Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Paradise Lost

1990 Lost paradise
1991 Gothic
1992 Shades of God
1993 Icon
1995 Draconian Times
1997 One Second
1999 Host
2001 Believe in Nothing
2002 Symbol of Life
2005 Paradise Lost
2007 In Requiem
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Aron Biro One Second (1997)

05 Mai 2003

de Aron Biro

Paradise Lost - One Second
Anul 1997: dupa unii "inceputul sfarsitului", dupa mine un an surprinzator in muzica si nu doar in metal (parca atunci s-au reformat Modern Talking, nu?). Se face ca ascult diverse chestii la radiocasetofonul menit sa inlocuiasca walkmanul de care pomeneam in cronica precedenta. Recunosc ca la data cu pricina mai acordam inca atentie la ce se dadea prin mass-media; asa se nimereste ca intr-o seara tarzie de primavara-vara eram cu urechea pe o emisiune radio unde mi-a fost dat sa aud primele piese de pe albumul One Second... emisiunea era bruiata, cate o voce se baga in piese cand mi-era lumea mai draga, asa ca multa vreme nu am fost sigur ca ce am auzit am auzit corect.

Au mai durat luni bune pana sa aud o piesa pe un CD promo Metal Hammer (cred) si primul lucru care mi-a trecut prin cap a fost ca era vorba de Babylon Zoo, la mare moda pe atunci. Ei bine, nu, era Paradise Lost si de asta m-am lamurit cand am vazut primul clip promovat, "Say just words". Am mai rasfoit niste reviste si mare mi-a fost mirarea sa vad ca toti membrii trupei purtau acelasi tip de geaca pe care il purtam si eu la vremea cu pricina. Mai mult, le disparusera pletele, abia ce mai aveau cate-o mustacioara, iar Aaron Aedy semana leit cu un personaj din serialul "Caracatitza", daca-l mai tineti minte. La vremea cu pricina, spiritul meu de "metalist adevarat" a fost supus unor indoieli de tot felul si n-am avut liniste pana n-am facut rost de CD.

Asta ar fi povestea, dar nu-s sigur ce ar trebui sa spun in cronica albumului. Cert e ca l-am ascultat aproape zilnic in lunile care au urmat. Se face ca erau si personaje feminine in jurul meu care l-au gasit genial si, in contextul asta, cred ca se gasesc martori sa spuna ca as fi zis ca intr-adevar One Second e genial.

Am trecut repede peste comparatiile cu Babyon Zoo pentru ca albumul oferea mult mai mult. Partile neplacute ar fi ca se face abuz de clape, in conditiile in care trupa nu avea (si nici nu are) clapar. Chitara lasa multe spatii libere, au disparut solourile prelungi de pe albumele precedente...Majoritatea pieselor urmeaza aceeasi structura, cu doua strofe si refrene repetate pana la consumarea melodiei, sustinute instrumental si de cate un intermezzo de clape. Partea placuta e ca partile neplacute aproape nu conteaza. E vorba de un album de refrene memorabile, puse perfect in valoare de sound-ul inovator adoptat. Clapele suna perfect si acopera cam tot albumul. Cireasa de pe tort este vocea lui Holmes care suna perfect, fara nici o legatura cu grohaitul tineretilor pierdute. Cu fiecare album chitara a lasat tot mai mult loc pentru desfasurarea lui Holmes iar pe One Second el duce tot greul. In consecinta, versurile se scurg in urechea ascultatorului contribuind mult la atmosfera. Subiectele atinse, de la acest album inspre viitor, devin cu desavarsire intime, renuntandu-se la abordarile descriptiviste cu iz gotic sau baroc. Apocalipsa a devenit individuala, in sufletul fiecaruia, si fiecare e responsabil de modul cum ii face fata. Holmes stie cum sa se apropie de ascultator, iar trupa se rezuma la a-l acompania.

La o judecata rece si tehnica, albumului ii lipseste complexitatea unui Icon, iar soundul este unul aerisit, cu elemente moderne (Babylon Zoo) si cu trimiteri in trecut, la gotic rockul anilor 80. Dar calitatea pieselor nu lasa loc la judecati reci si tehnice. Prinde din prima si nu te lasa niciodata, fiind deschis unei foarte largi categorii de ascultatori potentiali cu preferintele intinse pe ultimii 20 de ani de rock.


 Sa fie asta inceputul sfarsitului?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina