Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Alexandru Andries

1984 Interioare
1985 Rock'n'Roll
1990 Interzis
1995 Hocus pocus
1996 Tacerile din piept
1999 Texterioare
2000 Vreme rea
2001 Muzica de divort
2002 Cantece de-a gata
2003 Blues expert
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Ioan Cora Cantece de-a gata (2002)

15 Iulie 2002

de Ioan Cora

Alexandru Andries - Cantece de-a gata
De multe ori m-am intrebat daca Andries se adreseaza doar publicului sau fidel. In discutiile mele cu prietenii m-am lovit de cele mai multe ori de aprecierea "Bai... Imi place Andries...dar parca toate albumele suna la fel...". Stiu ca un asemenea "verdict" este de cele mai multe ori discutabil, dar, parca, inclin sa le dau dreptate. Poate ca mesajul cantecelor sale, sau melanjul jazz-folk (marca Andries) au inceput sa capete aspecte stereotipe... sau poate ca manifestele sociale au devenit din ce in ce mai perimate... nu stiu ce sa zic. Cert este ca dupa excelentul "Muzica de divort" se pare ca s-a intamplat ceva cu universul sau muzical. E ca si cum intr-o dimineata Andries s-ar fi trezit si si-a spus: "M-am saturat de muzica mea...Ce-ar fi daca as canta si compozitiile altora!?". Zis si facut! Si a aparut "Cintece de-a gata".

Am tot ascultat acest album si mi-am adus aminte de o intamplare... hai sa-i zic interesanta. Eram la un curs de specialitate in limba engleza. Ceilalti cursanti erau vorbitori de limba franceza. Intr-una din dimineti incercam cu greu sa-mi tin mintea treaza si sa deslusesc ce vorbesc oamenii din jur. La un moment dat am avut impresia ca Pascal, colegul de langa mine, vorbeste de cel putin zece minute in franceza. Ce naiba!? Astia au uitat complet de mine? M-am concentrat cateva momente si mi-am dat seama ca se vorbea totusi in engleza. Pascal vorbea atat de prost incat te puteai lasa usor pacalit de accentul sau frantuzit. Cam acelasi sentiment l-am trait si cand am ascultat prima data "Cintece de-a gata". Daca nu as fi auzit refrenele binecunoscute de la Om bun, Cine ma striga in noapte sau Decembre as fi fost convins ca ascult noi compozitii Andries. Si atunci care e smecheria? Am citit opinii de genul ca Andries transforma piese celebre dupa reteta sa si le reda publicului remodelate. Si ce-i cu asta? Era nevoie de asa ceva ? Am incercat sa gasesc o explicatie mai la indemana... cum ca ar vrea sa-si largeasca segmentul publicului ascultator. Dar nici asta nu prea tine... Am ascultat piesa "Decembre" si m-a surprins neplacut absenta fiorului si starii de tensiune ce ti-o induce Alifantis in varianta originala. Nu pot suporta gandul masacrarii unei piese ce mi-a dat-o gata. Sa transformi o asemenea piesa intr-un moment de cafe concert? Offf... Aceeasi lipsa de nerv o gasim si pe "Cine ma striga in noapte" sau "Om bun"....

Partile bune au venit - surprinzator - din partea unor piese ce nu au legatura cu folkul sau rockul. Trebuie sa recunosc ca cel mai mult mi-au placut piesele "Si daca..." (V.Veselovski/Mihai Maximilian) si "Trurli, trurli" (Nicolae Stroe/Vasile Vasilache). Cred ca prin aceste doua piese a facut un real serviciu muzicii usoare romanesti de dinainte de '89. Doua piese ce te fac sa savurezi un pahar de vin rosu, o tigara fina si o femeie rafinata.

Concertul de lansare a albumului mi-a dat de inteles ca Andries nu doreste sa convinga pe nimeni de nimic. Publicul fidel va ramane fidel... Muzica lui va ramane muzica lui... Nostalgiile lui vor ramane nostalgiile lui... Tot timpul cercul se inchide.

Si noi cum reusim sa rupem acest cerc?

 Te-au dat gata cantecele lui Andries?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina