Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Alexandru Andries

1984 Interioare
1985 Rock'n'Roll
1990 Interzis
1995 Hocus pocus
1996 Tacerile din piept
1999 Texterioare
2000 Vreme rea
2001 Muzica de divort
2002 Cantece de-a gata
2003 Blues expert
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Horia Diaconescu Texterioare (1999)

18 Decembrie 2003

de Horia Diaconescu

Alexandru Andries - Texterioare
Andries si-a jucat excelent rolul de exhibitionist, in buna masura determinant pentru succesul sau. Desigur, folosim cuvantul “exhibitionist” intr-un sens particular, in conditiile in care orice artist are nevoie de o doza de asa ceva. Probabil ca Andries nu ar beneficia insa de un asemenea succes intr-o tara cu oameni fericiti, unde ar fi nevoie de mult mai multa vitalitate, expunere si provocare din partea unui artist. In anii ’80, aciditatea lui Andries aducea alinare, iar indrazneala ii era aplaudata pe merit. In deceniul urmator, Andries a continuat sa aiba efectul unui calmant general. A fost suficient de rebel (fara a intra insa pe contrasens) si linistit(or) pentru a se adresa unui public relativ larg. Ce mai… un terapeut al natiei!

Exhibitionistul aseaza pe tava ganduri, perceptii, stari, simple senzatii, obsesii, temeri pe care altii nu sunt capabili sa le exprime. Exhibitionistul nu se cenzureaza, de unde rezultate interesante, dar si deplorabile ale actului. Pare comic, insa inainte de ’89, exhibitionistul Andries, cu jazz-bluesul sau molcom, era privit de unii drept avangardist. Intr-un spatiu al inhibitiilor se gaseste un tip care canta lejer despre toate – razboi, pace, Elena Ceausescu, amor, sex, divort, boli intestinale sau frumusetea pajistilor. O face savuros si neagresiv! In fond, Andries da impresia ca spune fara ocolisuri (decat poate acelea impuse de metafora) ce are pe suflet, fie ca e vorba de o iubire imaginara sau de o durere de masea. Intreaga sa discografie sta sub semnul texteriorizarii - un merit, dar si o limita.

Consider ca Texterioare este intre cele mai slabe albume ale artistului. Albumul include compozitii vechi din vremea comunista, altele publicate pe albume anterioare (pe Interzis, 1990 si pe Vecinele mele 1, 2, 3, 1992) si ceva material nou. In calitate de exhibitii, titluri ca Misca geamantanul, Garda financiara, Sa mulgem vaca, Ma doare maseaua cu greu pot obtine zambete. Piesele sufera de un inevitabil efect Vasile Roaita combinat cu o inecare triviala in banal. Teme precum manualele alternative, familia Ceausescu sau bluesul mamicii (care nu-l suporta pe prietenul fiicei) sunt departe de a transmite o minima stare (de emotie artistica nici vorba). Le-as numi pure emanatii.

Sa mulgem vaca
este o bucata tip Ada Milea, ocazie cu care sesizam asemanari de fond intre piesele acesteia si o gratuitate fara haz a lui Andries. Am cravata mea reia un imn pionieresc pe care cu totii l-am cunoscut candva. Ne intrebam pe atunci ce naiba inseamna “zalog”. La Rovine este doar un hit Andries refacut.

Lupta la romani apare drept singura compozitie demna de atentie. Un blues cu atmosfera martiala si ceva influente de filme western. Efectele pe chitara sunt interesante, la fel ca si instrumentarea bateriei. Melodia devine itineranta ajungand la jazz-rock progresiv. Bateria alterneaza ritmul, trece in solistica urmata fiind de o chitara psihedelica. Filmul se intrerupe brusc si urmeaza... Am pneumonie! Ascultatorul de prog sau jazz ar fi fost multumit daca piesa urca la 15 minute, intr-un exhibitionism de abstractizare instrumentala. In acord cu mesajul, piesa nu are final. Pe deasupra, Andries nu afiseaza intentii demonstrative.

 Cum iti texteriorizezi mintea?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina