|
Animals (1977)
04 Februarie 2004
de Ioan Cora |
Merg pe aceeasi idee. Animals este inca un pas inapoi pentru Pink Floyd. Este tocmai bun pentru ceea ce numesc inginerii - o operatiune multitasking. Poti sa faci nenumarate lucruri in timp ce-l asculti. Sa citesti, sa mananci, sa dormi. Oricare din operatiunile mentionate anterior nu vor fi deranjate de nici o inflexiune, armonica sau melodie de pe acest album. Nu asta ar fi definitia muzicii ambientale? Si da si nu. Dar ce are a face Pink Floyd cu genul asta muzical!? De aici porneste principalul meu repros vis-a-vis de acest album. Dupa nu mai putin de noua albume ce au reusit sa iasa - fiecare in parte - cu ceva special in evidenta, Animals ne prezinta o idee "filozofica" subtirica (sa nu-mi spuneti ca Waters ar fi filozof) sustinuta de o partitura numai buna de fond sonor intr-un bar de mainstream (afirmatie testata live).
Era 1977. Publicul britanic se saturase deja de pretiozitate. Si cred ca tocmai din cauza unui astfel de album s-a nascut punk-ul. Aceleasi idei si idei rationalizate si reciclate la nesfarsit, chiar daca sunt prezentate cu maxim de profesionalism nu mai pot tine pasul cu vremurile. Pana si cearta dintre Gilmour si Waters cu privire la drepturile de autor pare sa reflecte criza de idei si sufocarea artistica in care se zbateau cei din trupa. Muzica de pe Animals nu te va ridica niciodata de pe scaun si nici nu te va introduce cu adevarat in universul Floyd. Pigs on the wing I,II,III compun o trilogie placuta la "gust" condimentata cu putina paranoia de pe Dogs si melodrama de pe Sheeps + foarte multe momente de umplutura ce ar fi trebuit sa pregateasca exploziile lirice. Negasind acele explozii raman la ideea ca sunt doar materiale de umplutura.
Voi reproduce un vers de pe piesa Sheep ce, cred eu, este chintesential pentru a intelege relatia trecut - viitor raportata la destinul trupei:
Have you heard the news? The dogs are dead! You better stay home And do as you're told. Get out of the road if you want to grow old. Proclamarea neputintei in fata destinului sau sistemului este un siretlic folosit anterior de Waters. Dar aici imi pare o mutare pierzatoare. Profesionalismul si sunetul (nenumarate efecte si distorsuri) au facut ca Animals sa fie considerat un clasic al genului. Idolatrizat de unii, minimalizat de altii (aici ma gasesc si eu) si ignorat de marile mase. Cam asta e soarta purcelului de pe coperta...
01 Ianuarie 2006
Recomandare online-shop
|