Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Alexandru Andries

1984 Interioare
1985 Rock'n'Roll
1990 Interzis
1995 Hocus pocus
1996 Tacerile din piept
1999 Texterioare
2000 Vreme rea
2001 Muzica de divort
2002 Cantece de-a gata
2003 Blues expert
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Ioan Cora Blues expert (2003)

16 Noiembrie 2003

de Ioan Cora

Alexandru Andries - Blues expert
Ma astept ca Andries sa mai 'produca' o gramada de albume in urmatorii ani. Si ma gandesc cu "groaza" la ce o sa mai vorbesc despre ele. Stiu... stiu... Unii ar spune ca de ce ma mai obosesc... Motivul principal ar fi ca Andries este unul dintre putinii artisti ce au facut cele mai putine compromisuri la nivel artistic. Sau ca sa fiu mai clar... S-a "vandut" cel mai putin. Adica ce vreau sa spun? A cazut si Andries in aceasta plasa? Raspunsul nu e chiar atat de simplu... Poti practica un fel de masturbare artistica fara sa constientizezi neaparat acest lucru. M-am gandit mai bine si as numi acest album - Blues expert - o rumegare artistica. E vorba de un amalgam de piese de mult mestecate ce s-au intors inapoi asemenea ciclului ierbivor binecunoscut.

Am incercat sa gasesc macar o piesa salvatoare. O piesa de care sa ma leg pe parcursul acestor randuri si, prin intermediul ei, sa descoper si restul albumului. Pana la urma singura chestie ce cred ca dezleaga enigma discului e coperta.. dar de ea voi vorbi mai tarziu. Primul lucru care m-a socat a fost o falsa evadare din cotidian (apanaj andriesesc) prin introducerea unor elemente efemere (vezi Andreea Marin, Tuca Show, Tudy Zaharescu, Carmen...etc). Nu m-ar fi deranjat prea mult chestia asta daca n-as fi descoperit ca aceste piese seamana ca doua picaturi de apa cu genul promo TV. Bine. Stiu! ...o sa spuneti ca ironia este personajul principal pe album. Dar e ceva care scartaie aici. Una e sa induci persuasiv aceasta idee si alta e s-o proclami in gura mare. Risti sa nu te mai creada nimeni. Din aceeasi categorie face parte si piesa "Imi place vinul.." interpretata de Maria Ioana Mintulescu. Ma astept s-o vad coloana sonora la vreo reclama la secul de Murfatlar.

Pe urma mai sunt si melodiile ce iti dau impresia ca le-ai mai ascultat. Este posibil sa le fi auzit pe la un concert... Dar mai degraba e efectul rumegarii. Vezi "Nu vorbi cu doamna", "Duel mic", "La mine-n cantec". "Am o problema" este sigur o piesa mai veche. Imi aduc aminte ca am ascultat-o la concertul de anul trecut (2002) - "Elvis se credea Stefan Banica" - Din nou o ironie seaca ce aduce usor cu prostgustul. Piesa care concureaza  pentru titlul de cea mai slaba a albumului este "Tudy de la Bucuresti". Autoironia - de data asta - n-a functionat cum ar fi trebuit.

"Blues expert" nu este un album prost. Dar cred ca este cel mai slab scos de Andries pana acum. La nivel instrumental/muzical lucrurile suna corect... Adica se canta blues si sunetul e profi (un lucru cu care ne-a obisnuit Andries & Co). Dar atat. Oare Andries nu simte nevoia sa depaseasca un prag? Oare nu-l intereseaza sa evolueze pe plan muzical? Aici am vrut sa ajung de fapt. Aceasta stagnare m-a facut sa spun ca Andries s-a "vandut" putin. Si-a creat un public fidel (portret robot: 30-40 ani/clasa de mijloc/stres la locul de munca/iubitori de frumos) ce este multumit cu genul oferit. Doar e vorba de un "disc de ascultare si inveselire". Eu, insa, ma simt inselat. Dorinta mea, a ta, este sa evoluam. Dorim mai mult. Iar in cazul muzicii vreau sa vad un Andries mai experimental. Sunt convins ca este posibil. Experienta acumulata de-a lungul timpului s-a tradus printr-o evolutie la nivel tehnic si mai putin artistic. Un carcotas ca mine ar spune ca e vorba de o experienta de 20 de ani egala cu experienta unui an repetata de 20 de ori. 

Coperta are ceva special. Un usor iz a la Filantropica (filmul lui Nae Caranfil). Si de ce spun asta? Dar mai intai sa vedem ce scrie pe coperta interioara: "Personajul care apare pe coperta este Misu. El canta in fiecare zi pe strada Lipscani exact ca in fotografie". Eiii... si cu asta cred ca putem descifra enigma (daca exista) albumului. Il cunosc si eu pe Misu (din vedere). Trec aproape zilnic pe Lipscani. E adevarat... E acolo.. Doar ca nu stie sa cante la vioara.

 Vrei un Andries experimental?
 


06 Ianuarie 2005

Dan Ciobanu (capcaunu @ rdslink.ro)

Exagerezi. Cu siguranta ca exagerezi. Din dorinta de a fi obiectiv masacrezi in trei paragrafe albumul unui om care ti-a produs o groaza de momente placute tie si Doamnei tale, si eventual si sticlei de vin (rosu neaparat) pe care o savurai (mai rar albume ale lui se consuma cu vin alb, de tarie nici vorba)? Cel mai slab album al lui Andries de pana acum? Daca iti plac taxonomiile iti trimit cu placere doua albume pe care (cred, din ce zici) ca nu le-ai ascultat: Nimic nou pe frontul de est si Singurx4. Iar daca le-ai ascultat, atunci sigur nu o sa ti se mai para cel mai slab album al lui Andries; iar daca tot o sa ti se mai para, pana la urma Andries are o groaza de albume! Avem de unde alege unul mai slab. Albumul cred ca musteste de placerea intima a compozitorului de a scrie o melodie, apoi de placerea intima de a o canta impreuna cu prietenii. Sunt sigur ca stii ca omul declara oricui vrea sa il asculte ca nu are nici un mesaj pentru nimeni, pur si simplu face ce ii place si cu asta basta, si exact asta, imbinat cu umorul fin si ironia, este spiritul muzicii lui Andries - parerea mea, band cabernet de cabinet (bun de altfel), inainte de a vedea dublu. Oare de ce ai tinut sa scrii despre un lucru care NU ti-a placut? (oare eu am facut altceva?). Exista si Andries experimental, ca tot ai adus vorba, este un album oribil care trimite 99% din fanii lui Andries la psihiatru (sau psiholog, ca nu am coperta in fata) si care se cheama Ungra. Iese complet din tiparul andriesienesc, se cheama atuncea, nu, ca este experimental. Sau ma insel? No bun, asta e un Andries pe care l-am ascultat cu ochii iesiti din orbite ca la melc, asha ca astfel de experimente eu unul nu imi mai doresc. NU imi doresc un Andries experimtal. Asta il face Andries: propriul lui stil. Sa ai un stil este tot ceea ce trebuie sa ai in muzica si, in general, in viata. Daca nu ai stilul tau, il iei pe al cuiva si il imiti, daca esti mai inteligent, compilezi. Andries ARE deja stilul lui. Ti-ar fi placut mai mult ca vocalist la Led Zeppelin sa fie Jimi Hendrix, iar Joe Zawinul sa cante cu Stones? Cu siguranta eu unul nu-mi doresc un Andries experimental.



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina