muzica (rock) poate fi citita... nu numai ascultata. Era vorba de o muzica ce declansa viziuni ce nu aveau nevoie de unelte (drog,bautura..etc). Inca din 92 am avut prima mea viziune in raport cu Starless... Finalul piesei ma face sa ma gandesc la spaima ce o poti trai in interiorul unei pesteri... spaima de a te rataci... La un moment dat vad o luminita..incep sa fug spre ea... o pierd... revine... Disperarea ma face sa fiu din ce in ce mai agitat... Ma apropii de iesire... ma lovesc de pereti... dar nu simt nimic. Singurul meu gand e ca voi descoperi libertatea acolo unde se vede lumimita. Ma apropii... Ies afara... Sunt fericit... descopar ca ma aflu la marginea unei prapastii...

Partea II 

Multa vreme dupa aceea am incercat sa fac prozeliti. Poate nu cu aceeasi ardoare ca atunci... dar de fiecare data cand intalneam un impatimit de muzici tineam sa-i mentionez si acest magnific album. Ha! Ha! Da! Chiar asa vorbeam despre Red... King Crimson erau zeitati coborate pe pamant iar Red era magnific... era chintesenta muzicii progresive... bla bla. 

In timpul armatei am trait fericirea de a primi cadou cd-ul original. Ma uitam la el fascinat. In stanga John Wetton, in dreapta Fripp si in mijloc Bruford. Alb negru si doar cu rosu scris Red (scris de mana). Ma plimbam cu cd-ul prin camera si nu stiam unde sa-l asez. Statutul de icoana a unor obiecte este un fenomen ce denota fanatismul. Cel putin asa simteam eu. La acea vreme (96 parca) nu aveam cd player iar casetofonul era stricat. Colectia mea era formata din 4 cd-uri: Metallica Master of puppets, Van der graaf generator Pawn Hearts, King Crimson Lizard si RED. Ce sa fac? Ce sa fac? Au mai trecut cateva luni si mi-am cumparat o combina (am testat-o in magazin cu Wildhoney-ul Tiamat) si m-am pregatit pentru momentul cheie: auditia Red-ului.

Si albumul a inceput cu monstruosul riff (de heavy metal) al primei piese "Red". Cea mai rea piesa Crimson de pana atunci. Si poate cea mai rea ascultata de mine pana acum. De multe ori am senzatia ca devin una cu irisul unui taur intaratat care vede... rosu in fata ochilor. Usorul disconfort auditiv ce ti-l induce riff-ul de pe Red combinat cu bass-ul lui Wetton si timbalul lui Bruford au creat o senzatie de forta greu de reprodus.

Momentul de respiro este lacrimogena "Fallen Angel". Ultima piesa pe care Fripp va folosi chitara acustica (de remarcat efectul de fulgi de zapada reusit de Fripp la inceputul piesei). Aici gasim samburii a ceea ce ar fi putut deveni trupa daca nu s-ar fi dizolvat imediat dupa aparitia albumului. Sincronizarea perfecta dintre Fripp/chitara, Marc Charig/cornet si Robin Miller/oboi reprezinta una din culmile la care ajunsese rock-ul progresiv in 1974. Sunt doua versuri pe piesa asta care m-au obsedat ani de-a randul : "Life time spent on the streets of the city/ Make us the people we are"... Ma tot gandeam cum ar fi sa vezi un inger cazator pe strazile orasului... O piesa ce te face parca sa simti freamatul citadin...f reamatul ce ignora (probabil) falfaitul unor aripi...

"One more red nightmare" Aici descoperim ca saxofonul e poate singurul instrument ce poate fi "competitiv" cu forta bass-ului lui Wetton sau a tobelor lui Bruford. Ian McDonald/sax a avut un comeback triumfal. In timp ce Fripp "cladeste" in fundal "textura" piesei, Bruford si Wetton canta ca doi rebeli ce parca s-ar afla tot timpul in competitie, saxofonul lui McDonald creaza acel moment de forta, acel moment charismatic ce parca ar concluziona o victorie ... sau ... de ce nu ? apogeul si delirul unui cosmar... Cand in 1991 Kurt Cobain de la Nirvana declara ca Red-ul este albumul ce i-a marcat existenta, cred ca la acesta piesa se referea in mod special. 

"Providence" l-am considerat tot timpul un moment pregatitor pentru ceea ce va urma. Este o inregistrare live (nu se aude publicul)... o improvizatie ce te duce cu gandul la muzica contemporana de acum. Ca si cum fiecare instrumentist cauta timp de 10 minute acel pasaj ce ii poate reuni... dar si dezbina. David Cross/vioara incearca din rasputeri sa tina pasul cu trupa... uneori reuseste... alteori nu... Dar cred ca tocmai acesta "sufocare" a lui a facut ca "Providence" sa fie una din cele mai inchegate improvizatii facute de Crimson pana in acel moment. "Sufocarea" lui Cross se traduce in... cumintenia sa in raport cu ceilalti. Parca s-ar strecura...

Ultima piesa, "Starless", este cantecul de lebada al rock-ului progresiv. Cred ca cea mai interesanta descriere o da chiar Fripp in biografia lui Sid Smith : "The song part of 'Starless' is Crimson's swansong for the 1970s. This is the death of a certain kind of innocence which continued the optimism of the late 1960s, the acknowledgement of this loss, and Crimson's final statement on it. The instruments state their varying positions on what this means to the individuals represented by them". Chiar asa a fost...dupa Starless nimic nu a mai fost la fel...sau poate ca Red a demarat o noua era....

Dar ce am facut pana acum? Am ascultat Red-ul din 92 sau cel de acum (96)? Sau cel din 74? Cand mi-a placut mai mult Red-ul? Cand l-am ascultat prima oara? A zecea oara? A mia oara ?....He he !! Vroiam sa zic ca prima oara...dar minteam ...Ba a zecea oara! Dar iar mint....A mia oara!!!! Mint...... O sa ajunga sa-mi placa pana la urma albumul asta?!

Partea III 

Acu' 10 ani ascultam Red-ul cu sufletul....apoi l-am ascultat cu mintea. Si acum? Si acum il ascult cu aceeasi placere ca in prima zi...As putea spune ca e vorba de o placere distilata. Ar fi ca diferenta dintre a face dragoste la 18 si 30 de ani. La 18 incerci sa te bucuri la maxim de tot ce iti poate oferi acest eveniment "paradisiac"...la 30 incerci sa savurezi fiecare moment in parte. Pe scurt ai acea rabdare ce iese la iveala odata cu trecerea anilor. Indraznesc sa spun ca acum pot asculta Red-ul ca pe un lucru contingent. Ca pe o muzica ce acum o prinzi si peste cateva secunde sa nu stii daca ai inteles ceva sau nu. Si poate d'asta nu ma mai mir ca oamenii din jur nu sunt receptivi la muzica asta. Imi aduc aminte .... cu cateva luni in urma ascultam intr-un bar Red-ul. Erau destui oameni in jur.... Eu eram deja intr-o stare semiextatica... cand, chiar in momentul culminant al piesei Starless, cateva persoane de la masa alaturata s-au ridicat si au plecat. Pentru cateva secunde am trait senzatia ca vad un film - ca ma ridic si incerc sa-i opresc..incerc sa le explic ca in acele momente se aude o perla a muzicii universale... ca se asculta chintesenta de King Crimson.

N-am facut asa. Am ramas pironit pe scaun. Chiar am zambit...Si chiar m-am simtit batran...Brusc m-am gandit la basmul Tinerete fara batranete si mi s-a facut frica. Am simtit ca in momentul cand se ca termina piesa "Starless" intreaga magie se va evapora....si voi imbatrani brusc. Si ca prapastia de la capatul luminitei ar fi de fapt moartea....


 Ti-ai gasit prapastia?
 


03 Septembrie 2008

Stefan Giuros

Primul album King Crimson pe care l-am ascultat vreodata a fost "Earthbound". Nu mi-a placut cine stie ce - l-am "tras" pe banda doar pentru ca, in vremurile de trista amintire - aveam vreo 16 ani - , orice album era o chestie fabuloasa cu care te impaunai pe la amicii mai putin norocosi. Imi aduc aminte doar de coperta lui neagra si de faptul ca undeva scria ca unele piese au fost "captate" in concert de pe o caseta magnetica. Pina si eu stiam ca albumele se fac dupa benzi cu multe piste, dar mi-am risipit singur nedumerirea gindindu-ma ca or avea "aia" niste casete "mai speciale"."Earthbound" n-a avut viata prea lunga pe benzile mele - aveam putine benzi si trebuia sa sterg ceva ca sa incapa altceva. Dar oricum nu este vorba acuma despre el. Al doilea album a fost "Red", dupa un an sau doi. Mi-l adusese Cristi la "schimb" pentru Manfred Mann's Earthband "Solar Fire". Adica el avea o banda cu King Crimson si eu una cu Manfred Mann. Partea proasta era ca, spre deosebire de mine care eram mai organizat, Cristi stia cum se cheama albumul - pe cutia ORWO scria King Krimson - RED - dar nu si cum se cheama piesele de pe el.Multumita episodului "Earthbound", l-am putut corecta la ortografia numelui formatiei. In ce priveste titlurile pieselor, Cristi a propus: "Lasa-le si tu asa, fara nume, ce conteaza? Ca oricum n-are importanta cind le asculti". Eu insa, care stiam inca de atunci ca nu se accepta NULL-uri in modelele de data warehouse, tineam musai sa le pun un titlu. Asa incit am incercat sa le dau eu niste nume, dupa cum reuseam sa inteleg cite ceva din text. Evident ca ne-am poticnit chiar la "Red", care era instrumentala. "Tie ce-ti sugereaza chestia asta?" Dupa o lunga tacere, a raspuns "Pai, asa, ca un fel de zbor pe vreme rea". L-am botezat "Night Flight". Nu-i asa ca se potriveste?



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina