Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Megadeth

1992 Countdown to Extinction
1994 Youthanasia
2001 The World Needs a Hero
2004 The System Has Failed
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Ioan Cora Youthanasia (1994)

07 Septembrie 2003

de Ioan Cora

Megadeth - Youthanasia
"Youthanasia" este un alt album ce nu cred ca mai poate trezi cine stie ce emotii unui rocker din ziua de azi. Chiar acu' vreo doua zile vorbeam la telefon cu Horia (Diaconescu) despre acest disc si ne gandeam ca ar reprezenta ultimul strigat al metalului optzecist(chiar daca albumul a aparut in anii nouazeci). Cel putin la vremea respectiva a insemnat mult pentru mine. Era perioada cand ascultam albume ca Wildhoney (Tiamat), Tales from the thousand lakes (Amorphis) sau Sweet X Rated Nothing (Pyogenesis). Vreau sa spun ca setea de metal "adevarat" era mare si "Youthanasia" a resuscitat intr-o oarecare masura scena heavy/thrash din 94. Poate ca exagerez un pic....dar resuscitarea de care vorbeam mai sus s-a regasit macar in mine pe anumite planuri. Mi-ar fi placut sa spun ca Youthanasia incheie o trilogie a celor mai bune albume Megadeth..dar nivelul atins pe Rust sau Countdown nu intra in discutie pe acest album. Iar avem parte de piese de umplutura... chiar prea multe in acest caz. Exista prea multe momente ..hai sa le zic de compromis..Chiar si coperta (foarte interesanta de altfel) ma face sa ma gandesc la ce legatura ar fi intre 'pampersi' si metal. Chiar nu se putea fara ei ?

Mustaine&Co au incercat o iesire din underground prin piese ca "A tout le monde" sau "Blood of heroes". Dar de fapt "iesirea" asta seamana mai mult cu o sufocare...Ceea ce a iesit seamana mai mult cu o strutocamila metalica. De aici a inceput sa se strice tot...Metallica era inca o trupa la moda (si este) iar concurenta de care vorbeam si pe albumul anterior a nascut generatia pampers a metalului. Adica exact compromisul de care n-au cum sa se bucure nici batranii/tinerii rockeri. Acesta decadenta este si mai mult vizibila pe ulterioarele albume Metallica/Megadeth. Sufocarea - tradusa in momente de plictiseala - este vizibila pe piese ca "Youthanasia", "Black curtains" sau "Victory". Sunt mult prea simple si repetitive pentru a mai face fata exigentelor crescute ale ascultatorilor. La polul opus se afla "Addicted to chaos"..la fel de repetitiva..la fel de simpla....dar macar sincera. Parca se potriveste mai mult unei trupe ca Megadeth sa spuna ca e addicted to chaos..nu!?..mai mult decat sa faca apologia sinuciderii in franceza pe "A tout le monde" (cumva sinuciderea lui Cobain?).

Momentele de metal adevarat..Off... Ce cliseu tampit folosesc. Momentele de metal necorupt de influente pop sau disco-blues sunt chiar punctul forte al albumului. Vezi Reckoning day, Train of consequences, Addicted to chaos si Family tree. As mai adauga si "I thought I knew it all"..este vorba de o preferinta personala ce tine mai mult de caracterul introspectiv al versurilor ce a rezonat puternic in mine la vremea respectiva. Sa nu se creada cumva ca in acea vreme Mustaine devenise filozof....Nici gand...Doar ca exista anumite momente in viata fiecaruia cand poate fi impresionat de texte ca "Somewhere there's a reason/Why things don't go my way/Somewhere there's a reason/That I cannot explain". I thought I knew it all!

 Stii totul?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina