Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri
Progresiv & Experimental
|
|
|
Kveldssanger (1995)
26 Septembrie 2003
de Aron Biro |
|
Avem in Kveldssanger o bijuterie de 34 de minute opusa in toate privintele abordarii de pe Nattens madrigal. Cele doua produse au fost concepute simultan si publicate la case de discuri diferite cam in aceeasi perioada, motiv in plus sa acuz premeditarea productiei Nattens madrigal, caci pe Kveldssanger se aude o muzica neteda precum fundul unui bebelus si un excelent simt melodic. Albumul este o dezvoltare a capitolului 4 din Bergtatt, 12 bucati scurte, in jurul a doua minute, plus o complexa piesa de 7 minute pe final, cu un puternic feeling unplugged si cu puternice rezonante din folkul viking. Partile vocale nu incearca sa spuna povesti ci se incadreaza in stilul murmurat, un amestec de gregorian, a capella si joik. Izolat, Garm incearca abordarea vocala care avea sa il consacre cu Arcturus, un stil declarativ, aproape razboinic, pentru care limba engleza are cuvantul "warcry" iar a noastra nu stiu sa aiba vreunul (traducerea uzuala, "strigat de lupta", are un sens deformat, fiind vorba mai degraba de o lamentatie amenintatoare pe o tonalitate grava...in caz ca nu se intelege, recititi propozitia, chiar are sens).
Coperta nu se abate de la stilul infantil si ma urasc ca am uitat sa verific cine e responsabil cu copertile astea, sa nu ma trezesc ca o fi vorba de vreun genial pictor norvegian si cu asta sa-mi dau cu firma in cap. Pana obtin alte informatii, raman la ideea ca par a fi ilustratiile dintr-o carte de colorat care, din pacate, a fost deja colorata. Legat de logoul Ulver, sunt sigur ca nu e facut de nici un pictor genial, cel mult de soferul trupei. Oricum, nu pricep nimic din aceasta coperta, o fi vreo Huldra surprinsa intr-o curba, pana acum nu s-a gasit nimeni sa ma lamureasca. Cu toate astea, legatura intre atmosfera de soundtrack al unui basm prezenta pe Kveldssanger si artworkul adoptat de Ulver este, de data asta, potrivita. Tot potrivita este si rezonanta muzicii cu spiritualitatea nordica. Albumul Kveldssanger este mult mai apropiat de traditia scandinava decat genul black metal. Black metalul devine o gaselnita a modernismului folosita in exprimarea unor nostalgii nesatisfacute, un urmas nedorit al rock'n'rollului si, in ultima instanta, este expresia misticismului viking trecut prin filtrul unui Elvis Presley. Cei de la Ulver realizeaza aceasta si afirma cu laudabila luciditate ca problema spiritului nordic va capata noi valente in momentul in care "filtrul Elvis Presley" va fi inlocuit cu alte filtre, preluate din jazz, tehno, muzica clasica sau hip-hop. Va veni un ceas in care vikingii nu vor mai fi metalisti ci hip-hop-eri sau DJ-i, in egala masura macelari estetici ai traditiilor scandinave. Evenimentele ultimilor 7 ani dau cuvintelor lui Garm valoare de profetie. In 1996, la aparitia albumului, Garm ameninta ca in conditiile in care blackul devenea o moda, elita trupelor norvegiene isi va indrepta preocuparile spre definirea unor filtre estetice alternative metalului. Cu Kveldssanger, Ulver s-a achitat de datoria de a ne oferi o muzica mult mai probabil sa fie pe placul scandinavilor de acu 1000 de ani decat orice abordare de black metal razboinic. In continuare, evolutia trupei ca si a celorlalte proiecte in care s-a implicat Garm, este o cautare neobosita a unor forme de prezentare consistente pentru mesajul spiritual trasat deja.
Recomand albumul ca pe o excelenta experienta melancolica, suficient de scurt ca sa nu plictiseasca, suficient de lung ca sa imparti o sticla de vin cu vecina. Tineri vulnerabili s-ar putea indragosti pe muzica asta fara nici o problema si chiar acum, la inceputul piesei 11 Utreife, ma surprind uitandu-ma la frunzele batute de vant de vizavi.
01 Ianuarie 2006
Recomandare online-shop
|