Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Manowar

1982 Battle Hymns
1983 Into Glory Ride
1987 Fighting the World
1988 Kings of Metal
1992 The Triumph of Steel
2002 Warriors of the World
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Horia Diaconescu Battle Hymns (1982)

13 Aprilie 2003

de Horia Diaconescu

Manowar - Battle Hymns
Deunazi vorbeam cu un var de-al meu extaziat de ManOwaR, mai exact de ultimul "super - album" Warriors of the world! Printre altele a spus si ca Battle hymns e o porcarie”... CUM sa emane asa ceva?!?! Si mai are si 14 ani, varsta la care ManOwaR apar drept zeitati! Cum naiba sa-i explic eu ca e invers cu albumele?! M-am apucat sa scriu prezentarea sperand ca o sa vina mai usor argumentele. Mii de tunete... nu exista nici un argument!

Pe la 13 - 14 ani ascultam Battle hymns destul de des. Ma pregateam pentru examenul de admitere si tot timpul imi propuneam sa rezolv cate o problema tot atat de repede cat timp Joey de Maio canta William’s tale.  Nu de alta, dar piesa de titlu, imediat urmatoare, reclama intreruperea oricarei activitati si implicit abandonarea efortului matematic. Battle hymns va fi, cred, unul dintre albumele la care voi reveni cu placere, ca la o actualizare a unor stari direct cunoscute si agreate, de ce nu, numai de mine… Ori de cate ori o sa-l reacult, o sa-mi placa Dark avenger (o piesa excelenta si acum) si poate ca voi canta Battle hymn. Ma entuziasmez dupa interludiu (“And still no space and time / We'll catch the wind”), cand intra tobele cu sunetul spart. Bateristul era pe atunci polonezul Donnie Hamzik. Reluarea piesei, strigatul de razboi al lui Eric Adams suprapus pe dezlantuirea lui Ross (unul dintre cele mai bune solouri ale sale)... introul de tobe are rolul unui tragaci psihologic.

Doar eu?! Probabil ca nu… dar nu multi isi vor aminti de acest album peste ani. E un album imatur, mediocru inregistrat, iar Eric Adams canta fals pe alocuri. Putin important!… E vorba de ManOwaR. Nu prea gasim cautari si improvizatii la primul disc. Pe album se gaseste totusi ceva ce poate fi apreciat la ManOwaR ca entitate – faptul ca au stiut ce vor inca de cand s-au apucat de cantat. Iar de-a lungul carierei au perfectionat ideea initiala: “I hear the sounds in a metal way!”. Cele opt piese cultiva cu obstinatie o forma de “ideologie rock”, incat cei patru tineri chiar te conving pe alocuri de seriozitatea si valabilitatea propriului demers. Pana si prezenta marelui actor Orson Wells, invitat special pentru interpretarea partii narative din Dark avenger, completeaza acest tablou si te atrage in certitudinea micro-universului. Atributul “sincer” nu este prea deplasat, pentru ca cei patru rockeri au dat tot ceea ce au stiut ei mai bine, convinsi fiind de importanta propriului mesaj si nepremeditand prea mult. Oricum, in 1982 nu li se acorda prea mult credit unor vikingi rock’n’roll cantandu-si “the right to conquer every shore”.

Se vad stangacii, clisee imprumutate… iar Battle hymns este singurul album ManOwaR pe care se simt influente ale altor trupe (Kiss in Shell shock si mai ales in Metal daze, Black Sabbath in Dark avenger, ceva glam rock’n’roll in Fast taker si bineinteles Judas Priest in piesa omonima - Manowar). Eric Adams il imita destul de mult pe Paul Stanley, standardul vremii in State in materie de impact rock. Dar toate aceasta, normale de altfel, nu diminueaza cu nimic din soundul ce va purta numele ManOwaR, care impregneaza albumul de la cap la coada. Daca primele patru piese sunt orientate catre heavy rockul obisnuit, cu tenta rebela (un minus pentru versurile din alt context ale piesei Shell shock), fata B a vinilului ne rezerva adevarata pornire a auto-glorificarii – Manowar, Dark avenger si Battle hymn. Joey de Maio nu se abtine de la o sesiune de masturbare a basului (William's tale), desi, la prima manifestare de acest soi, ne ofera si noua posibilitatea de a participa la propria sa fantezie, interpretand o preluare dupa Rossini.

Judecand retrospectiv, cu oarecare simpatie fata de aceasta trupa a copilariei, cred ca numai ManOwaR erau in stare sa fuzioneze subcultura biker-ilor cu obsesiile mitologiei germanice… sa incalece pe motociclete (Death tone) si sa ajunga direct in Valhala (Battle hymn)! Hmm… fantezie, avant, tinerete, siguranta… aceasta este o cheie pentru Battle hymns. Ma uit zambind la ultima reclama Connex cu bunica purtand tricou ManOwaR si bunicul hanorac cu White Zombie… parca m-ar amuza sa ajung si eu astfel, jucandu-ma cu nepotii si ascultand alaturi de ei ManOwaR!

By moonlight we ride
Ten thousand side by side…


 Ti-ar place sa fii bunic?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shopInapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina