Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Led Zeppelin

1968 Led Zeppelin I
1969 Led Zeppelin II
1970 Led Zeppelin III
1971 Led Zeppelin IV
1973 Houses of the Holy
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Led Zeppelin III (1970)

13 Aprilie 2003

de Diana Mesesan

Led Zeppelin - Led Zeppelin III
Luat ca intreg, Led Zeppelin III nu face parte din albumele care iti dau niste trairi foarte intense, care te lovesc, te sufoca (precum materialul lor precedent). Aparent piesele sunt construite independent una de alta si de aici impresia ca nu exista o curgere ca si cum "da, baietii au debit dar nu si coerenta" - mi-a venit foarte greu sa sesizez legatura, dupa fiecare melodie simteam in fata o prapastie. La primele ascultari (asta insemnand o perioada lunga...) m-am lovit de zidul pe care cei de la Led Zeppelin l-au ridicat intentionat, acceptand albumul... ca o simpla colectie de cantece frumoase, ca un mar rosu, placut la vedere, dar putred in interior (e cam fortata analogia). Am deschis geamul, am zbierat si m-am cutremurat, dar apoi am pasit mai departe.

Immigrant song - niste scanteieri puternice in noapte. Cred ca rolul cel mai important il detine Plant in aceasta piesa... strigatele lui vin fara indoiala de ALTUNDEVA si imi sugereaza o furie vie, nebunie razboinica: "to fight the horde, siging and crying: Valhalla, I am coming!". Apar motive de care vor "abuza" mai tarziu formatii de heavy, black metal (nu imi pot abtine aici un zambet). Cealalta piesa care m-a impresionat, afectiv vorbind, fara a o putea plasa pe harta geografica a acestui album este "Since I've been loving you" - "o viziune deloc platonica" a acestui sentiment. Modul de interpretare -  dramatic pe alocuri, lenes, senzatia de voluptate, imi amintesc de atmosfera unor piese tanguitoare de jazz, poate de cantecul "summertime" in versiunea lui Janis Joplin. O alta imagine cu care am asociat "Since I've been loving you" este "Marele nud" a lui Modigliani... Chitara lui Page te ameteste, te arunca intr-o natura salbatica, patimasa, aproape deliranta. Finalul mi se pare cam brusc:ramai suspendat - suspendat si "gol". Dar acum urmeaza intrebarile "si ce e cu toate astea?" "ce vrea sa spuna Led Zeppelin prin dezlantuirea din Immigrant song, iar apoi prin pasajele acustice cu care sunt impregnate majoritatea pieselor?

Coperta albumului a fost cea care mi-a sugerat ca lucrurile stau ALTFEL, prin ea am intrezarit posibilitatea de a raspunde. Imaginile astea, luate separat, exprima miscarea, culoarea, poate creatia, insa alaturate dau impresia de haos, dezordine... Doar ca undeva prin mijloc "o gura " rade dispretuitor ca si cum ar fi inteles despre ce e vorba: idealuri marunte, agitatie inutila.Cred ca pe Led Zeppelin III s-a montat un spectacol doar ca la sfarsit sa se spuna "nu a fost nimic serios, oamenilor! Doar o pata de vin care sa murdareasca costumul imaculat al absurditatii". Inteles astfel, aparentele contradictii dispar. Dupa avanturile razboinice concluzia "for peace and trust can win the day despite of all your losing" ofera piesei un usor accent patetic, ironia da prima sa reprezentatie. Versurile destul de simpliste ale piesei "Friends", vocea crispata a lui Plant, in contrast cu fundalul muzical halucinant, eteric, te cheama intr-o hora a nepasarii, a pasivitatii, de altfel ca si melodia "Out on the tiles": "As I walk down the highay ALL I DO is sing this song".

Led Zeppelin III nu e un album conceptual :), dar piesele nu au consistenta separat - si uite asa putreziciunea interioara a marului dispare.


 Modigliani si Led Zeppelin?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina